Na pozvání maškarního sdružení Skalice, Třebiště a Rybova Lhota přijel celý autobus plný masek. Jak sdělil Martin Brt z organizačního týmu, letos do konvoje vyrazilo sedm alegorických vozů. „Reagujeme hlavně na aktuální dění. Naše scénka posílá na vorech kůrovce do Číny,“ upřesnil, co vymyslela osádka z Rybovy Lhoty.

NÁPADY NECHYBÍ

Celý rok se točí kolem příprav, které vyvrcholí v jediný den. „Letos jsme vyrobili nový povoz pro cukrovou vatu. Masky z vlastního skladu upravujeme a inovujeme, nápadů máme dost,“ podotkl.

Na tiskovku úřadu vlády dorazily osobnosti naší politiky, které okomentovaly hrozící epidemii koronaviru. „Nehodlám se bavit s novinářskou žumpou, ale ujišťuji občany, že nám nic nehrozí,“ zmínil muž přestrojený za prezidenta Miloše Zemana.

Velká fronta se hned vytvořila u řezníka Krkovičky. „Na masopust se vždy těšíme. Jezdíme se sem pobavit a nakoupit zabíjačkové dobroty,“ usmíval se spokojeně Miroslav Beneš.

Z Rybovy Lhoty přes Radimov, Želeč, Hlavatce a Třebiště v sobotu vyrazily maškary již na 48. ročník svého reje, který zakončily tradičně zábavou v hostinci U Rumcajse ve Skalici. Průvod na téměř osmihodinovém putování doprovodili muzikanti pod vedením Jindry Smolíka.

Na 50. výročí by podle Martina Brta mohli organizátoři pro diváky vymyslet nějakou novinku. „Ještě máme dva roky čas něco připravit, ale přicházelo by v úvahu například otočit okruh,“ naznačil.

Příští rok je masopustní veselí již naplánováno na sobotu 13. února.