VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na štědrovečerní tabuli stále nejvíce chutná kapr

Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.

22.12.2010
SDÍLEJ:

Na kapry už čekají fronty, největší nával přijde. Nejlepší je kapr kolem dvou a půl kil.Foto: David Peltán

Tři dny před Štědrým dnem se v ulicích měst a obcí setkáte kromě s davy nakupujících i s káděmi ryb. Kapr stále patří mezi vánoční „in“ a jeho cena se i přes letošní horší úrodu nezvýšila.

U autobusového nádraží, u lékárny U Anděla Strážce v Táboře či u elektra U Kovandů na sídlišti Nad Lužnicí se potkáte s prodejci kaprů Josefa Vaňka. Ten na sádkách kapra nabízí za 65 korun, pstruha za 100 a amura za 65 korun.

„Toto jsou ceny u nás na sádkách, co si stánkaři přirazí, nevím. Každopádně českého kapra mohu jen doporučit, jeho kvalita je vyšší než u mořských ryb. Dokazují to i současné rozbory, které v mořských rybách našly ne zrovna dobré chemické stopy. Divím se, že se tím nezabývá Česká potravinářská inspekce,“ říká Vaněk. I proto je zřejmě tuzemská ryba oblíbená v zahraničí. Export do celé Evropy sahá až k 90 procentům.

„Domácí prodej roste, ale pomalu. Myslím, že je to o pohodlnosti. Generace, která konzumovala české ryby, vymírá. Mladí si raději koupí filetovaného lososa v marketu. O chuti se u dovezených mražených ryb nedá diskutovat,“ dodává Vaněk. To, že je někdy kapr „načichlý bahnem“, je podle něj mýtus. Vánoční kapr bývá uskladněný na sádkách, a je tedy vyčištěný. Načichlý být může zjara, kdy v některých lokalitách pozře specifické řasy.
„Vánoce bez kapra se neobejdou. Jím ho, protože mi chutná. Zejména pak o Vánocích má podstatně lepší chuť,“ potvrzuje Monika Mrkáčková z Tábora. Jiný názor má na to Martin Dino. „Jasně, že jím kapra. Většinou ale toho vepřového. Když nebude kapr, nic se nestane. Když nebude řízek z čuníka, tak bude zle a je po vánoční náladě!“ říká s úsměvem.

Na sádkách v Táboře kapra seženete od 68 korun, tedy za stejnou cenu jako v předchozích letech. „I když rok nebyl na úrodu nic moc, snažili jsme se nezdražit a naopak vyjít zákazníkům vstříc. Na sádkách tak mohou zaslechnout koledy, dát si teplé alko i nealko nápoje a kapra si odnést opracovaného. O to je teď největší zájem, “ sdělil vedoucí štičí líhně Esox Oldřich Pecha. Za opracování dle vlastního uvážení dáte 40 korun. V Praze je to například až pětinásobek. Co se týče konkurence mořských ryb na štědrovečerní tabuli, žádná téměř není. Vede kapr.

„Mořská ryba je zpestřením, ale kapr je zkrátka tradice. Nabízíme na sádkách štiky, líny, pstruhy, lososy, ale 99 procent lidí přijde o Vánocích pro kapra. Je fakt, že o opracování je čím dál větší zájem. Filetaci málokdo umí, je to pohodlné a navíc doma nemáte nepořádek. Výsledek je kapr téměř bez kostí,“ upozorňuje rybář Karel Matějka z líhní. Podle něj největší nával zákazníků čekají na sádkách dnes a zítra. Lidé chtějí rybu co nejčerstvější.
Kupujeme-li kapra živého, je nutné si pořídit vhodnou tašku, v níž necháme dostatek vzduchu. Kapr totiž dokáže k dýchání využít i vzdušný kyslík. V chladném počasí do 10 stupňů ryba v tašce vydrží i tři hodiny.

Po příchodu domu kapra netrapme v chlorované vodě, ani připouštěním další chlorované vody ve vidině přísunu kyslíku.

Zabití kapra by mělo být aspoň trochu „humánní“. Proto ho nejprve omráčíme úderem do hlavy a poté přerušíme žaberní oblouky - nadzvedneme a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem, aby vykrvácel. Zásadně kapra nebodáme do ocasu, nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou, kde je žlučník a při jeho proříznutí by došlo k znehodnocení ryby. Nikdy nenechávejte uvnitř ryby vnitřnosti. Jako první se totiž kazí. Vnitřnosti vyjímáme zásadně rukou, nikoli nožem. Tím by opět mohlo dojít k proříznutí žlučníku. Následně kapra rozporcujeme a vložíme do lednice s teplotou do čtyř stupňů Celsia.
Když se stane, že kapr cestou domů lekne, nic se neděje. Většina mořských ryb – ano i sardinek - totiž neumře cestou letící paličky. Je pouze důležité okamžité vykuchání ryby, opět kvůli rychle se kazícím vnitřnostem.

Kdo chce kaprovi věnovat život, musí se nejprve ujistit o jeho zdravotním stavu. Je-li odřený, bez energie, by-li dlouho ve vaně, kde ho stresovaly děti, nemá žádnou šanci přežít.


RYBÁŘI DOPORUČUJÍ

Josef Vaněk: Na Vánoce mám rád klasiku, kapra smaženého. V létě a na podzim ho mám rád na houbách, se zeleninou, drobně s grilovacím kořením a solí. Výborné je ho potřít směsí vody a kečupu. S máslem by se mělo šetřit, přeci jen má být ryba dietním pokrmem. Abych nezapomněl, kapr na křenu je vynikající věc.

