Detektivní seriál volně naváže na již odvysílané řady Místo zločinu Plzeň a Olomouc. Jak uvedl producent Martin Froyda, premiéry Místa zločinu České Budějovice se na obrazovkách České televize diváci dočkají v lednu roku 2023. Filmaři si naplánovali 105 natáčecích dní, vznikne celkem 13 epizod na motivy skutečných událostí. Záběry mají v Jihočeském kraji vznikat do konce října, pak od ledna do konce července 2022.

„Během jihočeské série procestujeme jižní Čechy, každý díl se odehraje v jiné lokalitě. První jsme točili na Šumavě, druhý v Českých Budějovicích, Táboře a Třeboni,“ přiblížil Froyda.

Detektivní seriál je částečně inspirován skutečnými jihočeskými případy. "Jihočeských kraj jako takový je však z hlediska kriminalistického klidnější, a tak jsme museli některé příběhy převzít i z jiných míst v republice,“ upozornil producent.

Jedenáct dílů bude mít pod palcem režisér Jiří Chlumský, dva připraví Jan Hřebejk. V seriálu si na straně dobra zahrají Milan Novotný, Judit Bardós a Filip Březina, soudního lékaře hraje Martin Myšička. Z ostravské řady přechází do jihočeské kriminálky jako šéfová také Pavla Beretová.

Zlodějský gang i pasáci

V Táboře filmaři pořizovali záběry do dílu, který je věnován loupežím bankomatů. Ti je kradli s dodávkou za pomocí lan, vyzbrojeni samopaly a železnými ježky. „Šlo o skutečný případ asi před deseti lety, který se vyšetřoval skutečně dlouho,“ zmínil.

Jedna epizoda bude věnována i obchodu s bílým masem a drogami. „To se bude odehrávat kolem Lipna a v příhraničí,“ dodal Froyda. Jeden díl věnují pomstě. „Půjde o vendetu z období železné opony a komunistického režimu, odehraje se u šumavské hory Třístoličník,“ prozradil.

Natáčení detektivního seriálu Místo zločinu v Českých Budějovicích.
Zlodějský gang vybírá bankomaty, filmaři natáčejí Místo zločinu Budějovice

Kladný záporák

Mozkem zločinecké bandy se stal herec Luboš Veselý, podle jeho slov jde však o roli kladného záporáka. „Jsem šéf bandy zlodějů, bývalý elitní voják, který absolvoval několik zahraničních misí. Jde o hodně specifickou postavu. Dokonce se kamarádí se šéfem kriminálky, Karlem, kterého hraje David Novotný,“ poznamenal s tím, že by nerad prozradil pointu příběhu.

Zloději pod jeho vedením hrají o čas, proto bankomaty vozí do svého úkrytu a neotvírají je na místě. „Krádeží se účastním jen z dálky jako taková záloha. Po odvezení samotného bankomatu je zapotřebí proniknout přes nějaké pojistky, aby nedošlo ke znehodnocení bankovek. V tajném úkrytu potom trávíme hodně času tím, jak se dostat dovnitř,“ dodal Luboš Veselý.

Devětapadesátiletý umělec v Táboře již dříve pobýval. „Sloužil jsem zde u armády. Byl jsem u průzkumu a výsadkářů, když jsem sem přijel nyní, došel jsem se podívat i na kasárny, jak se změnily,“ podotkl Veselý. S přítelkyní rád vyráží také na Šumavu do Volar.

V detektivkách hraje Veselý poměrně často ale většinou stojí na správné straně. „S Jiřím Chlumským už jsem točil několikrát a jeho způsob práce mám rád, je to výborná oboustranná spolupráce. I zápornou roli si tak užívám,“ zhodnotil Luboš Veselý.

Mladí vyšetřovatelé

Roli poručíka Petra Brauna získal teprve šestadvacetiletý Filip Březina. „Jsem nejmladší člen kriminálky, na něco mám talent, ale většinou jsem to já, kdo udělá nějakou chybu,“ uvedl herec.

Ten naopak poprvé vystupuje jako kladný hrdina. „Většinou hraji vrahy, a tak jsem rád, že jsem konečně jednou i na straně dobra,“ smál se. Jeho úkolem z hlediska vyšetřování loupeže bankomatu je získávání informací. "Policisté tomu říkají těžení svědků. Točíme tu ale i automobilovou honičku, kde střílím po dodávce," popsal Březina. Lupiči vyhazují za jízdy železné ježky, aby policistům propíchali pneumatiky. "Na tuto scénu mám naštěstí dubla," uvedl.

Učili se střílet a dodržovat protokol

Herci podle něj absolvovali přípravu, na které se učili správně držet a používat zbraň podle policejního protokolu. „Na střelnici jsem poprvé střílel ze zbraně a docela mě to vyděsilo,“ zmínil s tím, že během natáčení se používá plynovou zbraň.

Třiatřicetiletá Judit Bardós ztvárňuje jeho parťačku, kapitánku Janu Šímovou. „Jde o mladou kriminalistku utíkající na jih Čech před rodiči, kteří se jí snažili řídit život. Trochu se hledá a je taková tajemná. Obléká se spíše jako kluk, nerada na sebe upozorňuje,“ popsala svou postavu.

Scénář je pro ni náročný, protože se pasáže učí v podstatě v cizím jazyce. „Mluvím mateřským jazykem slovenštinou, v češtině dělám bez přípravy chyby. Ačkoliv mám velké množství textu, učení a hraní mě velmi baví,“ vysvětlila Bardós. I ona poprvé hraje vyšetřovatelku. "Hrála jsem v detektivním seriálu Život nad hlavou, ale šlo o roli lékařky, která téměř nevyšla z nemocnice," uvedla s tím, že pravé detektivní obsazení získala až v současnosti.