Nic na tom nezměnila ani komunistická zvůle, kdy jednou museli být turisty a podruhé pionýry. Znovuvzkříšení skautingu se dočkal v plné síle na prahu šedesátky. Se svou opařanskou třináctkou sjížděl řeky, chodil po horách, lyžoval, spal ve stanech. Svůj čas spravedlivě dělil mezi rodinu, manželku a dvě děti, práci a skauty. Také proto mu u rakve drželi čestnou stráž. „Děkujeme ti za generace dětí, za velká přátelství a smysluplnou cestu, za humor a cit pro dětskou duši. Měl jsi velké srdce,“ těmito slovy se skauti se svým bratrem loučili.

„Tip byl pro nás takovým druhým tátou a díky němu se daří skautský oddíl v Opařanech dodnes, bez přerušení, držet. Já sám jsem k němu přišel ve svých třinácti, to už je téměř před padesáti lety,“ říká celoživotní skaut Jiří Dinda, jenž se prý díky Tipovi do Opařan i přiženil. Do vodáckého 13. oddílu nastoupil v roce 1969, tedy rok po jejím založení. Josef Kříž děti neopustil, byť vnímal, že mu skauting stojí v kariéře. Směl být primářem a zástupcem, v této funkci zažil tři ředitele. On se jím mohl stát až po změně režimu v roce 1989.

Před dvěma lety MUDr. Kříž pokřtil knihu o historii DPN.Zdroj: Deník/Alena Šatrová

Před dvěma lety MUDr. Kříž pokřtil knihu o historii DPN. Foto: Deník/Alena Šatrová

Doktor Josef Kříž svůj život s Opařany spojil hned na počátku své kariéry, tři roky po promoci. Do malé jihočeské vesnice je s manželkou svedla náhoda v roce 1963. Opařany hledaly zubaře, což byla profese jeho manželky. Díky tomu nastoupil do zdejší léčebny. „Přišel sem v době, kdy v psychiatrii docházelo k určité další reformě a on se zasloužil například o zakládání dětských psychiatrických ambulancí v Jihočeském kraji, které pak objížděl,“ přibližuje dobu, kdy si psychiatrie stále těžce prošlapávala cestu k respektu, Iva Hodková.

Ta doktora Kříže vystřídala v roce 1994 ve funkci ředitele léčebny, dnes již nemocnice. I této změny vnímání dětské psychiatrie se doktor Kříž aktivně zúčastnil. Důchod totiž prakticky neznal, jen si v posledních šesti letech pracovní výkon zkrátil na polovinu. Žádné setkání s kolegy ale nevynechal. Tak se například před dvěma lety stal i kmotrem knihy Když se řekne Opařany.

MUDr. Josef Kříž byl pro mladší kolegy učitelem a svoje znalosti předával i studentům Jihočeské univerzity. Za zásluhy a přínos oboru mu byla od Psychiatrické společnosti ČLS J. E. Purkyně udělena Heverochova medaile.