VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na snoubení vín a pokrmů je nejdůležitější přinést si dobrou náladu

Tábor - Březnový Festival vína v Táboře opět přinese vysokou grastronomii. Ochutnáte nejlepší tuzemská vína a jihočeské speciality, jen kapr chybí.

6.3.2011
SDÍLEJ:

Sommelier Branko Černý platí mimo jiné také za dobrého řečníka. Foto: Foto:www.kralvin.cz

Milovníci dobrého jídla a pití budou moci pohladit chuťové pohárky v táborském hotelu Lázně. V rámci Táborského festivalu vína se tam v sobotu 12. března uskuteční snoubení vín a pokrmů. Při velkém zájmu uspořádají organizátoři galavečery dva. Průvodcem akce plné kvalitních vín a jídla bude český sommelier a publicista Branko Černý. Prozradil, co můžete od večera čekat i jak se na něj připravit. Sdělil, jaké jsou definice špatného jídla a vína, co má osobně rád i nerad a jak by se měly stravovat děti.

Snoubení vín a pokrmů
12. března 20 hodin Hotel Lázně Tábor
* ojedinělý a neopakovatelný gastronomický zážitek
* speciální šestichodové menu
* 12 vzorků vín od předních českých a moravských vinařů

Řekněte tedy, co od večera mohou návštěvníci očekávat a jak bude probíhat?
Návštěvníci mohou od obou večerů očekávat shodný program přinášející nezapomenutelný a jedinečný zážitek ze snoubení šestichodového menu, které bylo tentokrát inspirováno jihočeskou gastronomickou tradicí, a s celkem dvanácti víny prestižních českých a moravských vinařů. Jednotlivé chody budou postupně servírovány s pečlivě vybraným vínem, mezi jednotlivými chody bude vždy servírováno takzvaně „odpočinkové“ víno, abychom pokrmy nehltali příliš rychle.

Je nutné mít něco s sebou – specifický druh oblečení, vytříbené chování, s nadsázkou svůj příbor, či musí projít zájemce o večer nějakou přípravou?
Předpokládám, že příbory a talíře poskytne provozovatel restaurace Lázně, takže na návštěvnících bude přijít ve slušném, chcete-li společenském oblečení, a hlavně s dobrou náladou. Speciální příprava není nutná, ovšem přečtení několika kapitol z Lexikonu společenského chování nemůže škodit.

Jaká vína a pokrmy budou podávány, podle čeho probíhal jejich výběr?
Nejprve byli vybrání vinaři, a to na základě výsledků významných soutěží v posledních letech v čele s největším vinařským projektem Král Vín České republiky. Každý z nich pak dodá jedno z vybraných dvanácti vín. Poté majitel restaurace Lázně, spolu s šéfkuchařem a pořadateli Táborského festivalu vína, vytvořil šestinové menu, které by na rozdíl od roku loňského mělo reprezentovat tradiční jihočeskou kuchyni. Nakonec jsem k jednotlivým pokrmům vybral vína zvolených vinařů a propojil je oněmi „odpočinkovými“ víny.

A konkrétně?
Zaječí paštika plněná sušeným ovocem podávaná s vinnou redukcí a lehkým salátem, hráškový krém s restovanou slaninou a česnekovými krutony, uzená kachní prsa položená na zeleninovém soté a bramborové placičce, filátko z candáta pečené v přepuštěném másle a drceném kmínu, dýňové pyré, váleček z hovězího krku podávaný na křenové smetaně, bramborová kaše s černými lanýži, konfritované vepřové líčko a celerový krém. Dojde ale i na tradiční jihočeskou žemlovku a vanilkový krém s rumem. Jak vidíte, umně jsme se vyhnuli kaprovi. Jaksi jsem k této rybě nenašel ten správný vztah a raději volím jiné ryby.

Co udělat proto, aby si člověk chutě naplno užil? Jsou nějaká pravidla, pokyny?
Hlavně je třeba přijít v klidu a s dobrou pohodou. Stres nechte doma. Také je dobré se během dne v klidu najíst – není nic horšího, než když přijdete hladoví na zážitkovou gastronomii, která probíhá pomalu a v klidu. Během večera poté poslouchat výklad k jednotlivým vínům a pokrmům, se spolusedícími u stolu hovořit v časech k tomu určených.

Je povoleno kouření před akcí či v jejím průběhu?
V prostorách, kde se snoubení koná, se pochopitelně kouřit nemůže. Před akcí kouření zakázat nemohu, jen konstatuji, že se tito kuřáci sami okrádají o část chutí a vůní pokrmů i vín. V průběhu akce kouření důrazně nedoporučuji.

Je možné spočítat, kolik takových večerů máte už za sebou?
Zajímavá otázka. Nevím, se snoubením jsem začal, jako jeden z prvních u nás, již v době vydání Velké knihy o kráse vín a pokrmů. Počítám-li dobře, je tomu dvanáct či třináct let. Někdy se v měsíci odehrají jen dvě až tři akce, jindy je to také patnáct. Mohlo by to být něco kolem tisícovky akcí, jejichž návštěvnost se pohybuje od patnácti do extrémních sto padesáti osob. I kdyby byl průměr třicet, mám tak za sebou třicet tisíc doufejme spokojených účastníků.

Co rád jíte a vaříte a proč? Na co se například necháte kdykoli pozvat?
Rád jím poctivě uvařené pokrmy z čerstvých surovin ochucené pouze bylinkami, česnekem či cibulí. Podobně se snažím vařit – někdy jednoduché italské pokrmy ze tří až čtyř surovin, jindy velmi komplikované pokrmy osmnáctého či devatenáctého století, ale vždy jen poctivě uvařené. Rád se nechám pozvat na cokoliv dobrého a nového – je pro mě svátkem, když nemusím vařit a ještě se dobře najím.

A co naopak opravdu nemusíte, z jídla i z pití?
Nemám rád vnitřnosti a kopr. Nenávidím špatná vína, kterých jsou plné supermarkety.

Jak vypadá vaše péče o chuťové pohárky?
Třikrát denně si čistím chrup. Před lety jsem přestal kouřit a snažím se neničit si je špatným jídlem a vínem.

To je které?
U jídla by to bylo na několik stran textu. Samozřejmě, že nejhorší je jídlo, které nechutná, protože je špatně uvařené, připálené, nedochucené či naopak překořeněné. To vše je bohužel v naší gastronomii zcela běžné, ale mnohem větším problémem jsou „skryté“ vady pokrmů. Jídla se dnes vaří v domácnostech i gastronomii s neuvěřitelným množstvím dochucovadel, sušených přípravků a posilovačů chuti, jejichž rezidua se usazují v našem organismu a určitě mu nedělají dobře. A navíc nám ničí chuťové buňky, máme totiž pocit, že pouze tato syntetická výrazná chuť je ta správná. Pod vlivem těchto látek vám přestává chutnat přirozená a přírodní kuchyně z čerstvých surovin a přírodních chutí.
U vína jednak můžeme definovat několik vad a nemocí, které jsou zcela objektivní a s jejichž stopou by se víno vůbec nemělo objevit v distribuci. Opak je však pravdou. Některé vady jsou také objektivní, ale vinař proti nim moc bojovat nemůže, například korková plíseň či refermentace – tu musí konzument objevit a víno vrátit či vylít. Pak je však na trhu celé spektrum vín, které neobsahuje vady, ale není zcela povedené. Některé části konzumentů tato vína nevadí, celkem bez problémů je pijí, jiní se nad nimi již ošklíbají. Ti nejzmlsanější si pak vybírají vína z biologicky čistých vinohradů a vyrobená či připravovaná skutečnými vinařskými mistry.

Jakou nejexotičtější kuchyni jste doposud ochutnal a jaké to bylo?
Během řady mých pobytů v jihovýchodní Asii jsem si zamiloval thajské pokrmy a jedl je i v těch nejobyčejnějších „restauracích“ pro místní, vždy na ně budu s láskou vzpomínat.

Máte dvě malé děti a já nedávno četl článek o tom, co by děti neměly jíst, že to má prý vliv na jejich inteligenci a pod. Bohužel, nedočetl jsem se, co by naopak jíst měly. Co si o tom myslíte a jak by podle vás měl jejich jídelníček vypadat?
Zřejmě máte na mysli mé poslední dva přírůstky – za chvíli roční dvojčata – která jsem si nerozvážně na stará kolena pořídil. Nejstarší syn nyní studuje na prestižní univerzitě Dartmouth v USA. Zda k jeho inteligenci přispěla výživa, netuším. Ti malí drobci zatím pijí maminčino mléko v kombinaci se zeleninou, masem a ovocem – žádná vysoká gastronomie to není. Jsem sice nutričním terapeutem, ale nespecializuji se na dětskou stravu. Myslím ale, že nejdůležitější jsou zásady přiměřeného dělení stravy tak, aby se dětem dostalo všeho, co potřebují, z přírodních a přirozených zdrojů a nemusel se nedostatek vitaminů, minerálů a vláknin dohánět potravinovými doplňky.

Kdo je Branko Černý. Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO a certifikátu Dietní poradce. Je členem mezinárodní asociace Slow Food a členem Asociace Sommelierů České republiky. Mezi jeho nejznámější tituly patří například Malá encyklopedie českých a moravských vín, Král vín České republiky nebo třídílná Velká kniha o snoubení vín a pokrmů. Více o Brankovi Černém si můžete přečíst na www.vinnysklep.cz.

DAVID PELTÁN

6.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 13 000 Kč

Elektromechanici Elektromechanik. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Elektrikářské práce., Kontakt telefonicky.. Pracoviště: M.k. stav tábor s.r.o., Lužnická, č.p. 427, 390 01 Tábor 1. Informace: Mykola Kuzevych, +420 777 031 868.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka Masna/uzeniny. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, obsluha zákazníků, prezentace a prodej zboží (příjem, příprava, skladování), inventury, zodpovědnost za pokladnu, čistotu na prodejně a dodržování předepsaných standardů, Požadujeme:, SO vzdělání (v oboru výhodou), samostatnost, zodpovědnost, komunikativnost, časovou flexibilitu, ochota učit se, trestní bezúhonnost, zdravotní způsobilost pro práci s potravinami, Nabízíme:, zaměstnání na plný pracovní úvazek, nástup možný ihned, prodloužení pracovního poměru na dobu neurčitou, zajistíme důkladné zaškolení odpovídající mzdové ohodnocení + zaměstnanecké benefity,, nákup kuřecího masa za zvýhodněné ceny, zaměstnanecké poukázky na nákup v prodejnách RABBIT, závodní stravování, kontakt tel.: 8:00 - 17:00 nebo e-mailem. Pracoviště: Rabbit trhový štěpánov a.s. - tábor, Světlogorská, č.p. 2769, 390 05 Tábor 5. Informace: Eva Kolářová, +420 727 884 379.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič autobusu 27 000 Kč

Řidiči autobusů v dálkové přepravě osob řidič autobusů - linkový. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: řízení autobusu, odbavování cestujících, kontrola techn. stavu vozidla, platný ŘP D, platný profesní průkaz, možnost příspěvku na rozšíření) praxe vítána,, vhodné pro zájemce z Tábora, Bechyně, Opařan, Jistebnice, Mladé Vožice a z přilehlého okolí, zaměstnanecké jízdné pro rodinné příslušníky, příspěvek na penzijní připojištění, sociální fond, nepravidelně i práce v so + ne. Pracoviště: Comett plus, spol. s r.o., Chýnovská, č.p. 2115, 390 02 Tábor 2. Informace: Marie Frýbortová, +420 381 485 219,737 262 235.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 18 000 Kč

Řidiči tahačů řidič tahačů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadujeme ŘO sk. CE + profesní průkaz, profesní školení, digitální kartu do tachografu, psychologické vyšetření, zvýhodněné jízdné pro rodinné příslušníky, příspěvek na penzijní připojištění, sociální fond. Pracoviště: Comett plus, spol. s r.o., Chýnovská, č.p. 2115, 390 02 Tábor 2. Informace: Marie Frýbortová, +420 381 485 219,737 262 235.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zloděj se pokusil vloupat do dodávky

Ilustrační foto.

Vandal posprejoval železniční vagon

Kauza Marley: Rozsudek není

Prachatice - Prachatický soudce chce vědět od znalce více o zranění psa.

Neznámí řidiči poškodili stojící auta

Tábor – Policisté žádají veřejnost o pomoc při šetření dopravních nehod, které se staly v tomto týdnu v Táboře.

AKTUALIZUJEME

U Zbytin havaroval další motorkář

Jižní Čechy - Od sobotního rána řeší policisté několik havárií motocyklistů.

Kolony u mostů zatím nehrozí, protože auta jezdí po objížďce

Českokrumlovsko – Celé léto by měla trvat oprava mostu u tzv. dřevoskladu za Větřním na silnici II/160 směrem na Rožmberk nad Vltavou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT