VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V listopadu agrárníci ukáží, kdo může za drahé máslo

TÁBORSKO - Internetem se šíří zpráva pro spotřebitele – nekupujte drahé máslo! „Obchodník chce za kostku másla čtyřicet korun. K takové ceně nemají důvod ani zemědělci, ani zpracovatelé. Několik měsíců máslo nahrazujte a uvidíme, zda to obchodníci vydrží,“ nabádá text, který v poště našel i ředitel táborské agrární komory Ladislav Samec.

24.10.2007
SDÍLEJ:

Čerstvý chléb s pravým máslem a trochou soli je pochoutkou, kterou si lidé stále ještě mohou dopřát. Bude tomu tak i v příštím roce? Foto: Jana Satoriová

Bez másla ne

Ještě před pár týdny stálo 250 gramů másla v průměru pod 25 korun, dnes za stejné množství platí hospodyňky kolem 35 korun. Během měsíce cena vzrostla o 40 procent. Nárůst cen mléka, hlavní suroviny pro jeho výrobu, přitom není tak markantní. Zdražení pochoutky na rohlík udávají marže obchodníků.

„Samozřejmě, že mi zvyšování cen vadí. Pořád chtějí srovnávat jenom ceny, ale o platech nikdo nemluví, průměrný plat je jedenadvacet tisíc, ale kdo je má? A platy v zahraničí jsou ještě několikanásobně vyšší,“ rozzlobil se Josef Novotný z Tábora.

Jeho rodina doma v průměru spotřebuje dvě kostky másla měsíčně, protože při vaření používá i jiné suroviny. Máslo chápe ale jako nezastupitelné. „Vařím většinou podle kuchařek, a když je tam máslo předepsané, tak ho tam dám. A posolený chleba s máslem se také dá těžko něčím nahradit. Zatím mě to tak nestresuje, abych ho kvůli ceně vyškrtl, ale zdražení je opravdu hodně velké,“ dodal.

„Vždy nepoužíváme pouze máslo, kupujeme také rostlinné tuky. Pravé máslo používáme na rohlík, do pomazánek nebo na kuře a omáčky. Obvyklou spotřebu jsme zatím neomezili, ale určitě jsou rostoucí ceny nepříjemné,“ míní také Marie Jelínková z Jetětic.

Koncový spotřebitel si své dvě kostky másla měsíčně zřejmě koupí i po zdražení, ale zvyšující se cena komodity má i širší dopad. Máslo používají jako vstupní surovinu často třeba cukráři.

„Jeho ceny nás trápí jako každého, protože šla strašně nahoru. Ať jsme chtěli nebo ne, i jsme museli zdražit, protože do výrobků másla používá hodně. Každý má hrůzu z toho, co bude po novém roce, kdy se ještě zdraží energie nebo třeba daň z přidané hodnoty,“ naznačila majitelka vožické cukrárny Jana Vaňková.

Menší vliv má zvýšená cena másla na veřejné stravování. V běžných jídlech k obědu není hlavní surovinou.

„U nás trvá delší dobu, než se zvýšená cena jedné vstupní suroviny projeví na ceně jídel. Další surovina zase bývá o něco levnější,“ vysvětlil majitel táborské veřejné jídelny Antonín Dusík.

Panika na trhu

„V jižních Čechách se mléko zdražilo jen mírně, asi o čtyřicet haléřů. Vysoké ceny másla jsou vyvolány panikou na trhu, protože sousední Německo již zdražilo a naše ceny jsou srovnatelné s těmi německými. To, že máme rozdílné platy a jiné cenové hladiny, již nikoho nezajímá. Každý se snaží vydělat, a toho využívají i obchodníci při stanovování s vých marží,“ vysvětluje Ladislav Samec.

Obává se, že ceny, které jednou vyletí nahoru, se jen těžko budou vracet na původní hodnotu. „To s sebou přinese i zdražování u dodavatelů do zemědělství, tedy strojů, chemie a podobně,“ upřesnil včera Samec.

