Náves ve vesnici kousek za Planou nad Lužnicí poskytuje obyvatelům především prostor. Zelená čtyřúhelníková plocha je ideální jak pro pořádání kulturních akcí, tak pro děti. Pro ty tu dokonce postavili hřiště.

„Jsem ráda, že je tu všude tráva, žádný betonový plac. Také mne těší, že tu máme tolik krásných stromů. S lidmi ze Skalice bychom si přáli, aby opravili dětské hřiště přímo na návsi, aby bylo podle norem. Od doby, co se změnila rada Skalice, se tu pořádá hromada akcí především pro děti," říká místní obyvatelka Jana Vacková, která bydlí přímo na náměstíčku. „Řekla bych že děti tady ve Skalici hrají prim. Na návsi pořádají nějaké soutěže i hasiči, nebo myslivci, ale dětem patří náves asi nejvíce," zhodnotila Jana Vacková.

Kromě dětského hřiště a vzrostlých i mladých stromů najdete v srdci vsi také pečlivě upravený pomník padlých a prodejnu smíšeného zboží, která poskytuje místním základní sortiment zboží. Ty jsou v obci dvě, jen jedna však stojí na návsi. Také místní štamgasti sem večer zamíří. Zkraje návsi totiž najdete hospodu i se sálem, ve kterém se pořádají kulturní akce všeho druhu. „V zimě se tam koná třeba dětská vánoční besídka, před několika měsíci také setkání rodáků. Je toho zkrátka hodně," popsala Jana Vacková, která žije ve Skalici už 14 let. „Také hodně oceňuji, že je tu krásně uklizeno. Obec a tím i náves máme pěkně upravenou a čistou," pochvaluje si obyvatelka.

„O kulturní dění na návsi se starají spíše občané sami, než obec jako taková. Ale je to lepší, protože to spojuje lidi ve vsi," myslí si Jana Vacková. Skaličtí jsou podle ní s návsi všeobecně spokojení.

Autor: Veronika Gigalová