Prezidenta motorkářského klubu Moto Bizoni Czech Jaroslava Hájka účast příjemně překvapila. "První dva ročníky byly oficiální, ten třetí jsme kvůli vládním nařízením dělali jen pro nás. Jsem rád, že se situace zlepšila a letos se tady setkáváme v tak hojném počtu," uvedl.

V tu dobu bylo na Chýnovském náměstí přes 250 motocyklů a stále přijížděly další. Nakonec jich dorazilo přes tři stovky. Úspěšně tak pokořili předchozí rekord z druhého ročníku, to jich dorazilo 270.

Milovníci motocyklů na nádvoří třeboňského kláštera symbolicky zahájili sezonu.
Motorkáři si přijeli pro požehnání do Třeboně

"Do kostela se bohužel všichni ani zdaleka nevejdeme, je v něm omezená kapacita," uvedl s lítostí. Část motorkářů obsadila kostel Nejsvětější trojice a zúčastnila se bohoslužby a varhanního koncertu, který odehrál Karel Juráň.

"Vyprošujeme těm, kdo jezdí na motorkách, Boží požehnání a ochranu. A také dobré vedení, aby šli v životě správným směrem," uvedl jáhen Václav Mikula. Po mši vyrazil se svěcenou vodou na Gabrielovo náměstí. Každému stroji požehnal a řidičům popřál jízdu bez nehod.

Vtipným zpestřením byl moment, kdy jáhen žehnal historickému motocyklu se sajdkárou vyzdobenému sovětskou vlajkou. Motorkáři i motorkářky se s jáhnem nadšeně fotili a každý dostal upomínkovou samolepku.

Čekala je pětapadesátikilometrová vyjížďka do Pacova a následně přes Mladou Vožici zpět do Chýnova. Nakonec zakotvili v Dobronicích u Chýnova, domovské obci pořádajících Bizonů.

Motorkářství má v Chýnově dlouholetou tradici. Nejdříve se klub jmenoval Netopýři a původní členové měli tento motiv i vytetovaný, v roce 2006 se nechali inspirovat větším zvířetem. Procestovali Evropu a pustili se i dál. Podívali se i do Ameriky na slavnou Route 66 a každoročně tráví na dvou kolech dovolenou. Likérka Jindřichův Hradec jim namíchala i vlastní nápoj, jmenuje se Bizoní krev a jde o kombinaci rumu a griotky.