Provozovatelé vleků mají teď plné ruce práce. Připravují techniku, upravují svahy, chystají novinky a čekají na první sníh. Ten je totiž ruku v ruce s pořádným mrazem signálem ke spuštění zimní sezóny. Pokud Táborští nechtějí jezdit daleko, mohou se lyžařským radovánkám naplno oddat ve třech střediscích. Dvě z nich jsou na Mladovožicku, třetí až na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje.

„Už jsme vytáhli děla na svah a dokončili také zavlažování chlazených věží," řekl ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí. Jako jediný z lyžařských areálů nabídne návštěvníkům dvě novinky. První je skibus, který sem bude vozit lyžaře z Prahy. „Jezdili bychom klidně i z Tábora, ale zatím jsme se nedohodli s dopravní společností Comett Plus," poznamenal Jaroslav Krejčí. Druhou je pak otevření nového hotelu, který bude na sjezdovce nabízet občerstvení hladovým lyžařům. Monínec může zahájit sezónu ve chvíli, kdy bude mrznout. Pak jsou děla schopna za čtyři dny svah zasněžit.

Staví zábrany

Na první návštěvníky se chystají i ve středisku Horní Kouty – Radvánov. „Děláme tradiční práce jako je například stavění zábran či úprava vleků. Bohužel, letos lidem nemůžeme nabídnout žádné novinky, protože na ně nemáme finanční prostředky. Jsme jen malé středisko a chybějí nám sponzoři," konstatoval Miroslav Grunt, tajemník svazu tělovýchovných služeb, který areál provozuje.

Podotkl, že na Radvánově začíná lyžování, když je na sjezdovce přibližně dvacet centimetrů sněhu. „Zatím si nemůžeme dovolit ani sněžná děla, tak čekáme na přírodní sníh. Aspoň šetříme životní prostředí," zavtipkoval Miroslav Grunt.

Stejným způsobem se na první lyžaře připravují také v Hůrce, která se nachází nedaleko Jistebnice. Jelikož jde o menší lyžařský areál, je oblíbený především u rodin s malými dětmi. „Sezóna zde vypukne, když je na svahu dvacet čísel sněhu, který lze ušlápnout. Pak otevíráme pro první lyžaře," informoval Vladimír Novák, vedoucí Lyžařského vleku SK Hůrka. Také no doufá, že sníh začne brzy padat, protože ani tady děla k dispozici nemají.

Lucie Janečková