MLADÍCI VYSYPALI KOŠ

V úterý 23. července ve 21.36 hodin se v prostoru autobusové zastávky MHD U Černých mostů bavila skupinka mládeže tím, že povalila odpadkový koš a jeho obsah rozkopala po okolí. Jejich jednání nebylo podle tiskového mluvčího městské policie Pavla Šimka lhostejné svědkyni, která vše oznámila na tísňovou linku městské policie. "Vandalům se ještě před příjezdem hlídky podařilo odjet autobusem MHD. Ten byl vzápětí zachycen městskou kamerou a strážník na operačním pracovišti tak mohl předávat informace o jeho pohybu autohlídce. Strážníci autobus dostihli na zastávce U Reálky a zadrželi v něm tři mladistvé osoby (dva mladíky a jednu dívku) odpovídající popisu," popsal zásah.

Z jejich výpovědi vyšlo najevo, že uvedeného protiprávního skutku se dopustili pouze mladíci (16 a 17 let). Za své jednání mající znaky přestupku proti veřejnému pořádku si oba vysloužili pokutu příkazem na místě. Dále se zavázali, že uklidí nepořádek, který na zastávce způsobili. "Hlídka pozdější kontrolou lokality zjistila, že tak skutečně učinili," dodal.

DÍTĚ HLÍDAL OPILÝ OTEC

Stížnost na souseda, který bezdůvodně bouchal na dveře bytu nájemnice domu v Zavadilské ulici, vyjela v podvečer ve středu 24. července řešit hlídka městské policie. "Strážníci při rozhovoru s dotyčným sousedem zjistili, že je v podnapilém stavu. Jednání, kterým měl narušit sousedské vztahy, však striktně popřel a další komunikaci s hlídkou odmítl, neboť právě koupal svého tříletého syna. Vzhledem k tomu, že muž pečoval o dítě v tu dobu sám, podrobil se na výzvu strážníků dechové zkoušce na alkohol," informoval Pavel Šimek.

Její výsledek byl pozitivní, hladina alkoholu dosáhla hodnoty 2,2 promile. Hlídka proto kontaktovala matku dítěte, která byla v zaměstnání, a ta následně zajistila přítomnost babičky v bytě. "O události byl vyrozuměn orgán zabezpečující sociálně právní ochranu dětí," dodal.

RUŠILI NOČNÍ KLID

Ve středu 24. července ve 23.44 hodin zaměstnala hlídku městské policie partička omladiny, která na Budějovické ulici rušila noční klid křikem a hlasitou hudbou.

"Hlídka šestici dětí za jejich jednání nejprve napomenula. To však nepomohlo, proto strážníci přistoupili k účinnějšímu kroku. Šestnáctileté dívce, která se s nimi neustále snažila diskutovat a navzdory jejich zákazu pouštěla hlasitě hudbu z přehrávače, tento přehrávač odejmuli," vysvětlil další postup strážníků.

O jeho dalším osudu rozhodne správní orgán, který bude přestupek proti veřejnému pořádku s mladistvou projednávat. V krajním případě muže vyslovit jeho propadnutí a pachatelce navíc uložit i pokutu do 5 tisíc korun.

ZADRŽELI CELOSTÁTNĚ HLEDANÉHO

Díky své dobré místní a osobní znalosti odhalil strážník ve čtvrtek 25. července ráno v parku na Husově náměstí osobu, po které bylo policií dne 14. června tohoto roku vyhlášeno celostátní pátrání. "Čtyřicetiletého muže z Bulharska, který se nacházel mezi osobami bez přístřeší, si převzali k dalším úkonům policisté," upřesnil Pavel Šimek.

Přestože měl strážník na starost především kontrolu parkovacího systému, výskyt tohoto hledaného muže neunikl jeho pozornosti. "Lze tak konstatovat, že městská policie se snaží být vždy ve střehu," uzavřel vyjádření tiskový mluvčí městské policie.