Sedm let měli městští policisté čas na to, aby dodali maturitní vysvědčení, pokud jim chybělo. Ti, kteří tak neučinili, se už minulé pondělí museli s uniformou strážníka rozloučit, a to i přesto, že musí pravidelně skládat zkoušky z odborné způsobilosti. Policistů na Táborsku se ale škrty nijak netýkají.

„Tábor má od samého počátku fungování městské policie maturitu v přijímacích podmínkách. Takže tu tady 
u nás měl a má každý," říká velitel Petr Svoboda a upřesňuje, že tři jeho podřízení mají vysokou školu a dva vyšší odbornou, ostatní střední. Městskou policii si Tábor zřídil před 24 lety. Třicet jedna strážníků, z nichž je pět žen, a jeden zaměstnanec 
u kamerového systému, znamená plný stav. „Nikdo nám tedy nechybí a ani nikoho nehledáme," potvrdil velitel.

Také v Sezimově Ústí přijímali strážníky rovnou s maturitním vzděláním. „Tenhle problém vůbec neřešíme," ujistil šéf strážníků Viktor Vigner s tím, že i na jejich služebně mají plný stav.

To ve Veselí nad Lužnicí nyní jednoho policistu shánějí. „Jeden strážník podal výpověď, ale odchází z osobních důvodů, ne kvůli chybějícímu vzdělání. Výpovědní lhůta mu trvá do konce února, takže už za něj hledáme náhradu," uvedl starosta Ladislav Sýkora s tím, že do budoucna by rád počet strážníků ve městě navyšoval.

V Bechyni a Plané nad Lužnicí se o klid města starají pouze dva strážníci. Všichni ale s maturitou. Bechyňští policisté sice slouží lidem jen krátkodobě, se středoškolským vzděláním už na služebnu ale také přišli.

Planá nad Lužnicí založila svou služebnu městské policie teprve v roce 2012 a od té doby si své strážníky drží. „U nás není problém se vzděláním aktuální, já mám vysokoškolské, kolega středoškolské," řekl Táborskému deníku vystudovaný ekonom Libor Filip, který v Plané působí od založení policie. Jeho kolega Miloslav Volek s ním pracuje sice jen rok, ale už v minulosti se jako policista živil.

Ani soběslavští strážníci bezproblémovou reputaci kolegům z okresu nekazí. „Máme u nás pět policistů a všichni mají maturitu už dlouhodobě. Nemyslím si, že by si ji někdo s ohledem na nový zákon dodělával," míní místostarosta Vladimír Drachovský a dodává, že v současné době se nechystají žádného z policistů propustit, ani nehledají nikoho nového.

Strážníci v okrese:

• Tábor – 31 (5 žen)
• Sezimovo Ústí – 5
• Soběslav – 5
• Veselí nad Lužnicí – 4 (1 žena)
• Planá nad Lužnicí – 2
• Bechyně – 2
• V Chýnově, Mladé Vožici 
a v Jistebnici se o pořádek stará státní policie