Do českých domácností se tradice pečení domácího chleba pomalu vrací, což dokazuje i nespočet fotek pekařských výtvorů na sociálních sítích. Také Jaroslava Vomáčková tento návrat ke kořenům zaznamenala, a proto se rozhodla uspořádat setkání všech lidí, podle nichž se chléb z obchodu tomu vlastnoručně upečenému nevyrovná. A tak uspořádala vůbec první ročník festivalu chleba.

„Lidí, kteří si rádi upečou domácí chléb, přibývá a myslím, že je škoda komunikovat spolu jen prostřednictvím internetu. Hlavní myšlenkou tohoto festivalu je získat více informací o domácím pečení, předávat si s ostatními své zkušenosti a poradit se. A hlavně, Čechy jsou obilnářská země, u nás se vždy chléb jedl a podle mě by ho lidé neměli zavrhovat," vysvětluje Jaroslava Vomáčková, co ji k uspořádání festivalu přivedlo.

Soutěž

Celý festival se nesl v klidném, komorním duchu. V prostorech táborské Univerzity korzovala asi padesátka lidí, kteří chléb pravidelně pečou, nebo by rádi začali, a proto se přišli inspirovat. Mohli si tu koupit cokoli ze zdravé výživy a koření, ale hlavně měli možnost ten poctivý domácí chleba ochutnat. Představila se jim pětice chlebů, které mohli přikusovat k makrobiotickému guláši. Tyto chleby poté mezi sebou soutěžily o ten nejlepší z nich.

Trofej si nakonec odnesli všichni pekaři. „Odborná porota vytvořila tři kategorie. Za skutečně originální kořeněný chléb považuje ten od Martina Čekala. Cenu za velmi povedenou strukturu a vzhled, konzistenci a vůni chlebu získali David Novák a Veronika Röhrerová. Nejchutnější chleby podle poroty upekli Martin Dvořák a Veronika Kuldanová," vyhlásila konečné výsledky Jaroslava Vomáčková, která upozornila i na jeden unikát této soutěže, a to na 16 let starý kvásek Kvido, z něhož upekla chléb Veronika Röhrerová.

Veronika dorazila na festival v doprovodu maminky Jany Vaňatové a kamarádky Olgy Kosové a prozradila, že tento chleba byl její vůbec první pokus o kváskový chléb. „S mamkou doma pečeme celkem pravidelně. Už jsme pekly i housky, tak jsem chtěla zkusit chléb z kvásku a překvapivě se zadařilo," říká skromně. „Kvásek také rozloží obilí tak, že je potom chleba pro tělo stravitelnější. Můžete si do něj přidat i koření, semínka, bylinky, co jen chcete. Takže víte, co jíte," dodává maminka Jana.

Žijeme zdravě

Také David Novák, který na soutěži zastupoval svou přítelkyni a autorku vítězného chlebu Pavlínu Selnarovou, se slovy Jany Vaňatové souhlasí. Sami jsou s přítelkyní vyznavači zdravého životního stylu. „Přítelkyně peče chléb minimálně jednou týdně. To pečivo je daleko kvalitnější než to, co běžně koupíte v obchodě. My bydlíme na vesnici, tak se snažíme být v té stravě soběstační. Máme malý statek a chováme i krávy, ovce, kozy, a prasata," vysvětluje David Novák z Meziříčí, který přišel na festival v doprovodu dcery Zorky a Anežky. Podle svých slov by vítěze sám nedokázal určit, všechny chleby, které ochutnal, byly výborné.

Letošní první ročník festivalu chleba se podle pořadatelky Jaroslavy Vomáčkové vydařil. „Určitě bychom chtěli nadále pokračovat. Myslím, že to má smysl," říká.

Autor: Kateřina Šímová