Mezi 270 vzorky musí najít dvanáct vítězů. Tolik kategorií má letošní soutěž. Degustace začaly včera a v pátek bude dobojováno. Vavříny si odvezou také minerální vody.
Pivo piv, neboli absolutního vítěze, určí až na závěr laická porota složená z pozvaných novinářů a hostů. Tento vzorek se pak bude pyšnit titulem Extra pivní pečeť.
Svého úkolu se včera chopil i Ladislav Sas z minipivovaru Permon ze Sokolova. Ačkoli majitel, není si jist, zda stoprocentně pozná svůj výrobek. „V desítkách bych to naše pivo asi nepoznal, věřím si spíš u tmavého speciálu,“ přiznal. Piva z malých pivovarů se podle něj vyznačují čerstvou chutí a osobně sází na svůj speciál šestnáctku. Do soutěže letos nasadil pět vzorků, včetně kvasnicového.
Tradičně do bojů vstoupil i dražický pivovar, který si ze soutěže pravidelně odváží vavříny. Ač je majitel pivovaru Jiří Papula hrdý Moravák, pivo má rád a umí ho i dobře uvařit. „Budu rád, když se i letos udržíme na obvyklých pozicích, všechna piva jsou tady ale dobrá a kvalitní,“ řekl.
Majitelé nebo sládci se vzácně shodují: nejlepší pivo je to vlastní, jenže mezi tolika vzorky se těžko poznává.
Pivem nepohrdne ani hejtman Jan Zahradník. Budějovický patriot přiznal, že „vyrostl“ na Samsonu a již mu zůstal věrný. „Kdysi se pivo distribuovalo tak, že každý obchod měl jen nějakou značku. A v naší samoobsluze prodávali Samson, takže jsem se naučil pít toto pivo a už mu jsem věrný,“ potvrdil. Včera krátce po zahájení festivalu však ochutnal pouze tři druhy.