Jak to, že nemáte nůž? To byla nejčastější věta šéfkuchaře a člena české reprezentace kuchařů Martina Svatka. V kuchyni střední školy obchodu, služeb a řemesel vedl kulinářský kurz.

Patnáct studentů maturitních ročníků a učňů ve třetím ročníku oboru kuchař si zkusilo uvařit vepřovou panenku se špenátovou palačinkou, telecí hřbet s fazolovým krémem, pstruha s olivovou kaší a karotkou nebo kachnu s fenyklovým rizotem.
„Už jsem takové kurzy dělal. Je to pro mě přínos a snad i pro ty studenty. Mám rád kuchařinu a je dobré, když se dělá pěkně. Sám jsem se od někoho učil, takže jsem rád, že mohu zkušenosti předat dal. Jen mě překvapuje, že studenti jsou nepřipravení. Všichni mají nejnovější telefony, ale nemají pořádné nože,“ posteskl si Martin Svatek.

Jedním dechem dodává, že jsou však jinak šikovní, snaží se a uplatnění v budoucnu jistě najdou. „Jsem na ně možná trochu hrr, ale já to zas zklidním. Mě taky nadřízený občas sjede,“ usmívá se mistr kuchař.

Jednou z těch, kterým nástroj v ruce chyběl, byla Štěpánka Řezáčová. Důvod však měla jiný než většina. „Nechala jsem je bohužel v restauraci na Střelnici, kam chodím pomáhat. Kurz snad pro mě bude mít nějaký přínos, ale myslím, že jsem dost vyškolená od kuchaře Střelnice Míry Mužíka, který vaří skvěle. Díky němu mě kuchařina fakt baví,“ prozradila studentka třetího ročníku. Po škole si chce ještě udělat cukrářské řemeslo a pochlubila se, že už má dokonce nabídky na práci.

Kurz byl v plánu už dva roky a ve středu k němu konečně došlo. „S nápadem přišla paní Kučerová. Já sama jsem se kurzů pana Svatka již několikrát zúčastnila. Je výborný školitel, ochotný předávat zkušenosti dál a vždy perfektně připravený. Navíc je členem reprezentace a zná moderní trendy. Školí dnes zdarma,“ doplnila učitelka odborných předmětů Hana Borůvková.

David Peltán