Trojka to vyhrála. Řeč není o politické straně ani o čísle kandidáta do Senátu, ale o bramborovém salátu. Ten nejlepší v Košíně uvařila Romana Bratránková.
„Hodně mě to překvapilo. Vařím sice ráda, ale že obstojím mezi tolika ostatními saláty, to jsem opravdu nečekala,“ svěřila se Deníku vítězka již tradičního košínského klání o nejlepší pokrm. Romana dělá klasiku. I když ji manžel přemlouval, aby jej nějak vylepšila, držela se osvědčeného receptu, který převzala od svojí maminky.
„Bylo to těsné, trojka vyhrála o jeden bod. Dá se říci, že všechny saláty chutnaly. Všechny dostaly od třiceti do čtyřiceti bodů,“prozradil člen posuzující komise David Mišík.
Košínské ženy ale i muži vařit umějí. A taky se dobře bavit. Se soutěží o nejlepší jídlo začali před čtyřmi lety. Už se soutěžilo o to, kdo upeče nejchutnější štrůdl, sekanou a kdo udělá nejlepší guláš. „Příští rok bude možná bramboračka. Na co budou mít chlapi chuť,“ naznačila starostka Košína Zdenka Slámová. A že muži v obci určují pravidla, o tom svědčí i fakt, že se v sobotu večer podávaly k bramborovým salátům jako příloha kuřecí a vepřové řízky. Aby to nebylo tak hladové. „Tenhle salát je nejlepší,“ volá Petr Beránek a zakousne se do jednoho z nich, „tomu dávám sedm bodů. Ty zdravý jídla plný zeleniny jsou jenom pro hubený,“ směje se další z porotců.
K dobré pohodě hraje trio, které si cvičně říká Antikvariát složené z Richarda Dušáka, Karla Juráně a Josefa Makoče. Nejde přeci jen o to dobře se najíst.
„Kvůli tomu to neděláme. Je to spíš taková společenská událost. Jinak bychom se ani nesešli. Když pořádáme schůze, nikdo nepřijde,“ vysvětluje starostka.
Po skončení soutěže se roznese šestnáct soutěžních salátů mezi ostatní. Začíná volná zábava. Tak zase napřesrok. Třeba u té bramboračky.