Nezaměstnanost na Táborsku se snížila na 2,9 procenta, v podstatě tak kopíruje celorepublikový tříprocentní průměr.

K začátku dubna bylo v okrese Tábor v evidenci celkem 2 084 nezaměstnaných. Podle ředitele táborského Úřadu práce Pavla Kaczora se tuto úroveň podařilo překonat naposledy před více než dvaceti lety, kdy v březnu 1998 bylo v evidenci 1834 nezaměstnaných.

SEZÓNNÍ PRÁCE PŘICHÁZEJÍ

V porovnání s předchozím měsícem tohoto roku jde o pokles o 270 lidí. „Důvody lze hledat hlavně v pozvolném rozjezdu sezónních prací, jako je stavebnictví, zemědělství, ale částečně i doprava nebo cestovní ruch, který je pro toto období typický,“ vysvětlil Pavel Kaczor.

Největší poptávka po pracovní síle je tradičně v oblasti technických profesí na všech úrovních vzdělání – od vyučení až po VŠ kvalifikace. Stejně tak je dlouhodobě silná poptávka po řidičích nebo dělnících ve výrobě.

Martin Pavlát z táborské společnosti J&M Pavlát International zmínil, že největší problém sehnat řidiče je u míst, kde lidé přes týden nejsou doma. S hledáním zaměstnanců zatím příliš úspěšní nejsou.

„Je to těžké, na Úřadu práce máme inzerát už dva roky v kuse. Dnes ta práce pro lidi není zajímavá, mají jiné možnosti,“ dodal Martin Pavlát.

Společnost AGF Food Logistics hledá řidiče kamionové dopravy pro své depo v Plané nad Lužnicí. Vedoucí depa Luboš Hrdina nám potvrdil, že najít ho není snadné.

„Když už někdo přijde, tak vydrží pár dní. Hledáme v podstatě permanentně dva roky,“ sdělil. Nové zaměstnance se přitom snaží motivovat pomocí různých benefitů, včetně náborového příspěvku.

„V tomto ohledu je na trhu patrná takzvaná strukturální nezaměstnanost, tedy nesoulad poptávky po práci s nabídkou kvalifikace na straně evidovaných nezaměstnaných,“ vysvětlil Pavel Kaczor.

Částečně lze podle něj tento nesoulad zmírňovat rekvalifikacemi, které Úřad práce nabízí, jako jsou kurzy pro svářeče nebo řidiče vysokozdvižného vozíku. „Nicméně je to i o správné volbě profesní orientace u žáků základních či středních škol,“ uzavřel.

K začátku dubna přitom na Táborsku na 2084 nezaměstnaných připadalo 3 223 volných pracovních míst. Počet volných pracovních míst v celé republice se zvýšil na téměř 340 tisíc.