O dokončení vyhlášky informoval na svém twitterovém účtu ministr životního prostředí Richard Brabec, když zveřejnil, že ji podepsal a platit bude od 1. března. „Na patnáct let, doufám, přinese do parku klid a stabilitu, a jasná pravidla pro správu NPŠ, obce i vlastníky lesů, jak v národním parku pečovat o naší nejcennější přírodu,“ uvedl k tomu.

Vyhláška zavede v parku nově čtyři zóny, dosud byly tři. Přírodní, která bude bezzásahová, bude tvořit necelých 28 procent rozlohy parku. U další zóny – přírodě blízké, se pak počítá, že se stane časem také bezzásahová. Po patnácti letech platnosti vyhlášky by tak park měl být bezzásahový zhruba na polovině své rozlohy.

Milovat nebo nenávidět. Tak extrémní jsou názory na dům – sochu od Michala Trpáka, který navrhl pro českobudějovického zubaře Petra Kulovaného přístavbu, ve které jsou tři zubní ordinace, čekárna s akváriem, laboratoře, sklad a další zázemí.
VIDEO: Dům – socha ještě dostane čepici, o netradiční stavbě se hodně mluví

Zhruba 46 procent parku pak bude podle vyhlášky tvořit zóna soustředěné péče, kde se bude o krajinu pečovat a 1,2 procenta rozlohy parku bude tvořit zóna kulturní krajiny, která představuje zastavěná území, tedy hlavně území obcí.

Osud vyhlášky ale nemusí být tak jednoduchý, jak si ministerstvo životního prostředí představuje. Jihočeskému kraji vadí, jak se připravuje. Podal proto žalobu na proces přípravy, ve které zkritizoval nedostatečnost podkladů, chybějící plán péče, chybějící analýzu rizik a také to, že některé obce se k nové zonaci vyjádřily bez projednání v zastupitelstvech.

Ilustrační foto.
Dívka přecházela na zelenou, srazil ji autobus

Českobudějovický krajský soud sice žalobu odmítl, ale kraj podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Jihočeský kraj se brání postupu Správy NPŠ a MŽP všemi dostupnými prostředky a zvažuje tak všechny právní nástroje, kterých by mohl využít. Jedním z těchto nástrojů je i případné podání návrhu na zrušení vyhlášky podle zákona o Ústavním soudu, ovšem o tom, zda Jihočeský kraj k tomuto kroku přistoupí nebo nikoliv, rozhoduje zastupitelstvo kraje,“ uvedl mluvčí kraje David Hocke.

Novou zonaci podpořilo zhruba 70 % členů Rady NP Šumava a dočkala se také přímé podpory zhruba poloviny šumavských obcí.