Kdo si po psovi neuklidí, ať zaplatí pokutu. Když to nedělá, ať si psa nepořizuje. Názor, který sdílí kde kdo, na aktuálnosti nabírá s počasím posledních dnů. Co milosrdný sníh skrýval, obleva nekompromisně odhalila.

Tábor ale pro nepořádné pejskaře žádné mimořádné sankce nechystá.
„Ač se to možná nezdá, každý rok je situace o malinko lepší. Dva měsíce ale mrzlo, exkrementy se zakonzervovaly a teď se to všechno ukázalo naráz. Odvažuji se říct, že osmdesát procent pejskařů si po svých psech uklízí. Kdyby ne, tak se tu dnes brodíme po kotníky v hromádkách,“ okomentoval situaci velitel táborských městských strážníků Petr Svoboda.

Podle něj pokuty stejně mnoho neřeší. Je totiž velmi těžké přistihnout hříšníka přímo při činu.
„Když někdo vidí strážníka, poctivě uklidí a okázale nese pytlík s výkalem do koše. Kolikrát se ale rozhlédnou a když nikoho nevidí, nechají hromádku ležet,“ dodal Petr Svoboda.

Četník zkrátka nemůže stát u každého. Ti táborští však v posledních dnech slyší každé ráno na poradě: Dejte na to pozor, zaměřte se na pejskaře. Bezohledný pejskař může dostat pokutu do výše jednoho tisíce korun.
Pro někoho ale ani tahle suma není výchovná. Velitel strážníků si myslí, že nabídka řešení v podobě přibývajících stojanů na sáčky i odpadkových košů zmůže víc.

„To je sice hezké, když ale chcete na Náchodském sídlišti vyhodit pytlík se psím výkalem, nemáte ho kam dát. Speciální koše na psí exkrekementy jsou plné jiných odpadků. Taky musím říct, že nepořádek u hřišť a v ulicích nedělají zdaleka jen pejskaři. Kdybyste viděli, co dokážou některé maminky s dětmi. Uklízet si po svém psovi je povinnost, ale měřila bych všem stejným metrem,“ tvrdí Květa Hrbánková ze sídliště.

I vrchní strážník soběslavské městské policie Miroslav Drs soudí, že lidé jsou obecně nepořádní. „Není to jen o psích výkalech. I když podle zkušeností si myslím, že naše město na tom není ještě tak špatně. Samozřejmě, že i tady máme lepší nebo naopak horší lokality,“ říká.
Je naprosto běžné, že někteří pejskaři spoléhají na to, že je nikdo nevidí, byť moc dobře vědí, že mají uklízet.

„Když na ně narazíme, dostane od nás pokutu do pěti stovek. V případě, že to není poprvé, sankce je vyšší,“ říká soběslavský strážník. Podle něj hodně záleží také na ročním období. Jestliže je hezké počasí, lidé se psy chodí víc do přírody. „V zimě pro změnu od domu daleko nejdou a když navíc sleze sníh, jako teď, je to hned vidět.“