VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na snoubení vín a pokrmů je nejdůležitější přinést si dobrou náladu

Tábor - Březnový Festival vína v Táboře opět přinese vysokou grastronomii. Ochutnáte nejlepší tuzemská vína a jihočeské speciality, jen kapr chybí.

6.3.2011
SDÍLEJ:

Sommelier Branko Černý platí mimo jiné také za dobrého řečníka. Foto: Foto:www.kralvin.cz

Milovníci dobrého jídla a pití budou moci pohladit chuťové pohárky v táborském hotelu Lázně. V rámci Táborského festivalu vína se tam v sobotu 12. března uskuteční snoubení vín a pokrmů. Při velkém zájmu uspořádají organizátoři galavečery dva. Průvodcem akce plné kvalitních vín a jídla bude český sommelier a publicista Branko Černý. Prozradil, co můžete od večera čekat i jak se na něj připravit. Sdělil, jaké jsou definice špatného jídla a vína, co má osobně rád i nerad a jak by se měly stravovat děti.

Snoubení vín a pokrmů
12. března 20 hodin Hotel Lázně Tábor
* ojedinělý a neopakovatelný gastronomický zážitek
* speciální šestichodové menu
* 12 vzorků vín od předních českých a moravských vinařů

Řekněte tedy, co od večera mohou návštěvníci očekávat a jak bude probíhat?
Návštěvníci mohou od obou večerů očekávat shodný program přinášející nezapomenutelný a jedinečný zážitek ze snoubení šestichodového menu, které bylo tentokrát inspirováno jihočeskou gastronomickou tradicí, a s celkem dvanácti víny prestižních českých a moravských vinařů. Jednotlivé chody budou postupně servírovány s pečlivě vybraným vínem, mezi jednotlivými chody bude vždy servírováno takzvaně „odpočinkové“ víno, abychom pokrmy nehltali příliš rychle.

Je nutné mít něco s sebou – specifický druh oblečení, vytříbené chování, s nadsázkou svůj příbor, či musí projít zájemce o večer nějakou přípravou?
Předpokládám, že příbory a talíře poskytne provozovatel restaurace Lázně, takže na návštěvnících bude přijít ve slušném, chcete-li společenském oblečení, a hlavně s dobrou náladou. Speciální příprava není nutná, ovšem přečtení několika kapitol z Lexikonu společenského chování nemůže škodit.

Jaká vína a pokrmy budou podávány, podle čeho probíhal jejich výběr?
Nejprve byli vybrání vinaři, a to na základě výsledků významných soutěží v posledních letech v čele s největším vinařským projektem Král Vín České republiky. Každý z nich pak dodá jedno z vybraných dvanácti vín. Poté majitel restaurace Lázně, spolu s šéfkuchařem a pořadateli Táborského festivalu vína, vytvořil šestinové menu, které by na rozdíl od roku loňského mělo reprezentovat tradiční jihočeskou kuchyni. Nakonec jsem k jednotlivým pokrmům vybral vína zvolených vinařů a propojil je oněmi „odpočinkovými“ víny.

A konkrétně?
Zaječí paštika plněná sušeným ovocem podávaná s vinnou redukcí a lehkým salátem, hráškový krém s restovanou slaninou a česnekovými krutony, uzená kachní prsa položená na zeleninovém soté a bramborové placičce, filátko z candáta pečené v přepuštěném másle a drceném kmínu, dýňové pyré, váleček z hovězího krku podávaný na křenové smetaně, bramborová kaše s černými lanýži, konfritované vepřové líčko a celerový krém. Dojde ale i na tradiční jihočeskou žemlovku a vanilkový krém s rumem. Jak vidíte, umně jsme se vyhnuli kaprovi. Jaksi jsem k této rybě nenašel ten správný vztah a raději volím jiné ryby.

Co udělat proto, aby si člověk chutě naplno užil? Jsou nějaká pravidla, pokyny?
Hlavně je třeba přijít v klidu a s dobrou pohodou. Stres nechte doma. Také je dobré se během dne v klidu najíst – není nic horšího, než když přijdete hladoví na zážitkovou gastronomii, která probíhá pomalu a v klidu. Během večera poté poslouchat výklad k jednotlivým vínům a pokrmům, se spolusedícími u stolu hovořit v časech k tomu určených.

Je povoleno kouření před akcí či v jejím průběhu?
V prostorách, kde se snoubení koná, se pochopitelně kouřit nemůže. Před akcí kouření zakázat nemohu, jen konstatuji, že se tito kuřáci sami okrádají o část chutí a vůní pokrmů i vín. V průběhu akce kouření důrazně nedoporučuji.

Je možné spočítat, kolik takových večerů máte už za sebou?
Zajímavá otázka. Nevím, se snoubením jsem začal, jako jeden z prvních u nás, již v době vydání Velké knihy o kráse vín a pokrmů. Počítám-li dobře, je tomu dvanáct či třináct let. Někdy se v měsíci odehrají jen dvě až tři akce, jindy je to také patnáct. Mohlo by to být něco kolem tisícovky akcí, jejichž návštěvnost se pohybuje od patnácti do extrémních sto padesáti osob. I kdyby byl průměr třicet, mám tak za sebou třicet tisíc doufejme spokojených účastníků.

Co rád jíte a vaříte a proč? Na co se například necháte kdykoli pozvat?
Rád jím poctivě uvařené pokrmy z čerstvých surovin ochucené pouze bylinkami, česnekem či cibulí. Podobně se snažím vařit – někdy jednoduché italské pokrmy ze tří až čtyř surovin, jindy velmi komplikované pokrmy osmnáctého či devatenáctého století, ale vždy jen poctivě uvařené. Rád se nechám pozvat na cokoliv dobrého a nového – je pro mě svátkem, když nemusím vařit a ještě se dobře najím.

A co naopak opravdu nemusíte, z jídla i z pití?
Nemám rád vnitřnosti a kopr. Nenávidím špatná vína, kterých jsou plné supermarkety.

Jak vypadá vaše péče o chuťové pohárky?
Třikrát denně si čistím chrup. Před lety jsem přestal kouřit a snažím se neničit si je špatným jídlem a vínem.

To je které?
U jídla by to bylo na několik stran textu. Samozřejmě, že nejhorší je jídlo, které nechutná, protože je špatně uvařené, připálené, nedochucené či naopak překořeněné. To vše je bohužel v naší gastronomii zcela běžné, ale mnohem větším problémem jsou „skryté“ vady pokrmů. Jídla se dnes vaří v domácnostech i gastronomii s neuvěřitelným množstvím dochucovadel, sušených přípravků a posilovačů chuti, jejichž rezidua se usazují v našem organismu a určitě mu nedělají dobře. A navíc nám ničí chuťové buňky, máme totiž pocit, že pouze tato syntetická výrazná chuť je ta správná. Pod vlivem těchto látek vám přestává chutnat přirozená a přírodní kuchyně z čerstvých surovin a přírodních chutí.
U vína jednak můžeme definovat několik vad a nemocí, které jsou zcela objektivní a s jejichž stopou by se víno vůbec nemělo objevit v distribuci. Opak je však pravdou. Některé vady jsou také objektivní, ale vinař proti nim moc bojovat nemůže, například korková plíseň či refermentace – tu musí konzument objevit a víno vrátit či vylít. Pak je však na trhu celé spektrum vín, které neobsahuje vady, ale není zcela povedené. Některé části konzumentů tato vína nevadí, celkem bez problémů je pijí, jiní se nad nimi již ošklíbají. Ti nejzmlsanější si pak vybírají vína z biologicky čistých vinohradů a vyrobená či připravovaná skutečnými vinařskými mistry.

Jakou nejexotičtější kuchyni jste doposud ochutnal a jaké to bylo?
Během řady mých pobytů v jihovýchodní Asii jsem si zamiloval thajské pokrmy a jedl je i v těch nejobyčejnějších „restauracích“ pro místní, vždy na ně budu s láskou vzpomínat.

Máte dvě malé děti a já nedávno četl článek o tom, co by děti neměly jíst, že to má prý vliv na jejich inteligenci a pod. Bohužel, nedočetl jsem se, co by naopak jíst měly. Co si o tom myslíte a jak by podle vás měl jejich jídelníček vypadat?
Zřejmě máte na mysli mé poslední dva přírůstky – za chvíli roční dvojčata – která jsem si nerozvážně na stará kolena pořídil. Nejstarší syn nyní studuje na prestižní univerzitě Dartmouth v USA. Zda k jeho inteligenci přispěla výživa, netuším. Ti malí drobci zatím pijí maminčino mléko v kombinaci se zeleninou, masem a ovocem – žádná vysoká gastronomie to není. Jsem sice nutričním terapeutem, ale nespecializuji se na dětskou stravu. Myslím ale, že nejdůležitější jsou zásady přiměřeného dělení stravy tak, aby se dětem dostalo všeho, co potřebují, z přírodních a přirozených zdrojů a nemusel se nedostatek vitaminů, minerálů a vláknin dohánět potravinovými doplňky.

Kdo je Branko Černý. Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO a certifikátu Dietní poradce. Je členem mezinárodní asociace Slow Food a členem Asociace Sommelierů České republiky. Mezi jeho nejznámější tituly patří například Malá encyklopedie českých a moravských vín, Král vín České republiky nebo třídílná Velká kniha o snoubení vín a pokrmů. Více o Brankovi Černém si můžete přečíst na www.vinnysklep.cz.

DAVID PELTÁN

6.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 28 000 Kč Řidiči tahačů řidič nákladního automobilu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ŘP - C ,E., Jedná se o svoz živého dobytka, každý den se řidič vrací do depa (spí doma)., Zaměstnanecké výhody: 5 týdnů dovolená, penzijní připojištění, náborový příspěvek 5 000 Kč. Pracoviště: Agf food logistics, a.s. - planá n.l., Průmyslová, č.p. 499, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Luboš Hrdina, +420 606 772 027. Výroba - Výroba Obsluha strojů 22 000 Kč Obsluha stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Operátor výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: vhodné i pro absolventy!, Mezinárodní firma zabývající se výrobou a montáží farmaceutických a kosmetických komponentů hledá zaměstnance na pozici OPERÁTOR VÝROBY., Požadavky pro uchazeče:, Samostatnost, Zodpovědnost , Schopnost učit se novým věcem , Pracovitost , Náplň práce:, Obsluha výrobního zařízení a kontrola správného průběhu výrobního procesu. , Nepřetržitý provoz - 12ti hodinové směny krátký, dlouhý týden. , Pozice vhodná pro muže i ženy , Nástup možný IHNED, Benefity:, 20% odpolední příplatky, 35% noční příplatky , 25% víkendové příplatky , Příspěvek na závodní stravování , Stravenky , Firemní akce , Mimořádné prémie , Možný příplatek na dopravu , Kontakt: telefonicky - 381 207 170,, emailem: hana.bendova@idsc.cz, , osobně - na adrese pracoviště. Pracoviště: Idsc, spol. s r.o., mladá vožice, Voračického předměstí, č.p. 636, 391 43 Mladá Vožice. Informace: Hana Bendová, +420 381 207 170. Zdravotnictví - Zdravotnictví Optometrista 30 000 Kč Optometristé optometrista. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme optometristu pro plánované otevření optiky v Bechyni. Požadujeme vysokoškolské vzdělání v oboru, nadšení pro osobní rozvoj a vzdělávání, ochotu poskytovat kvalitní služby za příznivé ceny. Nabízíme práci v příjemném prostředí, jednosměnný provoz, zvýhodněný nákup optických pomůcek, příspěvek na dopravu do zaměstnání, služební vůz, stravenky, finanční odměny za ekonomický růst prodejny., kontakt tel. nebo e-mailem. Pracoviště: Doktor optik group s.r.o., bechyně, nám. T. G. Masaryka, č.p. 148, 391 65 Bechyně. Informace: Eliška Kosová, +420 731 903 537. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 22 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nutná praxe 5let, znalost PC, práce s lidmi, čistý rejstřík trestů. Prodejna oděvy, obuvi, drogérie, dom. potřeby, bytové doplňky. Kontakt: mailem, telefonicky.. Pracoviště: Phn company, s.r.o. tábor_lužnická, Světlogorská, č.p. 2767, 390 05 Tábor 5. Informace: Xuan Hoa Phan, +420 776 570 678.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

O princezně, která se nebála

Ilustrační foto

Muž řídil vůz i přes zákaz

Odpočinkové odpoledne

Tábor - Odpočinkové tvořivě kulturní odpoledne s Janíčkem si užili návštěvníci Žižkova náměstí v sobotu 21. září od 15 hodin.

Košičtí vítali nové obecní symboly

Košice - Sobotu 22. září jihočeské Košice ovládla slavnostní nálada, historicky první obecní symboly byly představeny občanům; nový znak i prapor se dočkaly také požehnání vikářem.

Srdce na dlaních pomáhalo dětem

Kozmice - Na charitativní akci, která se konala v sobotu 1. září, se vybralo 160 tisíc korun. Vybraná částka pomůže nemocným dětem z Táborska.

Na náměstí práskaly výstřely, Velešín slavil sto let republiky

Velešín - Rány z kanónu, které měly být podle organizátorů slyšet až ve Vídni, dvakrát v sobotu odpoledne ohlušily náměstí. Jim ale předcházely ještě střelné rány z rozmanitých historických střelných zbraní, a byly to pořádné šlupky. Však si diváci raději zacpávali uši, ale stejně jim to moc nepomohlo.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT