VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na štědrovečerní tabuli stále nejvíce chutná kapr

Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.

22.12.2010
SDÍLEJ:

Na kapry už čekají fronty, největší nával přijde. Nejlepší je kapr kolem dvou a půl kil.Foto: David Peltán

Tři dny před Štědrým dnem se v ulicích měst a obcí setkáte kromě s davy nakupujících i s káděmi ryb. Kapr stále patří mezi vánoční „in“ a jeho cena se i přes letošní horší úrodu nezvýšila.

U autobusového nádraží, u lékárny U Anděla Strážce v Táboře či u elektra U Kovandů na sídlišti Nad Lužnicí se potkáte s prodejci kaprů Josefa Vaňka. Ten na sádkách kapra nabízí za 65 korun, pstruha za 100 a amura za 65 korun.

„Toto jsou ceny u nás na sádkách, co si stánkaři přirazí, nevím. Každopádně českého kapra mohu jen doporučit, jeho kvalita je vyšší než u mořských ryb. Dokazují to i současné rozbory, které v mořských rybách našly ne zrovna dobré chemické stopy. Divím se, že se tím nezabývá Česká potravinářská inspekce,“ říká Vaněk. I proto je zřejmě tuzemská ryba oblíbená v zahraničí. Export do celé Evropy sahá až k 90 procentům.

„Domácí prodej roste, ale pomalu. Myslím, že je to o pohodlnosti. Generace, která konzumovala české ryby, vymírá. Mladí si raději koupí filetovaného lososa v marketu. O chuti se u dovezených mražených ryb nedá diskutovat,“ dodává Vaněk. To, že je někdy kapr „načichlý bahnem“, je podle něj mýtus. Vánoční kapr bývá uskladněný na sádkách, a je tedy vyčištěný. Načichlý být může zjara, kdy v některých lokalitách pozře specifické řasy.
„Vánoce bez kapra se neobejdou. Jím ho, protože mi chutná. Zejména pak o Vánocích má podstatně lepší chuť,“ potvrzuje Monika Mrkáčková z Tábora. Jiný názor má na to Martin Dino. „Jasně, že jím kapra. Většinou ale toho vepřového. Když nebude kapr, nic se nestane. Když nebude řízek z čuníka, tak bude zle a je po vánoční náladě!“ říká s úsměvem.

Na sádkách v Táboře kapra seženete od 68 korun, tedy za stejnou cenu jako v předchozích letech. „I když rok nebyl na úrodu nic moc, snažili jsme se nezdražit a naopak vyjít zákazníkům vstříc. Na sádkách tak mohou zaslechnout koledy, dát si teplé alko i nealko nápoje a kapra si odnést opracovaného. O to je teď největší zájem, “ sdělil vedoucí štičí líhně Esox Oldřich Pecha. Za opracování dle vlastního uvážení dáte 40 korun. V Praze je to například až pětinásobek. Co se týče konkurence mořských ryb na štědrovečerní tabuli, žádná téměř není. Vede kapr.

„Mořská ryba je zpestřením, ale kapr je zkrátka tradice. Nabízíme na sádkách štiky, líny, pstruhy, lososy, ale 99 procent lidí přijde o Vánocích pro kapra. Je fakt, že o opracování je čím dál větší zájem. Filetaci málokdo umí, je to pohodlné a navíc doma nemáte nepořádek. Výsledek je kapr téměř bez kostí,“ upozorňuje rybář Karel Matějka z líhní. Podle něj největší nával zákazníků čekají na sádkách dnes a zítra. Lidé chtějí rybu co nejčerstvější.
Kupujeme-li kapra živého, je nutné si pořídit vhodnou tašku, v níž necháme dostatek vzduchu. Kapr totiž dokáže k dýchání využít i vzdušný kyslík. V chladném počasí do 10 stupňů ryba v tašce vydrží i tři hodiny.

Po příchodu domu kapra netrapme v chlorované vodě, ani připouštěním další chlorované vody ve vidině přísunu kyslíku.

Zabití kapra by mělo být aspoň trochu „humánní“. Proto ho nejprve omráčíme úderem do hlavy a poté přerušíme žaberní oblouky - nadzvedneme a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem, aby vykrvácel. Zásadně kapra nebodáme do ocasu, nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou, kde je žlučník a při jeho proříznutí by došlo k znehodnocení ryby. Nikdy nenechávejte uvnitř ryby vnitřnosti. Jako první se totiž kazí. Vnitřnosti vyjímáme zásadně rukou, nikoli nožem. Tím by opět mohlo dojít k proříznutí žlučníku. Následně kapra rozporcujeme a vložíme do lednice s teplotou do čtyř stupňů Celsia.
Když se stane, že kapr cestou domů lekne, nic se neděje. Většina mořských ryb – ano i sardinek - totiž neumře cestou letící paličky. Je pouze důležité okamžité vykuchání ryby, opět kvůli rychle se kazícím vnitřnostem.

Kdo chce kaprovi věnovat život, musí se nejprve ujistit o jeho zdravotním stavu. Je-li odřený, bez energie, by-li dlouho ve vaně, kde ho stresovaly děti, nemá žádnou šanci přežít.


RYBÁŘI DOPORUČUJÍ

Josef Vaněk: Na Vánoce mám rád klasiku, kapra smaženého. V létě a na podzim ho mám rád na houbách, se zeleninou, drobně s grilovacím kořením a solí. Výborné je ho potřít směsí vody a kečupu. S máslem by se mělo šetřit, přeci jen má být ryba dietním pokrmem. Abych nezapomněl, kapr na křenu je vynikající věc.

Oldřich Pecha: Mám rád klasický smažený řízek z kapra. Nejlépe šupináče kolem dvou kil. Takový je ideální nejen o Vánocích. Naše rodina má rybu dvakrát týdně a těší mě, že už je v Táboře takových rodin více. Na příští rok pro zákazníky připravujeme věrnostní karty s velikými slevami.

David Peltán

Kdysi býval kapr postním jídlem

Slavnostní večeře mívala několik chodů: tradiční česká vánoční jídla byla jiná než jak je známe dnes. Objevoval se kuba, muzika, pukance s mákem a medem, hrachová nebo čočková polévka či hubník (nákyp s houbami). Jen někdy se jedla ryba, ale mezi oblíbené pokrmy nepatřila, protože v 16. a 17. století platila za postní jídlo. Kapr se na štědrovečerní tabuli objevil až v 19. století
Bylo zvykem, že jídla muselo být tolik, aby se všichni nasytili a ještě zbylo. Lidé věřili, že tím bude hojný i příští rok. Část pokrmů ze slavnostní tabule patřila také dobytku, jídlo lidé kladli ke kořenům stromů na zahradě nebo sypali do studní. Ohlas oběti vyjadřoval vzájemnost osudů celého hospodářství. (Z knihy Vlastmila Vondrušky Církevní rok a lidové obyčeje)

Tradiční vánoční pokrmy
Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech a nebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s různými ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky.

Minulost smaženého vánočního kapra
Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností.

Kapří šupiny přinášejí štěstí
S kaprem je spojený i další vánoční zvyk, a to sice schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole. Takto schované šupiny prý přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé ze stejného důvodu nosí šupiny z vánočního kapra i ve své peněžence.
(www.ceskykapr.cz)

Příprava kapra není až takovou legráckou

22.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník19 000 Kč

Zámečníci strojů montážní zámečník, svářeč ZE1. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ŘP - B, kontakt tel. 8:00 - 17:00. Pracoviště: Znts projekt s.r.o., Na Zahrádkách, č.p. 109, 391 37 Chotoviny. Informace: Tomáš Straka, +420 608 532 347.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní22 000 Kč

