Šestnáct mrtvých. To je černá statistika letošního roku na silnicích Táborska k 9. říjnu. Jen za posledních deset dnů přišlo o život pět lidí. Přitom za celý loňský rok sedm. Údaje jsou více než varující. Přibývá agresivních řidičů? Podle policistů ano, ale možná loni jen měli lidé více štěstí a srážku přežili. Dopravních nehod loni rozhodně nebylo málo.

Příčinami jsou zejména nepřizpůsobení rychlosti vozidel stavu a povaze vozovky, nedání přednosti v jízdě či nevěnování se řízení. „Umírají nejen řidiči motorových vozidel, ale i cyklisté a chodci," varuje mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek.

Policisté těmito čísly řidiče i ostatní účastníky silničního provozu varují a nabádají k dodržování všech zásad a pravidel bezpečného provozu. „Stále častěji se na silnicích setkáváme s agresivní jízdou, stejně tak roste počet řidičů, kteří usedají za volanty pod vlivem alkoholu," dodává Doubek k chování řidičů.

Ačkoli silnici ještě nepokrývá sníh a led, i podzim s sebou nese jistá rizika. Například mokré listí. S prvními mrazíky se nebezpečné jako první stanou lesní úseky, silnice v blízkosti rybníků a potoků nebo rychle promrzající mosty.

„Všechny účastníky silničního provozu proto nabádáme ke zvýšené opatrnosti, pozornosti, ke vzájemné ohleduplnosti, k respektování vlivu počasí a zejména pak k důslednému dodržování všech zákonů a pravidel silničního provozu," opakuje zásady přežití na silnicích Miroslav Doubek.