Například Táboráci se mohou i letos zúčastnit soutěže o nejkrásnější květinovou výzdobu. Radnice anketu vyhlašuje od roku 2007, domy, byty i provozovny, zahrádky a předzahrádky v ní bojují o tituly a ceny v několika kategoriích.

Ulice Veselí nad Lužnicí zdobí každoročně desítky veselých kol. S nápadem vyzdobit město vyparáděnými starými koly přišlo před několika lety městské infocentrum. Novinka se mezi lidmi uchytila a od té doby jich lze každé léto v ulicích potkat desítky. K nápadu se brzy začali přidávat i obyvatelé dalších měst. Jedno z kol čerstvě „rozkvetlo“ i na Jiráskově nábřeží v Č. Budějovicích.

Udržet voňavou nádheru v ulicích ale stojí nemalé úsilí jak technických služeb, tak odborných firem, které města na některé práce najímají. A nejde zdaleka jen o výsadbu, sečení či prořezávky zeleně. Náročné je v letních parnech i zalévání. V Prachaticích proto sáhli k novince. U nově vysazených stromků tu přibyla čtyřicítka vaků, které zajišťují tak zvanou kapkovou zálivku pro stromy přímo ke kořenům. Město tím zajistilo, že voda nestéká po povrchu, ale dostane se po kapkách přímo tam, kam má.

Město Prachatice má na údržbu zeleně v rozpočtu vyčleněno 6 225 000 korun. V Blatné pro letošní rok tuto částku navýšili o 470 tisíc na 2 900 000 korun. České Budějovice investovaly letos jenom do květinové výzdoby přibližně 400 000 korun.

V Jindřichově Hradci a jeho devíti místních částech vyjde údržba veřejné zeleně na zhruba 14 milionů ročně. Podle ředitele společnosti Služby města Iva Ježka zahrnují náklady na péči o hradeckou zeleň nejen práci, ale také dodávaný materiál. „Nakupují se stromy na výsadbu nebo třeba květiny do centra města,“ přiblížil.

Rožmberk nad Vltavou, s necelými čtyřmi stovkami obyvatel, nejmenší město na jihu Čech, dává do údržby zeleně 200 až 300 tisíc ročně. Ani tam ale dva zaměstnanci údržby a zhruba tři sezonní brigádníci nezahálí. „Na travnaté plochy po celém centru, včetně parčíku za obecním úřadem, kde jsme po 20 letech zprovoznili starou kašnu, bychom chtěli vysadit cibuloviny, aby tu na jaře kvetly krokusy, narcisy nebo tulipány,“ říká starostka. „Inspirovala mě pražská Stromovka.“