VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na štědrovečerní tabuli stále nejvíce chutná kapr

Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.

22.12.2010
SDÍLEJ:

Na kapry už čekají fronty, největší nával přijde. Nejlepší je kapr kolem dvou a půl kil.Foto: David Peltán

Tři dny před Štědrým dnem se v ulicích měst a obcí setkáte kromě s davy nakupujících i s káděmi ryb. Kapr stále patří mezi vánoční „in“ a jeho cena se i přes letošní horší úrodu nezvýšila.

U autobusového nádraží, u lékárny U Anděla Strážce v Táboře či u elektra U Kovandů na sídlišti Nad Lužnicí se potkáte s prodejci kaprů Josefa Vaňka. Ten na sádkách kapra nabízí za 65 korun, pstruha za 100 a amura za 65 korun.

„Toto jsou ceny u nás na sádkách, co si stánkaři přirazí, nevím. Každopádně českého kapra mohu jen doporučit, jeho kvalita je vyšší než u mořských ryb. Dokazují to i současné rozbory, které v mořských rybách našly ne zrovna dobré chemické stopy. Divím se, že se tím nezabývá Česká potravinářská inspekce,“ říká Vaněk. I proto je zřejmě tuzemská ryba oblíbená v zahraničí. Export do celé Evropy sahá až k 90 procentům.

„Domácí prodej roste, ale pomalu. Myslím, že je to o pohodlnosti. Generace, která konzumovala české ryby, vymírá. Mladí si raději koupí filetovaného lososa v marketu. O chuti se u dovezených mražených ryb nedá diskutovat,“ dodává Vaněk. To, že je někdy kapr „načichlý bahnem“, je podle něj mýtus. Vánoční kapr bývá uskladněný na sádkách, a je tedy vyčištěný. Načichlý být může zjara, kdy v některých lokalitách pozře specifické řasy.
„Vánoce bez kapra se neobejdou. Jím ho, protože mi chutná. Zejména pak o Vánocích má podstatně lepší chuť,“ potvrzuje Monika Mrkáčková z Tábora. Jiný názor má na to Martin Dino. „Jasně, že jím kapra. Většinou ale toho vepřového. Když nebude kapr, nic se nestane. Když nebude řízek z čuníka, tak bude zle a je po vánoční náladě!“ říká s úsměvem.

Na sádkách v Táboře kapra seženete od 68 korun, tedy za stejnou cenu jako v předchozích letech. „I když rok nebyl na úrodu nic moc, snažili jsme se nezdražit a naopak vyjít zákazníkům vstříc. Na sádkách tak mohou zaslechnout koledy, dát si teplé alko i nealko nápoje a kapra si odnést opracovaného. O to je teď největší zájem, “ sdělil vedoucí štičí líhně Esox Oldřich Pecha. Za opracování dle vlastního uvážení dáte 40 korun. V Praze je to například až pětinásobek. Co se týče konkurence mořských ryb na štědrovečerní tabuli, žádná téměř není. Vede kapr.

„Mořská ryba je zpestřením, ale kapr je zkrátka tradice. Nabízíme na sádkách štiky, líny, pstruhy, lososy, ale 99 procent lidí přijde o Vánocích pro kapra. Je fakt, že o opracování je čím dál větší zájem. Filetaci málokdo umí, je to pohodlné a navíc doma nemáte nepořádek. Výsledek je kapr téměř bez kostí,“ upozorňuje rybář Karel Matějka z líhní. Podle něj největší nával zákazníků čekají na sádkách dnes a zítra. Lidé chtějí rybu co nejčerstvější.
Kupujeme-li kapra živého, je nutné si pořídit vhodnou tašku, v níž necháme dostatek vzduchu. Kapr totiž dokáže k dýchání využít i vzdušný kyslík. V chladném počasí do 10 stupňů ryba v tašce vydrží i tři hodiny.

Po příchodu domu kapra netrapme v chlorované vodě, ani připouštěním další chlorované vody ve vidině přísunu kyslíku.

Zabití kapra by mělo být aspoň trochu „humánní“. Proto ho nejprve omráčíme úderem do hlavy a poté přerušíme žaberní oblouky - nadzvedneme a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem, aby vykrvácel. Zásadně kapra nebodáme do ocasu, nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou, kde je žlučník a při jeho proříznutí by došlo k znehodnocení ryby. Nikdy nenechávejte uvnitř ryby vnitřnosti. Jako první se totiž kazí. Vnitřnosti vyjímáme zásadně rukou, nikoli nožem. Tím by opět mohlo dojít k proříznutí žlučníku. Následně kapra rozporcujeme a vložíme do lednice s teplotou do čtyř stupňů Celsia.
Když se stane, že kapr cestou domů lekne, nic se neděje. Většina mořských ryb – ano i sardinek - totiž neumře cestou letící paličky. Je pouze důležité okamžité vykuchání ryby, opět kvůli rychle se kazícím vnitřnostem.

Kdo chce kaprovi věnovat život, musí se nejprve ujistit o jeho zdravotním stavu. Je-li odřený, bez energie, by-li dlouho ve vaně, kde ho stresovaly děti, nemá žádnou šanci přežít.