Zaráží ho, že se nad vývojem cen nikdo nepozastavuje. „Cena mouky na jeden pecen chleba se rovná dvěma korunám a šedesáti haléřům, u jednoho rohlíku se počítá na desetihaléře,“ uvedl s odkazem na listopadovou akci Agrární komory ČR.

Mluví se až o milionu letáků, které komora vydá. Mimo jiné na něm bude uveden vývoj cen některých výrobku, a to od jejich výroby až do košíku nakupujícího.

24.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař v penzionu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: samostatně vařit. Pracoviště: Miroslav procházka - penzion na rynku, 391 35 Borotín u Tábora. Informace: Miroslav Procházka, +420 603 569 098. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: úklid kancelářských prostor, výrobní haly a skladové haly, 13. a 14. bonusy na letní dovolenou a na Vánoce, stravenky v hodnotě 90,- Kč. Pracoviště: Bellinni s.r.o. - prov., Měšická, č.p. 276, 390 02 Tábor 2. Informace: Pavla Koutenská, . Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 12 200 Kč Pomocníci v kuchyni pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: výpomoc s přípravou jídel, mytí nádobí a další, , kontakt tel. nebo e-mailem. Pracoviště: Aknel group a.s., restaurace u anděla, Strkovská, č.p. 1, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Lenka Jirovská, +420 736 455 186. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 24 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Údržbář, seřizovač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 31000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Provádění preventivní údržby a oprav výrobních strojů a nástrojů ve výrobě pro automobilový průmysl ve 3-směnném provozu. Požadujeme vyučení nebo ÚSO v oboru strojním/elektro, ŘP.sk B, flexibilitu, ochotu učit se novým věcem a technologiím, samostatnost a spolehlivost. Nástupní mzda od 21 500 Kč/měsíčně, po zapracování a započítání bonusů mzda až 31 000 Kč/měsíčně. Nástup je možný po dohodě ihned., Zájemci se mohou přihlásit zasláním svého životopisu na email: prace@greiner-perfoam.com. Bližší informace poskytneme na personálním oddělení., Zaměstnanecké výhody: perspektivní zaměstnání, možnost stravování/stravenky, čtvrtletní odměny, 13. a 14. plat, odměna za výsledek hospodaření podniku, příspěvek na penzijní připojištění, 5 týdnů dovolené a jiné., Kontakt: emailem.. Pracoviště: Greiner perfoam s.r.o.tábor, Vožická, č.p. 601, 390 02 Tábor 2. Informace: Hana Jirsová, +420 381 406 734,727 916 866.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V poslední třetině nahradil nemocného Daniela Vecku v brance kohoutů Milan Dudáček.

Táborští hokejisté své fanoušky nepotěšili, po mdlém výkonu padli s Kopřivnicí

Tradiční a populární akce pořádaná Českou unií sportu je otevřená opravdu pro všechny.

Předvánoční Hecboj dvojic se musel obejít bez bazénu, lesk ale neztratil

Hlubocká zoo už zase září stovkami světýlek

Hluboká nad Vltavou - Jako v zimní pohádce si připadali v sobotu návštěvníci Jihočeské zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou.

V pondělí sněhové přeháňky

Jižní Čechy – První den 49. týdne bude mít proměnlivé počasí s převážně velkou oblačností.

Žáci 9. tříd dělali sýr

Veselí nad Lužnicí - O výrobě sýra se v minulých dnech dozvěděli žáci 9. tříd z táborského okresu na Střední škole potravinářské a ekologické ve Veselí nad Lužnicí.

Vánoce se blíží i do hospicu

Prachatice – Laskavost a důstojnost, co nejmenší bolesti a klid. Když to jde zasmát se, nechat se pohladit po tváři, stisknout ruku. To jsou největší hodnoty života v prachatickém hospicu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT