V nejbližších dnech proto chce město na provozovatele stánku vypsat soutěž a až výsledek urči jeho podobu. Starosta Jiří Fišer upřesnil, že pokud bude o komerční využití stánku zájem, zvolí uzavřený typ. Když nájemce nenajdou, půjde totiž o pronájem jen na pár měsíců, objeví se na náměstí otevřená konstrukce vhodná například pro uspořádání koncertu nebo výstavy. Ale také může z plánu na „obývák pod širým nebem“ sejít.

„S výrobcem si ještě musíme potvrdit, zda platí jeho původní nabídka, že nám modul zapůjčí nebo pronajme. To právě dojednáváme, ale může se stát, že už platit nebude,“ připustil starosta, že pak by museli najít jiný způsob, jak betonovou plochu v centru města oživit, což je úkol již z loňského podzimu.

S určitostí je nyní možné mluvit o nových nádobách se zelení a masivním šachovém stolu s lavicemi. Dalšího betonu na náměstí TGM se architekt Miloš Roháček neděsí. „Beton je přece přírodní materiál a běžný stavební prvek. Nejsem odpůrcem kvalitního betonu,“ mírní obavy veřejnosti z další šedivé hmoty. Barevný nátěr by ale stůl s lavicemi v prostoru zbytečně zvýraznil. Venkovní šachy jsou obdobou venkovního piana a vycházejí od stejného autora, pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. Dosud se mu podařilo dostat šachovnici do 42 veřejných prostorů 20 měst republiky. Šachové figurky si hráči budou moci půjčit v městské knihovně.

Pronájem modulu město uzavře jen do prosince, kdy si náměstí na advent přeberou trhovci.