Osm přidělených městských bytů za rok 2009, třicet šest žádostí o ně v lednu roku 2010. Taková jsou aktuální čísla týkající se nově zavedeného systému přidělování bytů ve Veselí nad Lužnicí, o němž Deník informoval loni v lednu.

Tehdy radnice přišla s novými podmínkami. Týkaly se zejména rozšíření okruhu žadatelů. V praxi to znamenalo, že se mohli přihlásit i ti, kteří sice ve Veselí bydleli, ale třeba v bytě s tržním nájemným.

„Lidé si tak řešili svou životní situaci, často to zatěžovalo jejich rodinný rozpočet,“ komentoval tehdy situaci místostarosta Václav Matějů.
Veselí nad Lužnicí má stále k dispozici 430 městských bytů, nové nepřibyly.

I to je důvod, proč zájemci o bydlení v městských bytech při podávání žádostí příliš úspěšní nejsou. Za rok se totiž uvolní maximálně desítka bytů s regulovaným nájemným.

„V loňském roce jsme přidělili osm bytů nájemníkům, kteří splnili podmínky. Ano, kritéria se změnila, každý si svou žádost musí hlídat a obnovit si jí do konce roku sám,“ informoval předseda bytové komise Pavel Fejtl s tím, že žádost si znovu podalo sedmnáct Veseláků. „Lidé možná pozapomněli, že je musí obnovovat a nikdo je dopředu nebude upozorňovat.“

Dagmar Průchová z evidence obyvatel přesto čísla aktualizovala. Čtyřiatřicet žádostí bylo obnoveno, dvě pak přišly nové. „Všechny jsme zařadili do registru uchazečů.“ informovala Dagmar Průchová, která je rovněž v bytové komisi.

Ta se žádostmi zabývá každý měsíc. Úkolem je posoudit možnosti žadatele a přihlédnout k jeho situaci zejména z pohledu sociální potřebnosti.

Alena Řezáčová