Tekutina, kterou potřebuje úplně každý a rok od roku musíme sáhnout hlouběji to peněženek, aby si ji člověk mohl dopřát. Průměrná spotřeba vody na jednoho obyvatele je vyčíslená zhruba na necelých sto litrů na osobu denně. Ve většině míst republiky cena stoupá, na obcích lze ušetřit díky vlastní studně.

„Stejně jako mnoho dalších lidí v obci máme vlastní studnu. Obecní vodu využíváme jen když máme problém s čerpadlem. Nepamatuji, že bychom měli vody někdy málo. Spíš naopak. Musíme ji odčerpávat ze sklepa. Díky studni se ušetří tisíce. Platíme pouze stočné, které je několik stovek ročně na osobu," zhodnotila úspory Adéla Drtinová z Chotovin.

Cena vody zůstává v Chotovinách stejná jako v loňském roce, což je za stočné 14 a za vodné 38 korun bez DPH. Pevnou složku místní zavedenou nemají. Tyto ceny budou platné až do června, kdy o nich budou zastupitelé jednat na svém zasedání.

Postaví čističku

Libějičtí jsou odkázáni pouze na studny. Vodovod v obci chybí. Podle starosty Františka Drtiny ale místní problémy s kvalitou a množstvím vody nemají. V březnu se chtějí pustit do stavby čističky odpadních vod za sedm milionů korun. „Stočné je prozatím padesát korun na osobu. Je to spíše jen taková symbolická částka. Cenu budeme ale ještě upravovat podle reálných nákladů," upřesnil František Drtina.
Většina domácností bere vodu ze studní i v Dráchově. Obec nechala před osmi lety nově vybudovat vodovod. Na opravu kanalizace ale stále chybí finance, proto Dráchovští žádají o dotaci. „Kanalizace je už stará a není v dobrém stavu. V tomto roce nějaké větší opravy neplánujeme," řekl starosta František Paták.

Pevná složka za vodoměr je v Dráchově 220 korun s daní.

S kanalizací měli problémy i obyvatelé Slap u Tábora. Ta se ale v současné době opravuje. „S rekonstrukcí budeme zanedlouho končit. Když bylo větší množství srážek, kanalizace vodu nepobírala. I v tomto roce budeme zasíťovávat parcely, takže se vybuduje další nový kus kanalizace. Jinak se dělají průběžně různé opravy," vysvětlil místostarosta Slap u Tábora Jaroslav Vacek.

Opravují kanalizaci

Vodovod je v obci k dispozici od roku 2004, kdy byl přivedený z Tábora. Využívá ho více než polovina místních, zbytek vlastní studny. Za vodoměr platí 144 korun s DPH.

Ve Stádlci zvedli pro letošek cenu pohyblivé složky vody o padesát haléřů. I tady se potýkali s havárií na kanalizaci. „O vánočních svátcích došlo k propadu kanalizační výpusti. Zahájili jsme tedy opravu, která by měla být do konce týdne hotová, když to počasí dovolí. Vyjde přibližně na padesát tisíc korun a pro obyvatele z toho neplynou žádná omezení," konstatoval starosta Milan Kelich.
V Dražicích zůstanou ceny stejné jako v loňském roce. Vedení obce neplánuje ani větší investice do kanalizace či vodovodního řadu. „Samozřejmě, že pokud by nastala nějaká porucha, budeme ji okamžitě řešit. Jinak ale nějaké větší opravy nebudou," sdělil starosta Dražic Stanislav Flígr.

Chtějí dotaci

V Sudoměřicích u Bechyně je provozovatelem vodovodu Vodárenská společnost Bechyňsko. „U nás v obci není čistírna, takže stočné máme nižší než v Bechyni. Pro tento rok se ale nepatrně zdražovalo, kvůli zvýšenému nákladu na elektrické energie," poznamenal starosta Stanislav Houdek.

Podle jeho slov je většina lidí v obci připojena na vodovodní řad. Do Bežerovic, které pod Sudoměřice u Bechyně spadají, ale vodovod nevede. „Samozřejmě, že hledáme dotační možnosti, jak vodovod do Bežerovic zavést. Žije tam ale málo lidí, proto jsme doposud na dotační tituly nedosáhli," připustil Stanislav Houdek.

Běžné opravy v Sudoměřicích hradí Vodárenská společnost Bechyňsko. I Sudoměřičtí ale zasíťovávali parcely. Akci si ale hradili sami.
„Letos je v plánu opravit část kanalizace za sto padesát tisíc korun v Bechyňské Smolči," přiblížil plány Stanislav Houdek.

Ceny vodného a stočného s DPH

Chotoviny
vodné ⋌43,32 korun
stočné ⋌15,96 korun

Libějice
stočné ⋌50 korun/osoba

Dráchov
vodné ⋌27,86 korun
vodoměr ⋌220 korun

Slapy a u Tábora
vodné ⋌33,58 korun
vodoměr ⋌144 korun

Dražice
vodné ⋌57,41 korun
stočné ⋌15,50 korun

Stádlec
vodné ⋌41,60 korun
stočné ⋌7,92 korun

Sudoměřice u Bechyně
vodné ⋌41,40 korun
stočné ⋌5,17 korun