Účetní všeobecní samostatná účetní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Účtování o fakturách přijatých, Fakturace na základě podkladů oddělení logistiky a obchodu, Účtování a zpracování cestovních příkazů, Vyúčtování operací na platebních kartách, Účtování o hotovostních dokladech v české měně a valutách, Účtován o ceninách, Účtování o DPH, kontrola účetních dokladů z hlediska DPH, Zpracování DPH Slovensko a účtování dokladů s tím souvisejících, Součinnost s oddělením logistiky ve věci účtování skladových pohybů, Spolupráce s dalšími odděleními zaměstnavatele, Zpracování pomocných daňových agend (silniční daň, daň z nemovitosti atp.), Zpracování statistických výkazů, Inventarizace a příprava podkladů pro audit a daňové přiznání, Administrativní asistence a spolupráce s ekonomickým ředitelem, Obchodní korespondence dle pokynů ekonomického ředitele, zodpovědnost za včasné a správné účtování, výnosy, náklady, pokladna, bankovní účet, sklad a další, kontrola správnosti a odpovědnost za účtování, spolupráce na měsíčních uzávěrkách., podílí se na otevírání bankovních účtů, úhradě plateb společnosti, evidenci bankovních výpisů, provádí zúčtování účetních operací uvedených na bankovních výpisech; účtuje o majetku společnosti, vede účetní evidenci hmotného a nehmotného investičního majetku a provádí zúčtování účetních odpisů; připravuje podklady pro vyřazení hmotného a nehmotného investičního majetku; Další samostatné účetní práce (vnitřní účetní doklady, kontrola, atp.), Plní další úkoly související s prací podle pokynů nadřízeného, Požadované dovednosti: min. 2 roky praxe na pozici samostatné účetní, znalost SAP výhodou, proaktivní přístup, systematičnost, pečlivost, výborná znalost MS Excel, znalost finančního účetnictví , Výuka RJ, výuka AJ, kurzy, školení, kontakt e-mailem. Pracoviště: Bauer technics a.s., 391 62 Stádlec. Informace: Martina Kotoučková, +420 739 529 519.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik25 000 Kč

Technici elektronici technik elektro - cenové nabídky. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: , -vzdělání SŠ s maturitou v oboru elektro, -praxe nutná, -dobrá znalost práce na PC - MS OFFICE, -ŘP skupiny B, -ochota se vzdělávat, -samostatnost, spolehlivost, zodpovědnost, -prokázání bezúhonnosti - výpis z evidence Rejstříku trestů, Náplň práce:, -tvorba cenových kalkulací elektromontáží a rozváděčů, -komunikace s dodavateli a zákazníky, Nabízíme:, -zaměstnanecký poměr na dobu neurčitou, -zaměstnanecké benefity (příspěvek na stravování, penzijní připojištění), -školení a kurzy v oboru elektro v ČR a EU, -výuka cizích jazyků AJ, -školení dle vyhl. č.50 §6 - §10, -odborný a platový růst, -plat 25 000 - 35 000Kč/měsíc, bude upřesněno na osobním pohovoru, kontakt e-mailem. Pracoviště: Elektroprof a.s., pracoviště, Bydlinského, č.p. 2964, 390 02 Tábor 2. Informace: Marcela Křemenová, +420 381 256 255-kl.37.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Strážný5 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní strážný pracovník ostrahy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 5000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ostraha objektu, pochůzková činnost, evidence vozidel a návštěv. Kontakt: tel. 8,00 hod - 15,00 hod.. Pracoviště: Perseid.cz s.r.o., pracoviště v soběslavi, Na Pískách, č.p. 420, 392 01 Soběslav. Informace: Dagmar Mikolášková, +420 724 824 408,388 311 333.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Již nejsou mezi námi

Ilustrační foto

Návštěva zoo za dobrovolné vstupné

DON představí Mysterium času

Tábor - Divadlo Oskara Nedbala uvede ve čtvrtek od 19 hodin představení složené ze tří inscenací s hudbou českých skladatelů v podání sólistů Pražského komorního baletu. Tři mladí choreografové představí na prknech jeviště své rozdílné chápání faktoru času.

Návrat branné výchovy? Názory ředitelů se liší

Táborsko/ANKETA/ - Vzdělávací předmět branná výchova v roce 1991 zcela zanikl. Vláda však nyní zvažuje jeho opětovné zavedení. Ředitelé ze základních škol nejsou zajedno.

Okresní hokejový přebor na Táborsku se přiřítil ke čtvrtfinálovým branám

Táborsko – Okresní hokejový přebor na Táborsku stanul před čtvrtfinálovými komnatami. Ještě před jejich otevřením došlo ke změnám v obsazení vyřazovacích bojů.

Prověřte své znalosti z matematiky v dnešním testu Deníku

Dostali byste se na střední školu? Zkuste si, jak těžké to mají žáci při přijímacích zkouškách. V dnešním tištěném Deníku najdete druhý z testů, které jsme pro vás připravili. Prověří vaše znalosti matematiky. Příští týden vás pak čeká další test. Kupte si Deník a ověřte znalosti své i znalosti svých dětí. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT