Pokud budete kolem tajemné kaple Panny Marie Bolestné a studánky s křišťálovou a léčivou vodou uprostřed lesa našlapovat tiše, možná ho mezi stromy zahlédnete. Na Svákově totiž bydlí strašidlo Doudlo, jemuž život vdechl Miroslav Krejča. Pohádková postavička dodnes studánku hlídá. 

V roce, kdy uběhlo 20 let, co spisovateli a herci Miroslavu Krejčovi vyšla jeho první knížka, a deset let od jeho smrti, se také duchovní otec Doudla vrátil do oblíbeného svákovského lesa. Alespoň pomyslně, potomci a vedení města sem umístilo pamětní desku, která spisovatele připomíná. Sem také před lety vedly i jeho pravidelné pochody pro děti.

Miroslav Krejča je pravděpodobně dosud jediným spisovatelem, který Svákov ve svém díle nejen zmiňuje, ale zasadil do něj i celý děj. Konkrétně příběh dětské knížky Strašidlo Doudlo. Ačkoli zdejší nerodák, tady prožil své dětství a často se sem pak vracel, stejně jako dnes jeho dcera Renata. „Jižní Čechy strašně moc miloval a často se sem vracel. Také maloval, takže máme spousty obrazů jižních Čech, například z Blat, nebo máme velký obraz z výlovu rybníka. Tatínek se ale narodil v Jindřichově Hradci," říká dcera Renata, dnes již také malířka.

Hned po narození ho ale jeho maminka převezla do Soběslavi, kde měli domek v ulici, kde dnes stojí městský úřad. Pak se rodina přestěhovala blíž k Hlásce. V Soběslavi Miroslav Krejča prožil šestnáct let. „Tady už začal hrát ochotnické divadlo, chodil tu školy i do houslí. Po škole ale odešel do Prahy na divadelní konzervatoř, po ní šel na vojnu a když se vrátil, nastoupil do divadla na Slovensku," přibližuje Renata Jelenová životní cestu svého otce.

Divadel se mu do cesty postavilo víc, hrál i v Klatovech, Českém Těšíně nebo Jihlavě či Příbrami. Když se mu v roce 1954 narodila jediná dcera Renata, žili zrovna v Českém Krumlově. Ani Soběslav však nestala jen vzpomínkou. „Když mi byly dva roky, vzala si mě sem babička a já v Soběslavi vyrůstala do šestnácti let, takže jsem tady taky chodila do školy. Až pak jsme se všichni, včetně babičky,  stěhovali ku Praze."

Také Renata Jelenová ve své tvůrčí práci objevila a zachycuje kouzlo Svákova. Především nevšední kaple Panny Marie Bolestné, ale zapomenout nemohla ani na Hlásku, v jejímž sousedství s babičkou bydlela. Aby jejího otce připomínalo i něco víc než zažloutlé fotky a knížky pro děti, rozhodla se věnovat mu pamětní desku. Zatímco ona se postarala o design desky, radnice pořídila kamenný sokl. Společně pak se starostou Jindřichem Bláhou v sobotu dopoledne desku odhalili a pokřtili vodou ze studánky. Až na závěr dostal Miroslav Krejča i pár kapek šampaňského, jak se na správný umělecký křest patří. 

Starosta Jindřich Bláha pak prozradil, že na jaře se tu setkají znovu a navíc obnoví i výpravy na Svákov, jimž tady Miroslav Krejča položil základy.