V přestřelku názorů a v tvrdou kritiku se strhla středeční beseda s občany, jimž radnice předložila svůj plán na využití budovy bývalého kina. Mělo by se stát polyfunkčním komunitním centrem.

Odpůrci se ale nemínili vzdát příležitosti, aby před diváky opět zkritizovali prvotní prodej a následný zpětný odkup budovy v centru města. Bývalý starosta Petr Hynek dokonce současného starostu Ladislava Sýkoru vyzval, aby radniční projekt zastavil. Nejen dvěma opozičním zastupitelům Petru Hynkovi a Janu Machovi, ale i některým běžným občanům se plán na vybudování volnočasového komunitního centra nelíbí. Své názory hlasitě sdělili během besedy, na níž starosta Ladislav Sýkora plán města představil.

„Vyzývám k zastavení projektu, nejsem přesvědčen o jeho smyslu,“ obrátil se na starostu Petr Hynek a Jan Mach přisadil, že by se mělo konat referendum.

Nic takového starosta nechystá. „Budeme pokračovat, nejsme tady holubník,“ reagoval.

Bývalé kino ve Veselí nad Lužnicí.
Kino přebudují na kulturní centrum

S přeměnou kina dle plánu radnice totiž souhlasí především různé spolky, které tu získají klubovny nebo menší tělocvičnu. Zázemí v budově na strategickém místě u hlavní silnice mají dostat Baráčníci, dům dětí, Český červený kříž nebo mateřské centrum.

Také Jarmila Špicová z Veselí nad Lužnicí tento návrh podporuje.

„Chci, aby v tomto radnice pokračovala, nápad na využití kina pro klubovou činnost se mi líbí,“ uvedla po besedě, při níž zazněl i návrh na sloučení ordinací lékařů pod střechu tohoto objektu.

I tuto variantu, jak řekl starosta Sýkora, radní projednali. Většinovou podporu však získalo multifunkční zařízení s environmentálním parkem. Radnice k němu již má projekt a také podala žádost o dotaci z evropských fondů. Náklady se nyní pohybují kolem 40 milionů, přičemž dotace by mohla pokrýt až polovinu. Vedení města spočítalo, že na ztrátový provoz bude třeba kolem půl milionu ročně. Ladislav Sýkora ujistil, že si to mohou dovolit.