„Neumím si biskupem představit nikoho lepšího, pro celou diecézi a nejen pro věřící bude úžasným biskupem. Ale my tady roníme slzy, už jsme to obrečeli a ještě asi obrečíme," připouští vedoucí a dirigentka chrámového sboru Eva Vachová.

I když sám Vlastimil Kročil vidí své jmenování jako velký nezasloužený dar, Marie Dobnerová se kloní k těm, kteří jsou přesvědčeni, že si povýšení právem zasloužil.
„Měla jsem velikou radost, budu mu vyprošovat Boží pomoc a přeju mu hodně zdraví, aby všechno ustál, protože nikdo z nás si asi neumí představit, jak náročné úkoly ho nyní čekají."
Náročný úkol čeká také diecézi při obsazování uvolněného místa ve Veselí. Kněží je totiž dlouhou dobu nedostatek. „Situace v diecézi je 
v tomto složitá, což táborský vikariát poznal při obsazování Bechyně, a stále máme ještě několik neobsazených míst. Například ve Volyni nebo na Šumavě. Z tohoto hlediska nás jmenování pana biskupa staví před další problém," nastínil personální otázku administrátor diecéze Adolf Pintíř.
Do 13. června, kdy bude Vlastimil Kročil vysvěcen na biskupa, má vedení biskupství prostor pro hledání vhodného kandidáta, ale veselská farnost se bude muset vypořádat s provizoriem.
„Některé bohoslužby dál povede pan biskup, ale musíme mu najít i pomocníka," dodává Adolf Pintíř.
 Dokončení ze strany 1
Obsazení veselské farnosti bude jedním z prvních úkolů nového biskupa.
Českobudějovická diecéze, zahrnující Jihočeský kraj, část Západočeského a Středočeského kraje a část Vysočiny, má 350 farností a zhruba sto kněží, kteří toto území spravují. Rozdělené je na deset vikariátů.
„Personální obsazení každého vikariátu je poddimenzováno tak, že v každém chybí alespoň pět kněží, to když znásobíte desetkrát, tak vidíte, kolik nám jich celkem chybí," upřesnil administrátor Adolf Pintíř.

Dodal, že personální krize u nich vládne především posledních deset let, kdy zemřeli faráři posledních silných ročníků, kteří často sloužili až do vysokého věku.

Se čtyřmi starosty

Vlastimil Kročil za své osmnáctileté působení ve Veselí nad Lužnicí zažil vládu čtyř starostů. Tři z nich jsme oslovili, tím čtvrtým je současný místostarosta Václav Matějů.

Petr Hynek:
„Znali jsme se velmi dobře a já mu moc gratuluju ke jmenování biskupem, ale obávám se, že jeho odchod tady poznáme. Zasloužil se tady o velké investice, byly v řádech desítek milionů. Někdy jsme spolu i řešili, jestli následně mají i dostatečné využití. Budu rád, jestli se pokusí vnést život do nových prostor, které tu za něj vznikly."
Petr Hynek vzpomněl i na dobu při povodni v roce 2002, kdy Vlastimil Kročil poskytl faru jako útočiště pro lidi, jež voda vyplavila. Podle tehdejšího starosty jim neposkytl jen střechu nad hlavou, ale také slovo útěchy. „Fara byla jedním z míst, kde lidé hledali sílu," vzpomíná Petr Hynek.

Jaromír Novák:
„Pan Kročil je velice schopným manažerem, který u nás dokázal dát dohromady opravu kostela. Do města dostal i peníze z regionálních operačních programů, to je všechno jeho zásluha. Setkávali jsme se spolu hlavně pracovně, naše vztahy byly naprosto korektní a dokonce jsem byl pozvaný na jeho narozeniny. Ale že bychom byli přátelé, to bych si netroufl říct."
Současný jihočeský radní Jaromír Novák vidí za působením Vlastimila Kročila ve Veselí i živou a plně funkční farnost. „Pořádal tu i spoustu akcí pro křesťanskou mládež, které měly mezinárodní dopad. Myslím, že jeho nástupce bude mít těžké udržet krok," dodává s úsměvem bývalý starosta města.

Ladislav Sýkora:
Současný starosta města žije ve Veselí patnáct let a s farářem a nyní biskupem se začal blíže seznamovat až po svém zvolení do funkce.
„Prvně jsme si tak nějak více popovídali při výročí 17. listopadu, kdy jsme zapalovali svíčky u hřbitovní zdi. Od té doby se poznáváme, například jsme se navzájem pozvali na plesy. Můj osobní dojem z něj je takový, že je to velmi schopný, inteligentní a vnímavý člověk. Doufám, že se spolu ještě potkáme."
Vlastimil Kročil bude chybět i obyvatelům Domu sv. Františka ve Veselí, který patří Diecézní charitě. Na jeho stránkách ředitelka charity Michaela Čermáková napsala, že mu blahopřeje ke jmenování a že ji potěšilo, když uvedl, že charitu považuje za jednu ze svých priorit. „Spolupracuje s námi i přesto, že k nám natrvalo nastoupil otec Hugo Pitel a poskytoval nám i cenné rady při výstavbě naší kaple. I klienti se na něj vždy těšili," dodává vedoucí domova Jana Nováková.