Bechyně: nejasno, zataženo
Pokud bychom mluvili řečí meteorologů, v Bechyni mají zataženo a tudíž nejasno. Alespoň z pohledu vítěze voleb, kterým se stalo SNK – Evropští demokraté s Jaroslavem Matějkou v čele. „Stav je takový, že vyjednávání je značně nejasné a vypadá to na nic," stručně vystihuje současný starosta Jaroslav Matějka z vítězného uskupení povolební vyjednávání. Situace pro něj nevypadá růžově, Evropští demokraté sice na procenta vyhráli, ale mandátů mají stejně jako Občané pro Bechyni a KSČM, a ti podle něj včetně ostatních subjektů chtějí na funkci starosty změnu. Jaroslav Matějka ji poprvé získal po volbách v roce 1998. „Chceme změnu, ale také týmové fungování radnice. V pátek by se mohlo rozsvítit světlo," doufá v posun po čtvrtečním setkání všech nově zvolených zastupitelů kandidát na starostu za Občany pro Bechyni, Josef Mičan. Od voličů získal o jeden hlas méně než Jaroslav Matějka. 

Sezimovo Ústí: končí volno
Po volbách si dali do neděle volno a po víkendu už začali tvořit „novou" tvář radnice. Dvanáct mandátů pro vítěze Martina Doležala a jeho Zelenou pro město je jistou pojistkou, aby na radnici zůstal kámen na kameni. Na rozdíl od Bechyně totiž tady změnu nechtějí. „Ještě stále ale zvažujeme, zda je pro město výhodnější duhová koalice, nebo koalice a opozice," naznačil nerozhodnost vítězů Martin Doležal. Přitom bezopoziční model není běžný. Jakou cestu zelení zvolí, se podle plánu měla celá dvanáctka zastupitelů rozhodnout včera. Martin Doležal řekl, že zcela jasno chtějí mít tak, aby se 6. listopadu mohlo konat ustavující jednání zastupitelů.

Planá nad Lužnicí: brzy se vyjasní
Velmi úspěšně skončili komunální volby pro plánské sdružení Planá 365 v čele s Jiřím Šimánkem, které získalo celkem devět mandátů z patnácti míst v zastupitelstvu. „Povolební jednání u nás ještě neskončila. Jako první jsme oslovili stranu Ano 2011, kterou vede Pavel Korbel. Tento týden už bychom ale chtěli mít ve všem jasno. Máme v plánu nabídnout zvoleným zastupitelům z Ano 2011 místa v radě," upřesnil stav ve městě Jiří Šimánek. Se Zdravou Planou, kterou vede Jiří Rangl, v radě města Jiří Šimánek nepočítá. Chce jim nabídnout pouze místa v kontrolním a finančním výboru. Jasno by mělo být ve všem již 5. listopadu, na kdy je naplánováno ustavující zasedání zastupitelů.

Mladá Vožice: klid a bezvětří
V některých táborských městech to vře, v Mladé Vožici tomu tak není. Nebylo tomu ani po volbách, jelikož drtivým výsledkem porazili Nezávislí 2014 v čele s Jaroslavem Větrovským svého soupeře, a to sdružení ODS a nezávislých kandidátů. „Vzhledem k tomu, jak volby dopadly, žádné povolební jednání u nás neprobíhají. Nehodláme ani dělat ve složení rady města nějaké velké změny. Chtěli bychom kontinuálně navázat na roky minulé," uvedl Jaroslav Větrovský, jediný kandidát na starostu. Poprvé se chtějí sejít 3. listopadu.

Veselí nad Lužnicí: snad už udeří
Vyjednávání probíhají napříč spektrem všech devíti stran, které se v komunálních volbách dostaly do zastupitelstva. Jsou proto náročnější a zdlouhavější, nabízejí ale také více variant řešení. Zatím tedy není jisté, jestli bude ve Veselí pokračovat dosavadní složení, nebo vznikne nové. „V rámci probíhajících jednání jsme se zatím nijak výrazně neposunuli. Nevyplynuly žádné konkrétní závěry, uvidíme, jestli se nám podaří udělat významnější krok tento týden," řekl místostarosta Milan Pouch. Ustavující zastupitelstvo je naplánováno na 5. listopadu.

Jistebnice: nad ní svítí sluníčko
V Jistebnici se o křesla v radě popralo hned pět stran a sdružení. Vítězem se nakonec stali sociální demokraté, jejíž kandidátku vedl Vladimír Mašek. Strana získala celkem pět mandátů. Na stříbrném místě skončilo SNK v čele s Jiřím Popelkou, pomyslnou bronzovou medaili získali křesťanští demokraté, dále 5J a KSČM. „Snažili jsme se maximálně zapojit všechny nově zvolené zastupitele. Velké změny ale nepředpokládáme, jen se některá místa doplní či obmění o jiné a nové lidi. Podle mého názoru by měly po volbách nějaké stranické neshody skončit a měli bychom se na všem normálně domluvit," míní Vladimír Mašek. Jasno ve všem budou mít do 10. listopadu, kdy se zastupitelé sejdou na ustavujícím zasedáním.

Tábor: už je hodně polojasno
Kolem Tábora 2020 Jiřího Fišera je stále ještě rušno. Tu a tam už ale z černých mraků lehce vykoukne sluníčko, takže se blíží polojasno?
Mohlo by to tak vypadat. „Celkem pevný vztah už máme s Jinak, se kterým jsme si už i prošli program," naznačuje starosta Jiří Fišer, který je ziskem osmi mandátů hlavním vyjednavačem letošních komunálních voleb. Netají se tím, že by v koalici rád pokračoval s ČSSD, ale podle zákulisních informací chce na radnici víc vidět Olgu Bastlovou, než lídra Tibora Stana, kterého dosavadní místostarostka na hlasy porazila. Se sociálním demokraty měl starosta schůzku včera, pokud by to na domluvu náhodou nedopadlo, dostanou se na řadu strany s menším počtem mandátů.

Chýnov: doladí poslední noty
Pavel Eybert, dosavadní starosta za ODS předpokládá, že ustavující zasedání s volbou vedení radnice by se mohlo konat pátého nebo šestého listopadu. Dva dny před termínem vše doladí. „Sejdeme se my tři subjekty, které máme třináct mandátů," upřesnil s tím, že tento součet dávají dohromady ODS, Starostové a Nezávislí a SNK z Dobronic, Kloužovic, Velmovic a Záhostic. Za dveřmi zůstanou dva zastupitelé z kandidátky ČSSD. S největší pravděpodobností nenastane změna v osobě starosty, na kterého bude kandidovat Pavel Eybert stejně jako se o místo místostarosty opět bude ucházet Jan Pistulka. Výměna nastane ve složení rady, v níž už nechtějí zasedat poslanec Karel Tureček a zástupce ředitelky školy Miroslav Mládek z kandidátky starostů.

Soběslav: zřejmě ani nezafouká
Ani v Soběslavi nenastávají po volbách žádné zásadní zvraty, které by měly situaci na zdejší radnici změnit. „Vyjasnili jsme si naše představy a v podstatě jsme se domluvili s nezávislými, sociálními demokraty i KDU-ČSL," říká starosta Jindřich Bláha. Pokud se nikdo proti výsledku voleb v řádném termínu neodvolá, ustanovující zastupitelstvo se sejde k jednání 7. listopadu.