„Nějaké neplatiče ve vsi evidujeme. Problém je ale vždy s úhradou za odpady. Myslím, že jsme na tom jako v jiných obcích. Všude se někdo najde, ale jinak je to v pořádku," říká starosta Borotína Antonín Brož.

Borotínští platí za odpady, psy a vodné a stočné.

„Vodné a stočné je 27 korun bez DPH. Ještě letos ale budeme zdražovat, kvůli započtení odpisů z vodovodu a kanalizace," upozorňuje starosta na změnu.

Řešení soudem

Lidé, kteří mají s placením problémy, by se měli připravit na to, že částku jim nikdo neodpustí. Poplatek mohou totiž obce podle zákona vymáhat, takže jim mnohdy nezbývá nic jiného, než ho získat soudní cestou. Takto to museli řešit u několika případů například Malšičtí.

„Myslím, že morálka placení se hodně zlepšila. Už pouze u několika jedinců musíme poplatky vymáhat. Dostanou nejprve tři upomínky, poté výměr a až pak přistupujeme k nejhoršímu. Jedná se ale o lidi, kteří situaci zkrátka neřešili. Když přijdou a chtějí to nějak vyřešit, domluvíme se s nimi i na splátkovém kalendáři. Vždy to nějak jde," konstatuje starostka Miloslava Šebková.

I v Chotovinách muselo vedení obce u některých dlužníků vymáhat poplatky za odpady a vodné a stočné soudní cestou. „Dlužníky evidujeme, ale jde spíše o jednotlivce. Snažíme se to řešit a u některých případů to nešlo jinak, než soudně," sdělil starosta Zdeněk Turek.
Téměř žádné problémy s vybíráním poplatků od občanů nemají například v Želči.

„Určitě se najdou lidé, kteří občas zaplatí později, ale celkově nějaké větší problémy nemáme. Za odpad platí obyvatelé dvě stě korun. Protože máme v obci skládku, snažíme se mít poplatek nižší než jinde, abychom to lidem alespoň trochu kompenzovali," upřesňuje starosta Ladislav Stejskal.

Podobně jsou na tom i v Tučapech nebo v Sudoměřicích u Tábora.

„Máme asi pět dlužníků, což je zanedbatelné procento v poměru k počtu obyvatel. Prohřešky jsme prozatím vždy řešili domluvou," říká starosta Pavel Novák.

V Sudoměřicích u Tábora mají od loňského roku jen jednoho neplatiče. „Dlužníky téměř nemáme. Vždy posíláme dopis s upomínkou, a to se nám osvědčuje," říká starosta František Mikulanda.

Povinné poplatky

Želeč

odpady 200 Kč/osoba
pes 40, další 60 Kč

Tučapy

odpady 500 Kč/osoba
pes 50 a další 75 Kč

Chotoviny

odpady 500 Kč/osoba
každý pes 100 Kč
vodné 38 Kč bez DPH
stočné 12,8 bez DPH

Sudoměřice u Tábora

odpady 300 Kč/osoba
každý pes 50 Kč

Borotín

odpady 500 Kč/osoba
pes 50 a další 75 Kč

Malšice

odpady 400 Kč/osoba
pes 120 a další 170 Kč
urnové místo (na pět let) 150 Kč
hrob (na pět let) 600 Kč