Celá řada zásahů je také kuriózních nebo mohou přinejmenším vzbudit úsměv na jejich tvářích.

Sobota 31. prosince (ještě 2016)
Záchrana zvířete – Profesionální jednotka ze stanice Třeboň vyjela k záchraně zvířete z vody. Velitel zásahu popsal zásah následovně: „Po oznámení z OPIS jednotka vyjela na zvíře prolomené v ledu. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o srnu probořenou v ledu cca 100 metrů od břehu rybníka Rožmberk. Jednotka pomocí obleků Agama a raftu se přiblížila ke zvířeti, které v zápalu boje o život a vidiny z polapení přibližujících se dvou červených zachránců na oranžovém člunu, se chopilo svých posledních sil a cca 20 metrů před jednotkou se vyškrábalo na pevnou zamrzlou vodní hladinu a uteklo na břeh. Jednotka poté sbalila použité technické prostředky a vrátila se zpět na základnu.“

Sobota 14. ledna
Záchrana osoby – Profesionální jednotka ze stanice Frymburk společně s jednotkou SDH obce Loučovice vyjela do Lipna nad Vltavou k ohlášené záchraně osoby, která se podle oznamovatele na tísňovou linku měla probořit v ledu a topit v Lipně. Hasiči průzkumem zjistili, že se nejedná o osobu, ale o reklamní ceduli.

Pátek 20. ledna
Planý poplach – K monitoringu kouře vyjeli na Pražskou třídu v Českých Budějovicích českobudějovičtí profesionální hasiči. Ti na místě průzkumem zjistili, že v bytě, ze kterého se linul „kouř“, se netopilo a byla zde vysoká vlhkost. Ta po otevření okna ve spojení z nízkou venkovní teplotou budila dojem kouře.

Stodolu i část obytného stavení zasáhl v sobotu ráno požár, majitelé jsou lehce zraněni.
OBRAZEM: Požár na zemědělské usedlosti spolkl přes milion

Pátek 27. ledna
Planý poplach – Českobudějovická profesionální jednotka vyjela na základě ohlášení oznamovatelky na Jiráskovo nábřeží v Českých Budějovicích k mrtvé labuti. Podle oznámení měla být mrtvá labuť přimrzlá k ledu na řece Vltavě přibližně dva metry od břehu. Hasiči dojeli na místo a zjistili, že žádná labuť v ledu není, že se jedná o igelitový pytlík. A odjeli zpět na stanici. Oznamovatelka si však byla jistá, že se jedná o labuť. Došla proto až k řece, hasiči se za ní vrátili, aby jim „tu správnou“ labuť ukázala. Ve druhém případě šlo o sněhovou kouli. Hasiči se pak již definitivně vrátili na základnu.

Středa 8. února
Záchrana zvířete – V obci Hracholusky, části obce Žitná vyprostila profesionální jednotka ze stanice Prachatice společně s veterinářem kočku, která si skřípla nohu mezi žebrováním radiátoru. Veterinář kočku nejprve uspal a následně ji tlapku uvolnil.

Lišovští se ptali na zápach, mohla za to hořící střecha.
OBRAZEM: V Lišově hořela střecha kulturního domu

Pondělí 13. března
Planý poplach – Profesionální jednotka z českokrumlovské stanice vyjela do Urbinské ulice v Českém Krumlově, kde byl ohlášen požár odpadu v popelnici. Průzkum na místě ukázal, že se jedná o prach z vyhozeného sádrokartonu.

Čtvrtek 16. března
Planý poplach – Posádky rychlého zásahového automobilu, dvou cisteren a automobilové plošiny vyjely do Jizerské ulice v Českých Budějovicích, kde byl ohlášen kouř valící se z bytu panelového domu. Hasiči na místě zjistili, že v bytě nehoří, ale že zde dělníci brousí panel.

Ilustrační foto
Další požár. Hoří stodola v Kamenném Malíkově

Neděle 16. dubna
Záchrana zvířete – Profesionální hasiči z písecké stanice vyjeli do Sepekova k odchycení papouška. Papoušek v době příjezdu hasičů seděl na stromě ve výšce přibližně deset metrů. Velitel zásahu rozhodnul o ustavení automobilové plošiny. Během toho však papoušek přelétnul na strom vedle. Hasiči se proto dohodli s majitelkou, že papouška smočí vodou – využili vysokotlaký proud. Mokrý papoušek nemohl létat a hasiči ho pak již snadno sundali.

