Ačkoli průzkum mezi občany budí dojem, že svátek zcela vymizel, nebude to tak docela pravda. Květinářství rozhodně o jeho pádu mluvit nemohou.

Mezinárodně uznávaným dnem stanovila Organizace spojených národů 8. březen k výročí stávky švadlen v New Yorku v roce 1908. Osmého března v tomto roce se se ve městě konalo velké shromáždění žen, které se mimo jiné hlásily také o volební právo.
Poprvé se svátek slavil v roce 1909, ale to bylo 28. února. Osmý březen se ustálil až po první světové válce. Od roku 1990 už u nás není oficiálním svátkem.

„Prodáváme hodně, určitě víc než na Valentýna, protože MDŽ je u nás víc zakořeněné," potvrdila Milana Stejskalová z květinářství Alfred Kohout na táborské Soběslavské ulici.

Ani v plánském květinářství Ve Mlejně nemají o kupující nouzi. „Loni jsme řezaných květin prodali tak hodně, až jsem se sama divila. Otázkou je, jak to bude letos, kdy už je dálnice a u nás se pro kytky zastavilo i hodně projíždějících. Nejvíc se kupují jarní květiny jako tulipány nebo narcisky a do množství asi stejně jako na Den matek," zhodnotila také Andrea Zachová z prodejny v ulici ČSLA. Dodala, že pro květiny si ale chodí hlavně starší lidé a potom děti. Střední generace podle ní MDŽ už nedrží a nebo volí jiný dárek.

Slavíte doma MDŽ?

Věra Slunečková,M. Vožice
Už ne, takže ani kytičky nedostávám. Dřív jsme MDŽ drželi a já dostávala hlavně bonboniéru, jak to té době odpovídalo. Ale já tento svátek nikdy neslavila, spíš ve fabrice jsme jen poseděli a dostali například ručník a karafiát. To už je dnes pryč.

Dana Janů, Planá nad Lužnicí
Kytičky dostávám běžně po celý rok, jak to mého partnera napadne, tak mi ji přinese. MDŽ nedržíme, ale po této kytce se mi stýskat nemusí. A pokud si chci dojít na sklenku vína, tak k tomu také MDŽ nepotřebuji. U nás v rodině se tento svátek nikdy nedržel, to spíš bylo jen v práci.

Josef Konrád, Tábor
Tento svátek nedodržuji a ani nikdy dřív jsem ho nedržel. Ještě si pamatuji, že když se držel v práci, tak u toho bylo spousty opilých mužů. Vždy jsem pracoval v kolektivu, kde žen bylo jen velmi málo, těm jsme oficiálně popřáli a jinak nic. Je ale každého věc, jestli svátek dodržuje dodnes.