VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší guláš uvařili skauti

Sezimovo Ústí – Na Soukeníku proběhl v sobotu sedmý ročník mezinárodního gulášového festivalu.

29.5.2011
SDÍLEJ:

Co děláš?Vařim guláš!Slogan kuchařského týmu z Tábora. Foto: Michala Nováčková

Roztopit pod kotlíkem. Nakrájet cibulku, maso, přidat papriku, zamíchat. A hlavně oslnit porotu svými kulinářskými dovednostmi. To byla základní pravidla soukenického Gulášfestu.

Přesně v jednu hodinu odpoledne se třiadvacet kuchařských družstev na povel společně pustilo do vaření gulášové pochoutky. Na výrobu pokrmu měli soutěžící zhruba tři hodiny.

„Podmínky jsou jednoduché, přihlásit se mohl každý. Stačilo jen zaplatit startovné v hodnotě dvěstěpadesáti korun. Za to pak soutěžící obdrželi kilo maso a byl jim přidělen stan pod kterým vaří,“ vysvětluje průběh soutěže pořadatelka Renáta Kratochvílová.
Co se týče surovin, sázeli soutěžící na klasiku a snažili se raději neexperimentovat. „Jsme tu letos potřetí a moc si to tu užíváme. Speciální ingredience raději nepřidáváme, loni se nám to vymstilo. Vařili jsme maďarský guláš a skončili jsme třináctí,“ popisuje loňský ročník Miroslav Dosedla, šéfkuchař týmu, který přijel na Gulášfest až z Okříšek u Třebíče.

Soutěže se zúčastnil i pan Jozef Király ze Slovenska, který je věrným účastníkem gulášového turnaje. V jeho druhém ročníku vyhrál dokonce první místo. „Základem je výrazná chuť papriky. Já používám speciální druh z oblasti Seget v Maďarsku,“ prozrazuje své tajemství zkušený kuchař.

Jednotlivé gulášové pochoutky, hodnotila odborná porota v čele s šéfkuchařem Martinem Svatkem, který je členem národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dalšími členy poroty byli šéfkuchař a restauratér roku 2007 Jindřich Petřík a autorka kuchařek Karina Havlů. „Posuzujeme především vzhled, chuť, vůni, konzistenci šťávy a masa a samozřejmě celkový dojem,“ vysvětluje průběh ochutnávky Jindřich Petřík.

Aby porota nemohla být ovlivněna, měla zakázáno v průběhu od soutěžících ochutnávat. Samotné hodnocení pokrmů pak bylo zcela anonymní. Porotci vybírali z deseti nejlepších gulášů.

A vítězem se stávají …Skauti z Neplachova. Silná skupina starších pánů, přičemž nejstaršímu bylo čtyřiasedmdesát, dosáhla zadostiučinění. Gulášfestu se zúčastnili už poněkolikáté a nikdy se jim nepodařilo zvítězit. „Jejich radost byla tak obrovská, že si sbalili kotlíky, cenu a odjeli oslavovat domů,“ směje pořadatelka Renáta Kratochvílová. Na druhém místě se umístila paní Vendula Zemanová a na třetím pan František Balač ze Slovenska.

Jako doprovodný program festivalu bylo vystoupení taneční skupiny Kancioneta z Tábora. Celou akce pak svou hudbou zpříjemňovala country kapela Kdyš uš tak uš.

Michala Nováčková

29.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lubomír Brabec

DON uvede koncert Lubomíra Brabce

Ilustrační foto

Již nejsou mezi námi

Projížděl kolem policejní stanice se dvěma promile alkoholu

Tábor - Policisté zahájili trestní řízení proti místnímu muži (39).

Horská služba zachránila běžkaře, pomoc volal přes aplikaci Záchranka

Šumava - Německého běžkaře v terénu u státní hranice dnes 18. února odpoledne zachraňovali členové Horské služby přes perfektně fungující aplikaci Záchranka.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Táborští hokejoví bojovníci uhasili Plameny a po dlouhé době slaví

Tábor - Druholigoví hokejisté Tábora v sobotu konečně vyhlédli zpod těžké deky a díky mimořádně bojovnému a nadšenému výkonu vyválčili tři body. Jejich úspěch je o to cennější, že jim padl za oběť druhý tým tabulky ze Žďáru nad Sázavou!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT