Šňůra dluhů, která se táhne za táborským podnikatelem Stanislavem Snášelem, zanechala stopu už v roce 2007. Ani tady však ještě nemusí ležet její úplný začátek.

„O svých problémech nemluvil, když jsem se ho zeptal, co je pravdy na tom, že dluží spousty peněz, tak mi vždy tvrdil, že má pouze úvěry u bank. Teď zjišťuju, jak mi celou dobu lhal," řekl nám muž z Tábora, který měl ke Snášelovi hodně blízko.

Vazebně stíhaný podnikatel si nyní vyslechl již třetí obvinění, a to za další podvody.

Kriminalisté spočítali, že během dvou až tří let si mezi lidmi rozpůjčoval nebo z nich vylákal dalších 55 milionů.

„Na majitelce společnosti obchodující se sanitárním vybavením vylákal více než 40 milionů. Přestože smlouvu podepsal jako fyzická osoba, zároveň se jako jediný jednatel společnosti L a S podepsal jako ručitel závazku. Již však věděl, a tak zní i závěr znaleckého posudku, že není schopen ani sám, ani jako ručitelská společnost dostát nasmlouvaným závazkům," uvedl ke smlouvě s majitelkou společnosti Siko Čimelice z roku 2009 mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Ještě níže do propasti Snášela srazilo dalších 14 milionů, které za služby a zboží nezaplatil v době mezi rokem 2009 a 2011 celkem 12 subjektům. I v tomto případě však v té době musel dobře vědět, že jim peníze neodešle. „Chtěl tak prostě a jednoduše přijít k penězům. Minimálně od konce roku 2008 musel vědět, že jeho společnost či jím řízené a provázané společnosti nejsou schopné s ohledem na dluhy dostát nasmlouvaným závazkům," potvrdil Matzner.

A tak nezaplatil za odběr plynu, za vybavení koupelen, energie, dokonce nezaplatil ani za právní a notářské služby a neproplacené faktury za inzerci evidují i různé jihočeské deníky. Především však způsobil velké trauma 150 seniorům z domova Senior Resort v Č. Budějovicích, od nichž pod výhrůžkami exekucí vymáhal další peníze, a to i od již zemřelých klientů.

Kauza S. Snášela

2. května kriminalisté Stanislava Snášela coby jednatele společnosti LaS Tábor zadrželi a obvinili z úvěrového podvodu. Od té doby je ve vazbě. V říjnu na něj padlo obvinění za Senior Resort, které dopadlo i na předsedu a člena představenstva, jimiž byli Martin Hart a Karel Berka. Za podvodu ve stádiu pokusu a zpronevěru, obojí ve spolupachatelství. Snášel čelí i třetímu obvinění, a to za další milionové podvody. Dluhy se už dostaly téměř k miliardě korun.