VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na štědrovečerní tabuli stále nejvíce chutná kapr

Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.

22.12.2010
SDÍLEJ:

Na kapry už čekají fronty, největší nával přijde. Nejlepší je kapr kolem dvou a půl kil.Foto: David Peltán

Tři dny před Štědrým dnem se v ulicích měst a obcí setkáte kromě s davy nakupujících i s káděmi ryb. Kapr stále patří mezi vánoční „in“ a jeho cena se i přes letošní horší úrodu nezvýšila.

U autobusového nádraží, u lékárny U Anděla Strážce v Táboře či u elektra U Kovandů na sídlišti Nad Lužnicí se potkáte s prodejci kaprů Josefa Vaňka. Ten na sádkách kapra nabízí za 65 korun, pstruha za 100 a amura za 65 korun.

„Toto jsou ceny u nás na sádkách, co si stánkaři přirazí, nevím. Každopádně českého kapra mohu jen doporučit, jeho kvalita je vyšší než u mořských ryb. Dokazují to i současné rozbory, které v mořských rybách našly ne zrovna dobré chemické stopy. Divím se, že se tím nezabývá Česká potravinářská inspekce,“ říká Vaněk. I proto je zřejmě tuzemská ryba oblíbená v zahraničí. Export do celé Evropy sahá až k 90 procentům.

„Domácí prodej roste, ale pomalu. Myslím, že je to o pohodlnosti. Generace, která konzumovala české ryby, vymírá. Mladí si raději koupí filetovaného lososa v marketu. O chuti se u dovezených mražených ryb nedá diskutovat,“ dodává Vaněk. To, že je někdy kapr „načichlý bahnem“, je podle něj mýtus. Vánoční kapr bývá uskladněný na sádkách, a je tedy vyčištěný. Načichlý být může zjara, kdy v některých lokalitách pozře specifické řasy.
„Vánoce bez kapra se neobejdou. Jím ho, protože mi chutná. Zejména pak o Vánocích má podstatně lepší chuť,“ potvrzuje Monika Mrkáčková z Tábora. Jiný názor má na to Martin Dino. „Jasně, že jím kapra. Většinou ale toho vepřového. Když nebude kapr, nic se nestane. Když nebude řízek z čuníka, tak bude zle a je po vánoční náladě!“ říká s úsměvem.

Na sádkách v Táboře kapra seženete od 68 korun, tedy za stejnou cenu jako v předchozích letech. „I když rok nebyl na úrodu nic moc, snažili jsme se nezdražit a naopak vyjít zákazníkům vstříc. Na sádkách tak mohou zaslechnout koledy, dát si teplé alko i nealko nápoje a kapra si odnést opracovaného. O to je teď největší zájem, “ sdělil vedoucí štičí líhně Esox Oldřich Pecha. Za opracování dle vlastního uvážení dáte 40 korun. V Praze je to například až pětinásobek. Co se týče konkurence mořských ryb na štědrovečerní tabuli, žádná téměř není. Vede kapr.

„Mořská ryba je zpestřením, ale kapr je zkrátka tradice. Nabízíme na sádkách štiky, líny, pstruhy, lososy, ale 99 procent lidí přijde o Vánocích pro kapra. Je fakt, že o opracování je čím dál větší zájem. Filetaci málokdo umí, je to pohodlné a navíc doma nemáte nepořádek. Výsledek je kapr téměř bez kostí,“ upozorňuje rybář Karel Matějka z líhní. Podle něj největší nával zákazníků čekají na sádkách dnes a zítra. Lidé chtějí rybu co nejčerstvější.
Kupujeme-li kapra živého, je nutné si pořídit vhodnou tašku, v níž necháme dostatek vzduchu. Kapr totiž dokáže k dýchání využít i vzdušný kyslík. V chladném počasí do 10 stupňů ryba v tašce vydrží i tři hodiny.

Po příchodu domu kapra netrapme v chlorované vodě, ani připouštěním další chlorované vody ve vidině přísunu kyslíku.

Zabití kapra by mělo být aspoň trochu „humánní“. Proto ho nejprve omráčíme úderem do hlavy a poté přerušíme žaberní oblouky - nadzvedneme a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem, aby vykrvácel. Zásadně kapra nebodáme do ocasu, nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou, kde je žlučník a při jeho proříznutí by došlo k znehodnocení ryby. Nikdy nenechávejte uvnitř ryby vnitřnosti. Jako první se totiž kazí. Vnitřnosti vyjímáme zásadně rukou, nikoli nožem. Tím by opět mohlo dojít k proříznutí žlučníku. Následně kapra rozporcujeme a vložíme do lednice s teplotou do čtyř stupňů Celsia.
Když se stane, že kapr cestou domů lekne, nic se neděje. Většina mořských ryb – ano i sardinek - totiž neumře cestou letící paličky. Je pouze důležité okamžité vykuchání ryby, opět kvůli rychle se kazícím vnitřnostem.

Kdo chce kaprovi věnovat život, musí se nejprve ujistit o jeho zdravotním stavu. Je-li odřený, bez energie, by-li dlouho ve vaně, kde ho stresovaly děti, nemá žádnou šanci přežít.


RYBÁŘI DOPORUČUJÍ

Josef Vaněk: Na Vánoce mám rád klasiku, kapra smaženého. V létě a na podzim ho mám rád na houbách, se zeleninou, drobně s grilovacím kořením a solí. Výborné je ho potřít směsí vody a kečupu. S máslem by se mělo šetřit, přeci jen má být ryba dietním pokrmem. Abych nezapomněl, kapr na křenu je vynikající věc.

Oldřich Pecha: Mám rád klasický smažený řízek z kapra. Nejlépe šupináče kolem dvou kil. Takový je ideální nejen o Vánocích. Naše rodina má rybu dvakrát týdně a těší mě, že už je v Táboře takových rodin více. Na příští rok pro zákazníky připravujeme věrnostní karty s velikými slevami.

David Peltán

Kdysi býval kapr postním jídlem

Slavnostní večeře mívala několik chodů: tradiční česká vánoční jídla byla jiná než jak je známe dnes. Objevoval se kuba, muzika, pukance s mákem a medem, hrachová nebo čočková polévka či hubník (nákyp s houbami). Jen někdy se jedla ryba, ale mezi oblíbené pokrmy nepatřila, protože v 16. a 17. století platila za postní jídlo. Kapr se na štědrovečerní tabuli objevil až v 19. století
Bylo zvykem, že jídla muselo být tolik, aby se všichni nasytili a ještě zbylo. Lidé věřili, že tím bude hojný i příští rok. Část pokrmů ze slavnostní tabule patřila také dobytku, jídlo lidé kladli ke kořenům stromů na zahradě nebo sypali do studní. Ohlas oběti vyjadřoval vzájemnost osudů celého hospodářství. (Z knihy Vlastmila Vondrušky Církevní rok a lidové obyčeje)

Tradiční vánoční pokrmy
Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech a nebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s různými ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky.

Minulost smaženého vánočního kapra
Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností.

Kapří šupiny přinášejí štěstí
S kaprem je spojený i další vánoční zvyk, a to sice schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole. Takto schované šupiny prý přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé ze stejného důvodu nosí šupiny z vánočního kapra i ve své peněžence.
(www.ceskykapr.cz)

Příprava kapra není až takovou legráckou

22.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 25 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Automechanik s praxí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: oprava osobních vozidel, provádění demontáží, používání a obsluha diagnostických zařízení pro kontrolu technického stavu vozidel, zodpovědnost za vlastní výsledky., Požadujeme: schopnost samostatně pracovat, odpovědnost a pečlivost, kvalitu odvedené práce, týmovou spolupráci, ŘP.sk. B, výpis z RT., Pracovní doba: Po-Pá 8:00-17:00 hodin. Pracoviště: Andy-auta s.r.o., Vožická, č.p. 2504, 390 02 Tábor 2. Informace: Zuzana Jirousková, .

