Čtenáři Deníku sami rozhodli, kde jim sýr v trojobalu nejvíce chutná. „Smažák je klasika, a tu má člověk rád vynikající. A přesně takový je smažák z Jídelny Dusík. Žádná guma, extra porce tatarky, moc dobý sýr a cena 135 korun za porci, jak blázen. Doporučuji naprosto stoprocentně,“ napsala například Petra Podojilová.

Ve stejných superlativech hovoří i další. „Jedině Dusík, zítra na něj běžím,“ uvedl Stanislav Plas. „Dělají nejlepší smažák s domácí tatarkou, který je za pět minut na stole. Obsluha je příjemná a usměvavá, moc ráda se vracím,“ tvrdí Štěpánka Páchymová. Podobně to mají i další lidé, chválí velikost porcí, cenu i chuť, navíc rozváží po celém Táboře.

Na smažák se sem vrací třeba i zpěvák kapely Arakain z Jistebnicka, Jan Toužimský s rodinou. To potvrdila zanechaným komentářem i jeho manželka Kateřina. „Za pár peněz, krásně křupavý a voňavý,“ pochvaluje si.

Domácí tatarka, kvalitní sýr i výběr z příloh

A jaké je tedy tajemství Jídelny Dusík? Zeptali jsme se přímo na místě provozovatelů jednatřicetileté Simony Baťalové a jejího stejně starého přítele Františka Duška.

Jídelna má podle nich v Táboře dlouhodobou tradici, ačkoliv ji vedou teprve od letošního ledna, nechtějí své zákazníky zklamat. „Dobře se u nás najedí za málo peněz, to tu bylo vždy a my ctíme jméno původního majitele. Receptem je také lidský přístup. Naši zaměstnanci jsou ochotní, usměvaví a vychází všem vstříc,“ vysvětluje Simona Baťalová.

Jídelna Dusík Tábor.
Kde se na Táborsku levně a dobře najíst? Doporučovali sami čtenáři

Ačkoliv se snaží smažená jídla eliminovat, obalovaný sýr nesmí v denní nabídce chybět. „Lidé ho mají rádi, sama si ho jednou za čas dám. Když už ho nabízíme, tak musí být skutečně dobrý,“ konstatuje provozní, kterou hosté potkávají za kasou.

A co je na správný smažák potřeba? „Za prvé kvalitní tučný sýr, rozpálený olej a dobrý trojobal. K němu pak výborná domácí tatarka a výběr příloh,“ dodává s tím, že u Dusíka si lze zvolit nejen z hranolek a brambor, ale nabízí i bramborovou kaši či salát. Denně odhadem zmizí v žaludcích strávníků až třicet porcí.

Otevřeno mají od 10 do 14 hodin celoročně ve všední dny kromě prvního týdne v červenci. Vybírat lze z deseti druhů jídel v cenové relaci od 120 do 145 korun.

Ke klasice občas něco nového

Podle Františka Duška vše zařizuje pětičlenný personál. Vaří se výhradně z čerstvých a kvalitních potravin, kuchaři dodržují recepty, využívají sezonní ovoce a zeleninu, ale občas si dovolí i nějaký experiment.

„Jsme si vědomi toho, že v Táboře je řada dobrých restaurací a velká konkurence, proto jsme obědové zařízení. Lidé se k nám chodí dobře a rychle najíst, zachováváme třicetiletou tradici našeho předchůdce, vaříme z devadesáti procent česká jídla, udíme si i vlastní maso, vymýšlíme i nová jídla pro zpestření,“ upřesňuje. Táhnou prý klasické omáčky, polévky, ale i sladká jídla jako plněné ovocné knedlíky a dukátové buchtičky. Oblíbená je plněná tortilla či hamburgery.

Čapí páry na jihu Čech. Snímky jsou z Chýnova, Plané nad Lužnicí a Hluboké nad Vltavou.
Úprava hnízd, klapání zobáků i páření. Námluvy čápů na jihu Čech vrcholí

Oba provozovatelé si zakládají na tom, že i jídla mohou být dobrá a kvalitní. Postupně pronajaté prostory renovují. „Myslíme si, že pokud chceme dobře vařit a udržet si zákazníky, tak se lidé nesmí stydět to tu doporučovat. Chceme, aby se u nás lidé cítili příjemně,“ vysvětluje Dušek.

Modernizují a dovybavují

Zatím upravili chodbu, vymalovali, zmodernizovali pokladnu a investovali do modernizace gastrovybavení. „Máme rádi výzvy, stále je co zlepšovat. Časem bychom chtěli vyměnit stoly, osvětlení, nyní stále dovybavujeme kuchyň,“ podotýká Baťalová. „Prostě nás to tu baví a chceme, aby to bylo vidět. Máme skvělý až rodinný tým a pozitivní zpětná vazba nás moc těší,“ uvádí Dušek.

Práce na Jordánské hrázi v Táboře finišují. Už zbývá jen úprava zeleně.
Firma opraví defekty asfaltového povrchu na vozovce přes hráz Jordánu

Hudbou budoucnosti je prodej kávy. „Snažíme se jít štěstí naproti. Milujeme kávu, chceme připravovat kvalitní a nabízet ji i s sebou. Aktuálně vybíráme zrnka, zkoušíme různé druhy a značky,“ prozradil závěrem.