„Hlavní sláva bude samozřejmě patřit našemu Simbovi, ale návštěvníci se nemusí bát, že by přišli o jeho partnerku Luenu. Ta si svých pár minut slávy zcela jistě vzít nenechá a návštěvníkům se předvede v plné parádě. Jak ti zkušenější z nás moc dobře vědí, Simba je králem hlavně navenek. Společnému výběhu vládne pevnou rukou, pardon tlapou, dominantní samice Luena. Zcela jistě se tak bude motat i do narozeninových oslav svého partnera, aby na jejich průběh mohla pořádně dohlédnout,“ říká mluvčí zoo Filip Sušanka.

Netopýři hvízdaví v Plzni za oknem
Pozor na invazi netopýrů, varují experti. Do bytů jich naletí oknem i stovky

V táborské zoologické zahradě žijí dva lvi pustinní, samec Simba a o rok a půl starší lvice Luena. Lvi obývají stepní, lesostepní a polopouštní oblasti převážně východní a v menší míře i západní subsaharské Afriky v počtu 20 až 30 tisíc kusů (nejnižší odhady hovoří o pouhých deseti tisících). Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách. Jejich nejčastější kořistí jsou velcí savci, především kopytníci. Většinou loví samice, samci se lovu účastní jen výjimečně. Ačkoliv loví samice, přednostní právo na ulovenou kořist má vždy dominantní samec.

U lvů se projevuje výrazný pohlavní dimorfismus, hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva. Hlavní role hřívy spočívá v rozpoznání „kvality samce“. Její velikost a zbarvení je znamením kondice, přičemž se zdá, že lvi vnímají tmavou barvu jako signál dominance. Hříva také chrání hrdlo samce v boji s jiným lvem. Většinu dne odpočívají, dokážou prospat až 20 hodin denně. Lvi se páří v jakémkoliv ročním období. V průběhu páření, které trvá několik dní, kopuluje pár pravidelně dvacetkrát až čtyřicetkrát denně.