Formou společných besed a brigád se začínají krok po kroku rýsovat první obrysy budoucího prostoru pro setkávání. Kdy místní budou moci obdivovat trvalkové záhony a projdou se po nových chodnících, je otázkou peněz.

Podle koordinátorky projektu Olgy Černé poputuje letos do úprav zhruba půl milionu korun. „Pracujeme na revitalizaci bývalého parčíku a chceme letos vydláždit jeho střed. Dolní část náměstí rozdělí také vydlážděná cestička," upřesnila vize koordinátorka. Pokud vše půjde podle plánu, příští rok přijde na řadu úprava parkoviště a posléze také zúžení komunikace či nové osvětlení.

Vedení obce získalo na projekt grant z Nadace Partnerství, a to 198 tisíc korun. Reálná je i dotace 200 tisíc korun z Programu obnovy venkova, k nimž by musela obec dodat stejnou sumu.

Zatím jde Nadějkovským práce od ruky. „Proměnu plánujeme pomalu deset let, ale přípravy jsme začali podnikat před třemi roky. Loni na podzim se přistoupilo k realizaci. Ve spodní části náměstí jsme odstranili keře a čtyři smrky v centrální části. Ostatní stromy jsme nechali odborně ošetřit," upřesnil starosta Zdeněk Černý.
Jak již v minulosti sdělil Táborskému deníku Adam Baroš, z jehož ateliéru architektonický návrh vzešel, projekt je ojedinělý v tom, že vznikl metodou participace obyvatel. „Lidé nám řekli, co je pro ně prioritní, a my jsme to podle jejich přání zpracovali. Vzali jsme v potaz dopravní obslužnost, přírodní podmínky i historii obce," přiblížil postup Adam Baroš.
Místní Ivana Křížová již hodnotí: „Začíná se to hezky rýsovat a určitě je to krok k lepšímu. Farská zahrada, která je hned vedle, bude prostor krásně doplňovat," míní.