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč

Chovatelé drůbeže ošetřovatel/ka drůbeže. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Do provozu v Ústrašicích přijmeme pracovnici/pracovníka pro manipulaci a péči o zvířata. Požadujeme kladný vztah ke zvířatům, trestní bezúhonnost, manuální zručnost, pečlivost a časovou flexibilitu., 25 dní dovolené, 3 dny sick days, závoz obědů, podnikové akce, příspěvek na kulturní akce, masáže, obědy, naturální mzda, penzijní připojištění, kontak: tel. (7:00 - 16:00) e-mailem. Pracoviště: Mezinárodní testování drůbeže, státní podnik, 390 02 Tábor 2. Informace: Jana Vránová, +420 723 079 294.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) řidič nákladních automobilů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Praxe min. 1 rok, komunikativnost, řidičský průkaz skupiny C a CE, profesní průkaz řidiče, čistý trestní rejstřík, posudek pracovně psychické způsobilosti, výpis z bodového hodnocení řidiče, organizační schopnosti, flexibilita, loajalita k firmě. Provádí manipulaci v rámci úseku - přejímá a odpovídá za zboží převzaté ze skladu HV, realizuje expedici, zodpovídá za řízení, údržbu a drobné opravy silničního motorového vozidla. mzda 20000,- + prémie až do výše 20% + diety, kontakt tel. nebo e-mailem. Pracoviště: Pt servis konzervárna spol. s r.o., Purkyňova, č.p. 1000, 390 02 Tábor 2. Informace: Martina Žirovnická, +420 381 201 151.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 18 120 Kč

Ostatní pracovníci v sociálních službách v oblasti pobytové péče Pracovník v sociálních službách se zaměřením na základní výchovnou nepedagogickou činnost. Požadované vzdělání: úsv. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18120 kč, mzda max. 27310 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: , minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou a splnění odborné způsobilosti dle § 116 odstavce 5 písmena b) zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, podmínkou, znalost zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a standardů sociálních služeb velkou výhodou, praxe v sociálních službách Domov pro seniory nebo Domov se zvláštním režimem velkou výhodou, práce na PC (všeobecná znalost + Microsoft Office, Microsoft Outlook), pečlivost, spolehlivost, empatický přístup, dobré komunikační schopnosti, aktivní přístup, řidičský průkaz skupiny B, aktivní řidič, Nástup: dle dohody , Kontakt: Jana Zadražilová, pověřená vedením organizace - tel.: 775 246 104 , Přihláška do výběrového řízení: Přihláškou do výběrového řízení je osobní doručení životopisu Janě Zadražilové. , Životopisy doručujte osobně po předchozí telefonické domluvě s Janou Zadražilovou., příspěvek na stravování. Pracoviště: Domov pro seniory budislav, 392 01 Soběslav. Informace: Jana Zadražilová, +420 775 246 104.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Řemeslná akce na mlýně Posečeno, sklizenofoto
31

Řemeslná akce na mlýně Posečeno, sklizeno

Mezinárodní folklorní festival v Písku.
18

Folklorní festival v sobotu nabídl hlavní program

Hokejisté Tábora mají v kapse první letní vítězství

Tábor – Již třetí přípravné utkání odehráli hokejisté druholigového Tábora. Po porážkách 3:7 v Havlíčkově Brodě a 6:7 po prodloužení na ledě Kobry Praha, se poprvé představili doma.

Nové dresy píseckým fotbalistům k radosti z výhry nepomohly

Písek - Česká fotbalová liga pokračovala 2. kolem, v jehož rámci se po úvodní porážce v Králově Dvoře Písečtí poprvé představili vlastním fanouškům. K Otavě přijel nepříjemný Benešov, v jehož táboře se před startem soutěže událo několik významných změn, ale na herní projev to, zdá se, velký vliv zatím nemá. Hosté si totiž z Písku odvezli dva body.

Na šedesát traktorů soutěžilo na hřišti v Dráchově

Dráchov – V sobotu kolem jedenácté hodiny se na hřiště za dráchovským mostem začaly sjíždět všelijaké traktory a traktůrky.

Kde se můžete pobavit v neděli na Českokrumlovsku

Českokrumlovsko - Zajeďte si na pouť a výstavu ve Zlaté Koruně, nebo zkuste některý ze sportů na festivalu v Lipně nad Vltavou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT