VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší guláš uvařili skauti

Sezimovo Ústí – Na Soukeníku proběhl v sobotu sedmý ročník mezinárodního gulášového festivalu.

29.5.2011
SDÍLEJ:

Co děláš?Vařim guláš!Slogan kuchařského týmu z Tábora. Foto: Michala Nováčková

Roztopit pod kotlíkem. Nakrájet cibulku, maso, přidat papriku, zamíchat. A hlavně oslnit porotu svými kulinářskými dovednostmi. To byla základní pravidla soukenického Gulášfestu.

Přesně v jednu hodinu odpoledne se třiadvacet kuchařských družstev na povel společně pustilo do vaření gulášové pochoutky. Na výrobu pokrmu měli soutěžící zhruba tři hodiny.

„Podmínky jsou jednoduché, přihlásit se mohl každý. Stačilo jen zaplatit startovné v hodnotě dvěstěpadesáti korun. Za to pak soutěžící obdrželi kilo maso a byl jim přidělen stan pod kterým vaří,“ vysvětluje průběh soutěže pořadatelka Renáta Kratochvílová.
Co se týče surovin, sázeli soutěžící na klasiku a snažili se raději neexperimentovat. „Jsme tu letos potřetí a moc si to tu užíváme. Speciální ingredience raději nepřidáváme, loni se nám to vymstilo. Vařili jsme maďarský guláš a skončili jsme třináctí,“ popisuje loňský ročník Miroslav Dosedla, šéfkuchař týmu, který přijel na Gulášfest až z Okříšek u Třebíče.

Soutěže se zúčastnil i pan Jozef Király ze Slovenska, který je věrným účastníkem gulášového turnaje. V jeho druhém ročníku vyhrál dokonce první místo. „Základem je výrazná chuť papriky. Já používám speciální druh z oblasti Seget v Maďarsku,“ prozrazuje své tajemství zkušený kuchař.

Jednotlivé gulášové pochoutky, hodnotila odborná porota v čele s šéfkuchařem Martinem Svatkem, který je členem národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dalšími členy poroty byli šéfkuchař a restauratér roku 2007 Jindřich Petřík a autorka kuchařek Karina Havlů. „Posuzujeme především vzhled, chuť, vůni, konzistenci šťávy a masa a samozřejmě celkový dojem,“ vysvětluje průběh ochutnávky Jindřich Petřík.

Aby porota nemohla být ovlivněna, měla zakázáno v průběhu od soutěžících ochutnávat. Samotné hodnocení pokrmů pak bylo zcela anonymní. Porotci vybírali z deseti nejlepších gulášů.

A vítězem se stávají …Skauti z Neplachova. Silná skupina starších pánů, přičemž nejstaršímu bylo čtyřiasedmdesát, dosáhla zadostiučinění. Gulášfestu se zúčastnili už poněkolikáté a nikdy se jim nepodařilo zvítězit. „Jejich radost byla tak obrovská, že si sbalili kotlíky, cenu a odjeli oslavovat domů,“ směje pořadatelka Renáta Kratochvílová. Na druhém místě se umístila paní Vendula Zemanová a na třetím pan František Balač ze Slovenska.

Jako doprovodný program festivalu bylo vystoupení taneční skupiny Kancioneta z Tábora. Celou akce pak svou hudbou zpříjemňovala country kapela Kdyš uš tak uš.

Michala Nováčková

29.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Leštiči nástrojů a kovů cídič odlitků. Požadované 15 000 Kč

Leštiči nástrojů a kovů cídič odlitků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: pož.: dobrý zdravotní stav - práce je v rizikovém prostředí hluku a prachu, vibrace,, nástup možný ihned - na dobu určitou, vhodné i pro absolventy,, podnikové stravování, dovolená navíc,, kontakt: zaslání životopisu nebo vyplnění dotazníku na vrátnici KMAS. Pracoviště: Kovosvit mas, a.s., náměstí Tomáše Bati, č.p. 419, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Lucie Lefanová, +420 381 632 392.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technický pracovník 22 500 Kč

