ALENA ŠATROVÁ

Světla ohňostrojů a rachot petard vítaly do života Natálku Truhlářovou, která na svět přišla v první minutě nového roku 2012.
Natálka tak z táborské porodnice úspěšně bojovala o celorepublikové prvenstvím. Nakonec jí uteklo o pouhé vteřiny. V Táboře a nakonec ani v celém Jihočeském kraji však přemožitele nenašla. Stala se první Jihočeškou roku 2012 a teď ji čekají příjemné „povinnosti“. Do života ji přijedou uvítat hejtman Jiří Zimola i starosta Jiří Fišer.

„Pan hejtman mi poslal zprávu a telefonovali mi i z táborské radnice, že si domluvíme termín, kdy za námi přijedou. To bylo příjemné,“ netajila radost novopečená maminka svého prvního miminka Silvia Gombošová z Tábora. Natálku si s partnerem Radkem Truhlářem nadělila nejen k novému roku, ale také ke svým třicátým narozeninám, které oslaví čtvrtého ledna.

Jiří Zimola dodrží zvyklost, že mamince dopřeje dostatek času na zotavenou, aby si slavnostní okamžik prožila v dobré kondici.
„Termín si teprve domluvíme, ale počítám, že se sejdeme až po šesti nedělích. Přece jen se chce každá maminka při takové příležitosti líbit, proto nechodíme přímo do porodnice,“ řekl hejtman s tím, že setkání se pak většinou konají společně se starostou příslušné radnice.

Starosta Jiří Fišer by se ale za rodiči rád vydal dřív. „Myslím, že bychom měli zareagovat dřív než za šest týdnů a většinou se setkání konají přímo doma u rodičů dítěte.“ Ani jeden z politiků ale nepřijde s prázdnou, Natálka i maminka se již nyní mohou těšit na řadu hezkých dárků v hodnotě tisíců korun. Co konkrétně to bude, ale nechávají jako překvapení.

Původně měla Natálka přijít na svět jako vánoční dárek. „Termín jsem měla na čtyřiadvacátého prosince, ale nakonec to vyšlo takhle,“ říká maminka Silvia, která svou dceru také neplánovaně porodila císařským řezem, jenž si vyžádaly okolnosti porodu.
„Teď už je to báječné, Natálka je hrozně hodná a spinká prý i v noci, tak uvidíme, co náš čeká, až přijdeme domů.“

Natálka je jedním z pěti dětí, které si v Táboře do rodného listu zapsaly datum 1. ledna 2012.
„Narodily se tři holčičky a dva chlapci. První miminko se narodilo minutu po půlnoci a poslední pět minut před půl osmou večer,“ zrekapitulovala první porodní den letošního roku vrchní sestra Jana Nutilová. Loni ve stejný den se narodily pouze dvě děti, první s časem 11.14 hodin a druhé v 17.20 hodin.
Za celý rok 2011 v táborské porodnici odrodili 883 maminek a do statistiky zapsali 887 dětí. Čtyřem maminkám se narodila dvojčata.
Porody mají druhým rokem sestupnou tendenci,o rok dříve, tedy v roce 2010, se při 971 porodu narodilo 980 miminek. Předcházel mu ještě bohatší rok 2009,kdy si porodnice zapsala 1039 novorozenců.