Policisté na jihu Čech již od ledna hledají posily. Kdo má odvahu, může se hlásit. Ale pozor, až 75 procent uchazečů neprojde fyzickými a psychologickými testy. Do řad policistů se hlásí 
i hodně žen. Jejich výhodou podle personalisty táborské policie Františka Tůmy je, že mají jasno, čeho chtějí dosáhnout. Nevýhodou pak, že musí zvládnout stejně náročné testy jako muži.

„Někdy je pro ženy problém udělat povinných 18 kliků. Nemají totiž výjimky a musí splnit stejné podmínky jako muži," upozorňuje František Tůma. Psychotesty jsou u policie rozděleny na dvě části. První je zaměřená na inteligenci, druhá na zvládání krizových situací. „Pokud někdo neuspěje ve druhé části, má šanci to po dvou letech zkusit znovu.

Zatímco inteligenční schopnosti se příliš nemění, tak stránka osobnosti prochází vývojem. Proto se dveře neúspěšným uchazečům v této oblasti neuzavírají úplně," vysvětluje František Tůma.

Na jihu Čech nyní aktuálně chybí kolem šedesáti policistů. Posílit je potřeba všechny jednotky. Nově přijatý uchazeč ale vždy začíná u pořádkové nebo dopravní policie.
„Nové lidi určitě potřebujeme i pro specializované skupiny, jako je zásahová jednotka, ale sem vybíráme lidi s minimálně pětiletou zkušeností u policie a převážně se specifickými koníčky, jako je například horolezectví či potápění," říká tiskový mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.
Na Táborsku není situace vážná. Aktuálně tu postrádají dva kolegy. 

I za dva chybějící policisty ale mají už v Táboře náhradu. „Tři budoucí policisty máme ve výcviku, takže brzy nastoupí. Lidé od nás tolik neodchází. K určité fluktuaci dochází, někteří kolegové odchází do vyšších složek policie, ale uvolněná místa se nám daří celkem dobře a rychle zaplňovat," dodává personalista František Tůma.
Podotýká přitom, že nábor nových mužů a žen zákona rozhodně nepozastavují. „Děláme nábor v rámci celého kraje a vlastně i pro celou republiku. Policista, který u nás projde výběrem, může potom sloužit na jakémkoliv místě v České republice. Záleží na požadavcích a vzájemné dohodě," vysvětluje personalista František Tůma.

Podmínky přijetí

Budoucí policista či policistka musí mít minimálně osmnáct let, musí být občanem České republiky, mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, nesmí být členem žádné politické strany ani uskupení, nesmí podnikat ani vlastnit bezpečnostní agenturu. Také nemůže mít záznam v trestním rejstříku a musí zvládnout zmiňované fyzické a psychologické testy a projít zdravotní prohlídkou.

Dlouhá cesta

Od úspěšného zvládnutí náboru k první samostatné službě však čeká nového policistu ještě dlouhá cesta.
„Nejdřív musí absolvovat měsíční kurz ve Vyškově, který je zaměřen na fyzickou kondici a používání zbraně," prozrazuje František Tůma.
Po kurzu přechází policisté do blízkého Brna na devítiměsíční studium policejní střední školy, kde se učí policejním praktikám, právu a jazykům. „Nakonec je čeká ještě dvouměsíční praxe pod dohledem a závěrečná zkouška. Teprve potom může sám do služby," doplňuje personalista František Tůma. 

René Flášar