Elektrotechnici a technici energetici kontroly kvality, laboranti Inspektor kvality. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné i pro absolventy., BRISK Tábor, a.s. hledá nového pracovníka - inspektora kvality pro úsek autoelektroniky. Hlavní náplní práce je kontrola dodržování technologické kázně, shromažďování, analýzy, vyhodnocení neshodných výrobků, provádění zkoušek, vedení statistiky zmetkovitosti, rozbor příčin vad při výrobě atd. Na pozici je možné se zaučit., Zájemcům nabízíme práci ve stabilní a dynamicky se rozvíjející společnosti se zajímavým finančním ohodnocením. Dále možnost podílet se na rozvoji svěřeného úseku, profesní růst a osobní rozvoj, prosot pro samostatnost a kreativitu., Požadované vzdělání: SŠ vzdělání technického směru (strojní, elektro)., Dále požadujeme:, - znalost práce na PC (MS Office - word, excel), - znalost základních nástrojů kvality výhodou, - zkušenosti s vizuální kontrolou, měřením, kvalitou výrobku výhodou, - dobrý zrak, manuální zručnost, - spolehlivost, flexibilita, zodpovědný přístup, analytické myšlení, komunikační dovednosti, - pečlivost a ochota učit se novým věcem, - znalost němčiny výhodou, Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování, dovolená navíc, podnikový lékař a zubař v areálu společnosti, odměny za pracovní výročí, odměny za zlepšovací návrhy a sleva v podnikové prodejně., Kontakt: zaslání životopisu a motivačního dopisu.. Pracoviště: Brisk tábor a.s., Vožická, č.p. 2068, 390 02 Tábor 2. Informace: Dana Štegerová, +420 731 557 733.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 16 000 Kč

Řidiči vysokozdvižných vozíků Řidič VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: práce v sobotu v sezónním provozu, řidič vysokozdvižných vozíků, skladník, platný průkaz na VZV, znalost práce na PC, praxe nutná. , příspěvek na stravování, mimořádné odměny, roční prémie, Kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Efko cz s.r.o., Třída Čs. armády, č.p. 839, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Eva Čížková, +420 381 503 123.

Výroba - Výroba Montážní dělník 17 500 Kč

Montážní dělníci výrobků z kovů Pracovník montáže gastronomických zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: vhodné pro muže, samostatná kompletace nerezových gastro zařízení podle stanoveného pracovního postupu. Výsledkem Vaší práce tak bude např. nová pizza pec, profi sporák či fritéza, manuální zručnost, odpovědnost za kvalitu odvedené práce, dvousměnný provoz od pondělí do pátku (ranní směna 6:00-14:15, odpolední směna 14:15-22:30), pravidelné navyšování mzdy v návaznosti na Váš výkon a kvalitu odvedené práce, dotované stravování v ceně cca 30 Kč, prémie za docházku až 1000 Kč měsíčně, příspěvek na údržbu pracovních oděvů, kvalifikační příplatek, příplatek za směnnost, práci v čistém a bezpečném prostředí - nová moderní výrobní hala, kvalitní zaškolení a vybavení, možnost pracovního postupu, sleva na firemní výrobky , Kontakt: e-mailem.. Pracoviště: Rm gastro, s.r.o. - pobočka, Třída Čs. armády, č.p. 816, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Pavel Tardovský, +420 702 214 694.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Projekt UNES-CO Kateřiny Šedé vypukne 1. června.
4

EXKLUZIVNĚ: Sídlo firmy UNES-CO bylo slavnostně otevřeno, projekt brzy vypukne

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
28

Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Bouřka v Nedabyli, voda zaplavila i Jihočeské divadlo

Jižní Čechy/VIDEO/ - Obcí na Českobudějovicku se ve čtvrtek přehnala bouřka a škodila.

Řidiči pozor: V "americké" zatáčce je nehoda, jezdí se kyvadlově

Prachatice/OBRAZEM/ - Jen pár stovek metrů nad Prachaticemi směrem na Volary v místě zvaném "americká" zatáčka se ve čtvrtek 24. května po půl čtvrté odpoledne odehrála srážka osobního a nákladního auta.

V zrcadlovém sále ženy opět pomohly boji proti rakovině

Tábor – Do Fit Studia O.K. na zimním stadionu zavítal v minulých dnech už třetí ročník Růžového dne v pohybu proti rakovině.

Spojilo je jídlo, teď i společná kuchařka

Strakonice - Společná kuchařka přátel a bloggerů byla představena ve středu 23. května v restauraci Sůl a Řepa.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT