Téměř poloviční úspora spotřeby pitné vody. Takový efekt přinesl nový systém hospodaření s vodou v táborské nemocnici. Vyjádřeno v číslech jde o pokles ve výši o přibližně 40 procent, který při současných cenách vodného a stočného představuje roční úsporu nákladů za zhruba 1,1 milionu korun.

Nemocnice se vydala cestou recyklace a využívání odpadní vody, která dříve po prvním použití končila v kanále. „Snažíme se uvažovat v dlouhodobém horizontu a myslet na budoucnost. V podstatě přitom neděláme nic jiného, než co je již řadu let zcela běžné ve všech západoevropských nemocnicích. A to je cesta energetických úspor, čili budování takzvané nízkoenergetické nemocnice," říká ředitel a předseda představenstva táborské nemocnice Ivo Houška.

Samostatný okruh pro záchody

Za poslední dva roky k tomuto cíli zrealizovali několik opatření. Již při rekonstrukci obou křídel chirurgického pavilonu nechali oddělit rozvody vody pro splachování WC od ostatních rozvodů a totéž bylo provedeno i při rekonstrukci přibližně padesáti procent páteřních rozvodů vody v interním pavilonu.

„Začátkem letošního roku jsme uvedli do provozu technologii, která zachycuje odpadní vodu z reverzní osmózy a vodoléčby a po přefiltrování a desinfekci ji jako technologickou dodává pro splachování toalet. Zatím je na tento systém napojena přibližně polovina všech toalet," přiblížil novinku vedoucí správy nemocnice Josef Markvart.

Nemocnice se opírá o zprávu Evropské komise, která varuje před plýtváním s pitnou vodou. „Nyní po nás snižování spotřeby nikdo nepožaduje, ale to se může rychle změnit. Proto jsme s těmito opatřeními počítali již při přípravě stavebních projektů. Při současném trendu prodlužujících se období sucha a ztenčujících se zásob vody určitě budeme v minimalizaci spotřeby pitné vody pokračovat. Kdo jiný by měl být na možný problém připraven lépe než důležité zdravotnické zařízení," konstatoval ředitel.

V zařízení se 466 lůžky loni hospitalizovali více než 20 tisíc pacientů. Lékaři provedli přibližně 6200 operačních zákroků a bezmála 305 tisíc ambulantních výkonů. Na svět přivedli 900 dětí. Nemocnice má průměrně 820 zaměstnanců, čímž se řadí k největším zaměstnavatelům v regionu.

V období let 2008 až 2014 investovali do rozvoje přes 773 milionů z evropských, krajských a vlastních zdrojů. Loňské investice přesáhly 51 milionů korun.
Jako první v republice dosáhla loni Nemocnice Tábor v ratingovém hodnocení nejvyššího možného stupně AAA – excelentní, za což získala certifikát Czech Stability Award Czech TOP 100. Letos toto ocenění obhájila.