Výcvik zde vedl choreograf bojových scén Petr Nůsek, který učí šermovat slavné divadelní a filmové herce. Účastníci workshopu se chopili meče a předvedli efektní souboje, stříleli z luku a nezalekli se ani vrhání sekyry či jízdy na koni. Našly se mezi nimi i na první pohled jemné dívky, které posléze tasily meče a odhalily své pravé povahy neohrožených bojovnic.

WORKSHOPY S TRADICÍ

Akční workshopy mají podle Petra Nůska na Housově mlýně již dlouholetou tradici a například první šermířské školy v České republice se na začátku 90. let konaly právě zde. „Za tu dobu jsme proškolili stovky lidí, kteří se profesionálně, ale i zájmově věnují šermu i akčním scénám na divadle a filmu. Naplňujeme tedy předsevzetí, které jsme si dali při našem zabydlení se v Táboře v rámci rekonstrukce tehdy zchátralého Housova mlýna,“ řekl Petr Nůsek – muž, který je zároveň hlavním lektorem a zakladatelem Akademie rytířských umění (AKA), školy šermu, která má své ateliéry v Praze, Táboře, Českých Budějovicích a Českém Krumlově.

KONÍČEK I PRÁCE

Žáci Akademie jsou v rámci výuky připravováni právě k práci v divadlech i filmových projektech, na hodinách si však přijdou na své i žáci, kteří šerm berou spíše jako koníček. Specializované ateliéry se zaměřují nejen na scénický šerm, ale také na německou, italskou a francouzskou školu či školu šavle.

ÚČASTNÍ SE I HERCI

Na workshop na Housově mlýně zavítali také herci a kaskadéři. Nejlepší z nich můžou diváci vídat v akčních scénách historických filmů. Naposled účinkovali pod vedením Petra Nůska při natáčení pokračování filmové série České televize Marie Terezie.

Účastník workshopu a lektor AKA David Černý oceňuje, že ho workshop připravil na práci v zátěžových situacích. „Petrova výuka směřuje nejen ke zvládnutí základních šermířských a kaskadérských řemesel, ale zároveň utužuje tým. To mi pomáhá zvládnout řadu stresových situací, které rozhodně práce s profesionálním filmovým štábem přináší. Naposledy jsem toho využil jako dublér hlavní postavy filmové série České televize Marie Terezie, kde jsem zastupoval v náročných akčních scénách filmovou postavu barona Trenka,“ zmínil David Černý.

OPĚT V ZÁŘÍ

Škola šermu letos začíná opět na konci září, kdy se zároveň koná nábor nových členů. Pro zájemce je první hodina zdarma. Podrobné informace o výuce i činnosti Akademie lze nalézt na webových stránkách či na Facebooku.

Libuše Vachová, Ivana Vlnová