RYBÁŘI DOPORUČUJÍ

Josef Vaněk: Na Vánoce mám rád klasiku, kapra smaženého. V létě a na podzim ho mám rád na houbách, se zeleninou, drobně s grilovacím kořením a solí. Výborné je ho potřít směsí vody a kečupu. S máslem by se mělo šetřit, přeci jen má být ryba dietním pokrmem. Abych nezapomněl, kapr na křenu je vynikající věc.

Oldřich Pecha: Mám rád klasický smažený řízek z kapra. Nejlépe šupináče kolem dvou kil. Takový je ideální nejen o Vánocích. Naše rodina má rybu dvakrát týdně a těší mě, že už je v Táboře takových rodin více. Na příští rok pro zákazníky připravujeme věrnostní karty s velikými slevami.

David Peltán

Kdysi býval kapr postním jídlem

Slavnostní večeře mívala několik chodů: tradiční česká vánoční jídla byla jiná než jak je známe dnes. Objevoval se kuba, muzika, pukance s mákem a medem, hrachová nebo čočková polévka či hubník (nákyp s houbami). Jen někdy se jedla ryba, ale mezi oblíbené pokrmy nepatřila, protože v 16. a 17. století platila za postní jídlo. Kapr se na štědrovečerní tabuli objevil až v 19. století
Bylo zvykem, že jídla muselo být tolik, aby se všichni nasytili a ještě zbylo. Lidé věřili, že tím bude hojný i příští rok. Část pokrmů ze slavnostní tabule patřila také dobytku, jídlo lidé kladli ke kořenům stromů na zahradě nebo sypali do studní. Ohlas oběti vyjadřoval vzájemnost osudů celého hospodářství. (Z knihy Vlastmila Vondrušky Církevní rok a lidové obyčeje)

Tradiční vánoční pokrmy
Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech a nebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s různými ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky.

Minulost smaženého vánočního kapra
Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností.

Kapří šupiny přinášejí štěstí
S kaprem je spojený i další vánoční zvyk, a to sice schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole. Takto schované šupiny prý přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé ze stejného důvodu nosí šupiny z vánočního kapra i ve své peněžence.
(www.ceskykapr.cz)

Příprava kapra není až takovou legráckou

22.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 15 500 Kč

Elektromechanici Elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: emailem na: alena.jostova@p-plast.cz. Pracoviště: P-plast lom s.r.o., 390 02 Tábor 2. Informace: Alena Joštová, .

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: znalost podvojného účetnictví, praxe v oboru., Náplň práce: vedení účetnictví, skladové účetnictví, zpracování DPH, problematika silniční daně, zúčtování zálohové a srážkové daně, pořizování faktur došlých, vedení pokladny, zpracování podkladů pro mzdy., Zaměstnanecké výhody: stravenky., Životopisy zasílejte na email: martina@autoservisrada.cz. Pracoviště: Autoservis petr rada s.r.o., Vrchlického, č.p. 482, 392 01 Soběslav. Informace: Martina Rozev, +420 736 605 736.

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 21 000 Kč

Řezníci a uzenáři pomocný řezník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zvýhodněné nákupy, příplatky na dopravu, nemusí být vyučení, praxe výhodou. Pracoviště: Jpb tábor s.r.o. - řeznictví, pekařství, bufet - autobusové nádraží, Husovo nám., č.p. 2864, 390 02 Tábor 2. Informace: Jaroslav Plocha, +420 606 600 905.

Informační technologie - Informační technologie Správce webu 80 Kč

Správci webu Správce e-shopu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Letní brigáda, ideální pro studenty. Vhodné pro absolventy, OZP na vozíku (bezbariérový přístup)., Hledáme pečlivé a kreativní kolegy do týmu, kteří budou plnit e-shop www.123darek.cz novými popisky k produktům popř. spolupracovat při vylepšování stávajících textů., Požadujeme dobrou znalost českého jazyka, znalost NJ a AJ, kreativitu při tvorbě marketingových popisků, spolehlivost, důslednost., Kontakt: zaslat průvodní dopis s profesním životopisem na email.. Pracoviště: Alvarak group a.s., Kanadská, č.p. 775, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Jana Žižlavská,, +420 777 750 425.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Běh jihočeských nadějí v Českých Budějovicích.
62

Vyběhali přes čtvrt milionu korun

Z průběhu akademie jistebnické ZŠ.

Školní akademie ukázala plnému sálu, že Jistebnicko má talent

Tým Acrobatic Cheerleaders Tábor těžil další mistrovské kovy

Tábor - Pražská hala Královka se stala dějištěm mistrovství České republiky ve sportovním cheerleadingu.

Jak vypadá Šumava 11 let po orkánu Kyrill a následné kůrovcové gradaci

Šumava - Orkán Kyrill, který na Šumavě v lednu roku 2007 způsobil polomy v objemu bezmála jednoho milionu metrů krychlových dříví, zásadně změnil tvář Šumavy.

AKTUALIZOVÁNO

OBRAZEM: Běh Jihočeských nadějí pokračuje skvělým programem

České Budějovice – Na první ročník Běhu Jihočeských nadějí dorazilo v sobotu dopoledne více závodníků, než organizátoři čekali.

Akce ZUŠ Open se v Táboře líbila, přestože ji občas potrápil déšť

Tábor - Ve čtvrtek ovládla čtyři stovky míst po celé České republice jedinečná atmosféra akce ZUŠ Open.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT