Tato mimořádná jízda Českých drah mimořádným vlakem připomene události z let 1938–1945, kdy se oblast Lenory a Soumarského Mostu zapsala do dějin Šumavy. K této oblasti patří i velmi dlouhá obec Dobrá na Šumavě.

Vlak odjede z Českých Budějovic v 7.35 hodin. Nastoupit do vlaku je možné i v Číčenicích (8.25 hod.) a v Prachaticích (9.04 hod.). Návrat zpět do Českých Budějovic je v 17.48 hod. (Prachatice 16.20 hod., Číčenice 17.09 hod.). Vlak nemůže jet přes Český Krumlov kvůli výluce, proto Krumlovští musí nastoupit v krajském městě.

Auto můžete bezplatně nechat na parkovišti ČD v Č. Budějovicích (za železniční poliklinikou).

Staveniště dálnice. Ilustrační foto.
Na dálnici D3 se příští rok začne stavět další kus, na Českokrumlovsku

„Čeká vás krátké povídání o Volarech na tamní železniční stanici,“ říká Petr Hudičák z Musea Fotoateliér Seidel Č. Krumlov „ A poté zajímavý program na Soumarském Mostě věnovaný československému pohraničnímu opevnění. Těšit se můžete na přednášku Ing. Jana Lakosila, prohlídku bunkrů, tzv. ŘOPíků a návštěvu muzea pohraničního opevnění s mnoha zajímavými exponáty za přítomnosti jeho zakladatele pana Němečka.“

Pak si budete moci vybrat ze dvou možností: Zdatnější pěší přechod na Dobrou (cca 2,2 km) s představením fotografií Dobré a jejích obyvatel. Tato skupina by měla mít svačinu s sebou a turistickou obuv. Nazpět půjdou okolo Teplé Vltavy přes rašelinná luka až na lesní železniční přejezd, kde nastoupí zpět do Seidelovského vlaku (cca 3 km). Trasa vede po značených turistických stezkách.

"My, co tu bydlíme jsme se ve skutečnosti seznámili líp, až když tu kolega Kupčkák otevřel hospodu. A začali jsme vymýšlet různé akce. Jako například vloni pojmenování mostu na Karlův most. To se ujalo. Jezdí sem Pražáci se na něj koukat. Loni, na počest
Na jihočeský Karlův most pojmenovaný po Mistrovi míří i Pražané

Ti, kteří nebudou chtít na pěší vycházku do Dobré, mohou využít služeb restaurace U Maxů na Soumarském Mostě, známé ze slavné Seidelovy fotografie. Je nutné si objednat předem ze dvou menu (guláš a kuřecí řízek). Po obědě nasednou do připraveného vlaku a pojedou vstříc setkání s pěší skupinou, popř. ještě mohou využít případný volný čas na individuální krátkou vycházku do přilehlého Soumarského rašeliniště (naučná stezka).

Jízdné je 350 Kč bez ohledu na nástupní stanici a zahrnuje cestu tam i zpět, ranní občerstvení do vlaku a příspěvek muzeu opevnění. Oběd na Soumarském Mostě si hradí účastníci sami.

Děti do 6 let bez nároku na místo budou přepraveny zdarma.

Drakiáda na Vysoké.
Víkend pozve na poslední akce před omezením

Rezervace místa je žádoucí. Při rezervac sdělte zda budete ve skupině, která půjde do restaurace na oběd a jaké menu si zvolíte. Cestující bez rezervace budu moci nastoupit do Seidelovského vlaku v případě volných míst, přičemž oběd nebude zaručen.

Rezervujte prosíme u Českých drah, Pavel Kosmata, mailem: kosmata@gr.cd.cz popř. telefonicky na čísle 602 123 108.