V kasách placených koupališť oproti loňsku cinká podstatně méně peněz.  S menším počtem návštěvníků se potýkají téměř všechna, včetně táborského aquaparku. „Letošní návštěvnost je až o polovinu nižší. Lidi hodně ovlivní to, co uvidí ráno, když vykouknou z okna. Pokud je sluníčko už od rána, máme plno, ale když není předpověď příznivá a navíc je ráno třeba i jen mírně zataženo, návštěvnost výrazně klesne. Letos jsme nepřipravovali žádné nové atrakce, takže na to návštěvníky neutáhneme," hodnotí vedoucí táborských sportovních zařízení Jiří Kříž.

Téměř totožnou situaci zažívají v Sezimově Ústí i v Soběslavi. Luděk Smetana ze soběslavské městské správy už vidí návštěvnost na 60 procentech.  „Troufám si odhadovat, že návštěvnost dosahuje tak šedesáti procent oproti loňskému roku. Je sice teplo, počasí je příjemné, ale slunce svítí málo. Pokud je jen trochu pod mrakem, lidi to odradí," soudí. 

Přírodní biotop Pohoda v Sezimově Ústí dokonce některý dny dokonce zavírá. Správce Aleš Přikryl řekl, že je řídí počasí. „Loňský červenec chodilo okolo pěti stovek lidí denně, nyní je to zhruba o třetinu méně. Měli jsme otevřeno každý den, kdežto teď třeba tři dny jedeme, ale pak další dny nemá ani cenu otvírat," stěžuje si Aleš Přikryl.
Na rozdíl od něj je Patricii Šebkové  v Pohodě nižší návštěvnost vhod. „Chodím k nám často. Nepálí mě tam totiž v očích chlor. Minulý rok ale byla v areálu hlava na hlavě, lidé hodně kalili vodu, což mi vadilo, takže teď si to užívám víc. Nejsem zimomřivá, když je pod mrakem, nerozhodí mě to," chválí si.

Vrátili se na staré místo

Jordánská plovárna naopak registruje příliv plavců registruje. Může za to bezplatný vstup, dokončená rekonstrukce, příjemná písečná pláž a zábava pro děti.  „Loni byl provoz z velké části provizorní, takže lidé nevěděli, do čeho jdou. Museli počítat s nedokončenou silnicí a parkovištěm, chyběla mola a nebyly lodičky, což byl také mínus," vyjmenovává provozovatel občerstvení Ladislav Skoumal s tím, že hlavním problémem byla voda. „Vzhledem k suchu byla hladina nízko. Vody bylo málo, takže lidé se koupali téměř v blátě, a to na nadšení nepřidá." Letos si na nezájem už nestěžuje. Lidé se na Jordán vrátili.


I nový mladovožický bazén, který zahájil druhou sezónu, se zatím drží na loňské navštěvnosti, a to přesto, že radnice zavedla ve všední dny vstupné. „Návštěvnost se v červenci oproti loňskému snížila jen nepatrně. Zavedli jsme sice vstupné i v pracovní dny, ale snížili jsme cenu celodenního. Na návštěvnosti se to neodrazilo," hodnotí starosta Jaroslav Větrovský.

Ke konci července zaznamenali nárůst lidí také v Bechyni. „Posledních několik dnů přichází více lidí, než kolik jich chodilo na začátku měsíce, ale oproti loňsku dosahujeme jen dvou třetin počtu. Je dusno, lidé se přijdou vykoupat, ale rychle odejdou, na dece si nepoleží,"  hodnotí za provozovatele Miroslav Král. Minulý rok podle něj rodiny s dětmi lákala dokončerná přestavba malého bazénu, letos ale s novinkou nepřišli.

Michaela Rybová