Celkem 154 pochutin posuzovala komise v soutěži Regionální potravina Jihočeského kraje. Titul udělila výjimečným výrobkům v šesti kategoriích.

„Cílem je podpora malých a středních výrobců potravin,“ vysvětlila ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová. Porota podle ní neměla lehký úkol a nakonec ocenila potraviny, které byly něčím nadstandardní.

V kategorii nápojů zvítězila Lhenická ovocná šťáva Karla Gregory. Ten si od ocenění slibuje zvýšení počtu zákazníků, ačkoli už nyní jde šťáva pouze z čerstvě vylisovaného ovoce dobře na odbyt. „V dnešní době lidé hodně slyší na zdravé produkty bez chemie,“ komentoval.

Značkou Regionální potravina se dále bude pyšnit červené kysané zelí Zemělského podniku Malše, uzený kapr společnosti Blatenská ryba, Boubín, žitno–pšeničný chléb bez éček, Zlatá niva z budějovické Madety a Mauzů myslivecká paštika.