Zatím poslední podnět na takové problémy účastníků tábora nyní společně s kolegy z protiepidemického odboru řeší hygienici na Jindřichohradecku. Podle informací ředitelky Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové jde o velký tábor, kde probíhalo více zotavovacích akcí najednou. "Souhrnně se tu gastrointestinální problémy v průběhu druhé poloviny srpna týkaly postupně 81 dětí a 18 dospělých, pracovníci KHS zde provádějí státní zdravotní dozor a čekají na výsledky laboratorních vyšetření," uvedla. "Byly odebrány vzorky biologického materiálu účastníků tábora, u nichž se objevily zažívací problémy, vzorky pitné vody a čekáme nyní na výsledky laboratorních vyšetření,“ uvádí ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Nejde ani zdaleka o jediný tábor, který sužují obdobné trampoty. Dosud řešili hygienici na táborech v celém kraji jeden epidemický výskyt zažívacích potíží a pět takových onemocnění s hromadným výskytem. "Ve druhé polovině července hlásilo zvracení, bolesti hlavy a únavu postupně 31 z celkového počtu 101 dětí na zotavovací akci na Písecku. Prostory tábora byly před začátkem dalšího běhu dezinfikovány a následná kontrola dalšího běhu žádné problémy neukázala. Případ onemocnění s hromadným výskytem se objevil i na táboře na Jindřichohradecku, kde v závěru července onemocnělo 59 dětí ze 400 a jeden vedoucí," uvedla další případy Kvetoslava Kotrbová.

Letní dětský tábor, ilustrační foto
Na šesti táborech na jihu Čech byl covid, největší klastr má jedenáct případů

Další případ byl z Táborska. "Šestého srpna se objevily teploty se zvracením postupně u celkem 14 dětí a 4 dospělých na jedné zotavovací akci, kde se rekreovalo celkem 43 dětí a 15 dospělých. Další hromadný výskyt gastrointestinálních potíží jsme řešili na Písecku. V zařízení, kde se rekreovalo na pěti různých akcích celkem 242 osob, postupně onemocnělo 51 dětí a 3 dospělí," vyčíslila další nepříjemnosti šéfka hygieniků s tím, že nikdo nemusel být hospitalizován ani lékařsky ošetřen.

Covid v desítkách případů

Výskyt covid-19 řešili hygienici zatím na pěti táborech letní dětské rekreace a jenom příměstském táboře. "Na skautském táboře na Strakonicku na začátku prázdnin bylo celkově pozitivních pět dětí, na táboře na Jindřichohradecku jedna síla z táborové kuchyně a jedno děcko bylo pozitivní na příměstském táboře u Českých Budějovic. Největší klastr představovala předčasně ukončená zotavovací akce na Českokrumlovsku, kde je zatím osmnáct pozitivních – dvanáct dětí a šest vedoucích. Patnáct pozitivních má další klastr na táboře na Českokrumlovsku. Šest pozitivních má zatím zájmová zotavovací akce pro více než sto padesát dětí na Táborsku, kde byla uložena karanténa 142 dětem a 14 dospělým," shrnula Kvetoslava Kotrbová.

Padlo pět pokut

Jihočeští hygienici ale nevyjíždějí jenom tam, kde se objeví problémy. Tábory kontrolují i preventivně. Mají celkově nahlášeno konání 366 akcí (303 zotavovacích akcí a 63 jiných podobných akcí, z toho 2 putovní tábory), na kterých se postupně vystřídalo 37 885 dětí, výrazně nejvíce ze všech krajů ČR. „Za sebou máme 121 kontrol. Prověřili jsme 95 zotavovacích akcí, 21 jiných podobných akcí a 5 stravovací zařízení. Nemuseli jsme vydat zákaz konání akce a nezjistili jsme neohlášenou akci. Řešili jsme šest podnětů, dva se ukázaly při kontrolách jako neoprávněné. Na základě dalších jsme uložili na jedné akci pokutu 5 000 korun a v případě druhého 3 000 korun. Dosud jsme uložili pět blokových pokut v celkové výši 14 000 korun," doplnila uvádí ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková.

Testování na covid-19, ilustrační foto.
Z tábora si covid odvezlo jedenáct lidí, za špatné testovaní padla první pokuta