Úterý 2. května
Záchrana zvířete – Písečtí profesionální hasiči zasahovali v Písku na Budějovickém Předměstí, kam se zaběhnul srnec. Srnec byl nejdříve v areálu vodárenské společnosti, pak přeběhnul do areálu firmy v ulici Za Pazdernou. Když se ho tam hasiči pokusili odchytnout, tak přeskočil plot a po silnici přešel do firmy E.on. Tam se hasičům podařilo ho nasměrovat do zadních vrátek, kudy vyběhnul do volné přírody.

Požár v Horní Radouni zničil obytnou část i stodolu.
V sobotu to bylo rok, co jim požár vzal střechu nad hlavou. Už znovu bydlí

Čtvrtek 4. května
Planý poplach – Profesionální hasiči z českobudějovické stanice vyjeli v Českých Budějovicích k monitoringu kouře, který se podle oznamovatele na tísňovou linku valil nad obchodem Lidl. Hasiči prozkoumali okolí Lidlu a žádný požár nenašli. Zjistili, že se jedná o mraky, které mohly pánovi kouř připomínat.

Pondělí 26. června
Technický zásah – Profesionální hasiči ze stanice Křemže naháněli v obci Vrábče kozu, která běhala v kolejišti. Operační středisko HZS Jihočeského kraje zažádalo o zastavení vlaku, který zůstal stát v zastávce. Hasiči kozu odchytli během několika minut.

Požár chaty v Ostrovci.
Hasiči likvidovali požár chaty v Ostrovci

Středa 28. června
Technický zásah – K osobnímu automobilu, ze kterého jde kouř, vyjeli ve Vimperku místní profesionální hasiči. Průzkumem zjistili, že kouř jde ze zatažené ruční brzdy.

Požár – Profesionální jednotka ze stanice České Budějovice byla vyslána do Zlivi, kde se z bývalého kravína valil kouř. Oznamovatel na tísňovou linku neviděl plameny, jen zakouření. Operační důstojníci svolali také jednotku místních dobrovolných hasičů. Ti ke kravínu přijeli jako první a průzkumem zjistili, že v kravíne pod střechou žije místní bezdomovec, který usnul u vaření kávy. Od ohniště chytla sláma na ploše menší než 1 m2. Bezdomovec požár sám uhasil a následně byl hasiči poučen. Požárem nevznikla žádná škoda.

Požár domu v Kunžaku.
V Kunžaku hořela střecha domu, škoda je jeden milion

Pátek 30. června
Záchrana zvířete – Profesionální hasiči z táborské stanice zachraňovali v Radkově kůzlátko, které uvízlo v místním rybníkem. Zvědavě čtyřměsíční kůzle kozy kamerunské šlo na výlet a uvízlo pod břehem rybníka. Hasiči v neoprenových oblecích kozičku vyprostili a předali majitelce.

Sobota 1. července
Záchrana zvířat – Přibližně hodinu trval zásah táborských profesionálních hasičů, kteří v Libějicích odchytávali divoká kachňata. Kachňata spadla do jímky na močůvku u místního zemědělského družstva. Kachňata nebylo možné vzhledem k velké ploše nádrže (průměr cca 8 metrů) a hladině močůvky od hrany jímky (cca 3 metry) odlovit pomocí keserů. Hasiči proto vytvořili ze sítě z balíků slámy improvizovanou síť. Kesery pak kachny vehnali pod připravené sítě, které ze dvou stran vždy na kachny spustili. Takto se postupně povedlo po jednom až dvou kusech vytáhnout všech šest živých kachen. Všechny pak předali oznamovateli.

Smutný Štědrý večer měli obyvatelé jednoho z českobudějovických bytů. Zapálený vánoční stromeček způsobil požár.
Na Štědrý večer museli hasiči k zapálenému stromečku

Úterý 4. července
Planý poplach – Profesionální hasiči ze stanice Soběslav a podnikoví hasiči SŽDC České Budějovice byli vysláni do Záhoří, kde ze skladovací haly na nádraží šel namodralý kouř. Průzkumem bylo zjištěno, že v hale probíhá plynování proti škůdcům.

Čtvrtek 31. srpna
Planý poplach – K monitoringu oranžové záře, kterou oznamovatel na tísňovou linku 112 viděl nad Ledenicemi, částí obce Ohrazení, vyjela profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné. Hasiči žádný požár nenašli. Nad tím, kde a jakou oranžovou zář oznamovatel viděl, můžeme už jen spekulovat.

HZS Jihočeského kraje