Oldřich Pecha: Mám rád klasický smažený řízek z kapra. Nejlépe šupináče kolem dvou kil. Takový je ideální nejen o Vánocích. Naše rodina má rybu dvakrát týdně a těší mě, že už je v Táboře takových rodin více. Na příští rok pro zákazníky připravujeme věrnostní karty s velikými slevami.

David Peltán

Kdysi býval kapr postním jídlem

Slavnostní večeře mívala několik chodů: tradiční česká vánoční jídla byla jiná než jak je známe dnes. Objevoval se kuba, muzika, pukance s mákem a medem, hrachová nebo čočková polévka či hubník (nákyp s houbami). Jen někdy se jedla ryba, ale mezi oblíbené pokrmy nepatřila, protože v 16. a 17. století platila za postní jídlo. Kapr se na štědrovečerní tabuli objevil až v 19. století
Bylo zvykem, že jídla muselo být tolik, aby se všichni nasytili a ještě zbylo. Lidé věřili, že tím bude hojný i příští rok. Část pokrmů ze slavnostní tabule patřila také dobytku, jídlo lidé kladli ke kořenům stromů na zahradě nebo sypali do studní. Ohlas oběti vyjadřoval vzájemnost osudů celého hospodářství. (Z knihy Vlastmila Vondrušky Církevní rok a lidové obyčeje)

Tradiční vánoční pokrmy
Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech a nebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s různými ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky.

Minulost smaženého vánočního kapra
Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností.

Kapří šupiny přinášejí štěstí
S kaprem je spojený i další vánoční zvyk, a to sice schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole. Takto schované šupiny prý přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé ze stejného důvodu nosí šupiny z vánočního kapra i ve své peněžence.
(www.ceskykapr.cz)

Příprava kapra není až takovou legráckou

22.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva Dělník v pilařské výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Potřebujeme pracovitého dělníka na dlouhodobý úvazek, fyzická zdatnost.. Pracoviště: Pila kalafut, turovec, 391 21 Turovec. Informace: Pavel Kalafut, +420 777 750 813. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 15 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Údržbář - zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MZDA/PLAT: 15.000Kč + 25% os.ohodnocení., SOU, vyučen zámečník, ochota pracovat, manuální zručnost, loajalita k firmě, řidičský průkaz skupiny B - výhodou., a) připravuje a odpovídá za funkčnost technologické linky a ostatních zařízení, b) provádí preventivní opatření k zajištění funkčnosti všech zařízení, c) bezodkladně a operativně odstraňuje poruchy na zařízení na základě požadavku pracovníků jednotlivých úseků tak, aby chod firmy byl plynulý a nevznikaly technické prostoje a prostoje minimalizuje., Zaměstnanecké výhody: stravenky v hodnotě 70Kč., kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Pt servis konzervárna spol. s r.o. - hala tábor, Kpt. Jaroše, č.p. 2400, 390 03 Tábor 3. Informace: Martina Žirovnická, +420 602 264 870. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel řidič nákladního automobilu, tahače. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Práce ve stabilní firmě rodinného typu , dobré platové podmínky, volné víkendy,vozový park zn.MAN. Požadujeme řidičský průkaz skupiny C,E, kartu do digitálního tachografu,profesní průkaz řidiče,časová flexibilita,spolehlivost. V případě zájmu možnost práce jako řidič MKD ČR-Španělsko, základní mzda+diety (zahran.stravné), kvartální osobní ohodnocení. Pracoviště: Profatrans s.r.o., Třída Čs. armády, č.p. 873, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Miroslav Tomášek, +420 602 271 571. Výroba - Výroba Montážní dělník 17 500 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů Pracovník montáže gastronomických zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vhodné pro muže, samostatná kompletace nerezových gastro zařízení podle stanoveného pracovního postupu. Výsledkem Vaší práce tak bude např. nová pizza pec, profi sporák či fritéza, manuální zručnost, odpovědnost za kvalitu odvedené práce, dvousměnný provoz od pondělí do pátku (ranní směna 6:00-14:15, odpolední směna 14:15-22:30), pravidelné navyšování mzdy v návaznosti na Váš výkon a kvalitu odvedené práce, dotované stravování v ceně cca 30 Kč, prémie za docházku až 1000 Kč měsíčně, příspěvek na údržbu pracovních oděvů, kvalifikační příplatek, příplatek za směnnost, práci v čistém a bezpečném prostředí - nová moderní výrobní hala, kvalitní zaškolení a vybavení, možnost pracovního postupu, sleva na firemní výrobky , Kontakt: e-mailem.. Pracoviště: Rm gastro, s.r.o. - pobočka, Třída Čs. armády, č.p. 816, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Petra Pazderová, +420 725 156 325.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Proč je negativní myšlení důležité

Ilustrační foto.

Ze stavby zmizel kompresor za 60 tisíc

Táborsku vládne obchodní značka

Tábor - Slunečné, avšak mrazivé čtvrteční ráno 15. listopadu přilákalo na SŠ spojů a informatiky v Táboře 15 týmů ze 7 různých škol. Tyto týmy zde bojovaly o 3 postupová místa na krajský turnaj. Zlatý pohár si ale mohl odnést pouze ten nejlepší tým. Tím se stal tým YonjuumokuTM z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře.

Pivo teklo proudem

Planá nad Lužnicí - Druhý ročník Slavností piva se konal v sobotu v plánské Sokolově. Návštěvníci ochutnávali pivo z pěti rodinných pivovarů.

OBRAZEM: Pietní akt spojili s demonstrací

Tábor - V sobotu večer se na Žižkově náměstí v Táboře konal pietní akt a zároveň demonstrace za odstoupení trestně stíhaného premiéra.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT