„Rodiny jsou teď pryč, asi budou koukat, až se vrátí. Je to hrůza, protože hned za plotem je dětské hřiště a mají dvě malé děti," komentoval horecký obyvatel Jiří Svoboda.

Půda se propadla minulou noc v místě, kde se pod zemí nachází odvodňovací štola šachty sv. Františka. „Již dříve se v okolí ozývaly podivné zvuky V důlních patrech je neustále pohyb a nyní, kdy je velmi vlhko, asi spadla klenba štoly," popisuje možnost havárie předseda samosprávy Větrovy Jan Komzák, který se hornickou činností na Horkách zabývá. Některé důlní chodby se navíc zasypávají, mění se tak cesty proudů vody.

„I to je jedna z možných příčin propadu země. Důlní dílo je zde živé. Je třeba, aby situaci město konzultovalo z báňským úřadem, jenž stále místní doly eviduje. Díru bude potřeba zřejmě přepažit, vybetonovat a zasypat. Udělat pomyslný špunt asi stačit nebude," dodal Jan Komzák.

Místo je zajištěné

Město situaci začalo řešit. „Jednáme s odborníky z ministerstva životního prostředí a báňského úřadu. Nikdo jiný to nyní řešit nesmí, a to ani hasiči či policie. Udělali jsme dva okruhy zabezpečení a prostor hlídá městská policie," komentoval stav starosta Tábora Jiří Fišer. Stavební úřad je ve spojení s ministerstvem. V době povodní tak město paradoxně řeší díru na kopci.

„Prvním krokem je ochrana lidského života, místo se musí ohraničit. Dalším krokem je zajištění proti dalšímu sesypání a stability. V dalších fázích se zjišťují okolní podmínky, podle toho se pak bude situace řešit. Může se jednat o zaklopení betonovou zátkou, injektáž zpevnění nebo zaplnění prostorů betonovou či cementovou směsí," vysvětluje Bohuslav Machek, tiskový mluvčí Státní báňské správy. Stabilizace může podle něj trvat několik dní, definitivní vyřešení může trvat měsíce. Když nemá důlní dílo soukromého majitele, jde financování nápravy na vrub státu. Může stát sta tisíce.

Poslední taková událost se stala před více než sty lety, kdy v důsledku jarního tání vznikla dvacetimetrová prohlubeň u statků čísla popisného 1 a 2. Tehdy místo Horečtí zasypali zeminou. Horecké doly jsou staré stovky let a těžilo se v nich stříbro.

David Peltán

Tématu se dále věnujeme.