V rozpočtu na zatraktivnění nábřeží Lužnice musí projektanti náklady seškrtat. Místostarosta Stanislav Vyhnal potvrdil, že se dostali nad jejich představy.

„Naše představy jsou kolem šesti milionů i s daní. Ale návrh z projekční kanceláře se od naší představy výrazně lišil,“ říká místostarosta a dodává, že o ceně nyní s výhercem zakázky na projekt vedou intenzivní jednání.

V pátek by měli dostat návrh s detailním rozpočtem, aby mohli vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele. Markantním znakem proměny jsou mola na Lužnici. Ta už ale letošní sezonu nemusí stihnout.

Mola jsou hlavní a nejviditelnější plánovanou změnou prostoru za domovem seniorů. Nikoli však jedinou. K molu musí vést schodiště a vodáci také dostanou uvaziště lodí. Pod stromy vznikne posezení a nábřeží již nyní lemují nové lampy veřejného osvětlení.

Letní brigáda. Ilustrační snímek.
Firmy v okrese mají nouzi o brigádníky

Plánští plánovali, že toto místo ke koupání i odpočinku nabídnou svým občanům už letos. Místostarosta Vyhnal teď realizaci vidí nejspíš až na příští rok.

„Nevíme, jestli to letos stihneme. Už jsme měli připravené i výběrové řízení na zhotovitele i další termíny, ale teď musíme počkat na nový rozpočet. Někdy je to komplikované, protože se projektanti obtížně shánějí,“ zmínil Stanislav Vyhnal situaci na stavebním trhu.

Táborský projektant Štěpán Pavlík potvrdil, že podobná situace vládne již delší dobu. Především chybějí projektanti v oblasti vodohospodářských staveb. „Přes léto skutečně nevíme, kam dřív skočit,“ říká.

Jak dodal místostarosta, na projektantech jim nyní vázne i rekonstrukce centra, kterou plánují již spousty let. S ní se k hlavní silnici dostane víc zeleně, časové státní, ale víc parkovacích míst. Centrum také propojí s nábřežím Lužnice.