Lenka Čeňková je jen jednou obyvatelkou Mladé Vožice, která až půjde od místního lékaře s receptem, bude s ním muset jet například do Tábora. Lékárna v Mladé Vožici totiž nedávno skončila.

„Mně osobně to úplně nevadí, protože jezdím po republice, takže si můžu léky nakoupit jinde. Ale určitě je to pro tuhle oblast špatně, protože je tady hodně starších lidí," vyjádřila se.

Právě těchto lidí nebo maminek s malými dětmi se zavření lékárny dotýká nejvíc ze zhruba 5000 lidí ze spádové oblasti.

Město proto okamžitě přišlo s pomocí.

„Pro lidi, kteří si nemohou zajistit léky sami, jsme zřídili dovážkovou službu, kdy jim je vozíme. Jsou to ale pro nás další výdaje včetně těch, že honem budujeme lékárnu novou," naznačil starosta Jaroslav Větrovský, kterého na věci nejvíc rozčiluje postup úředníků ministerstva.

„Když jsem u nich byl osobně, přehazovali si mě jeden na druhého, když jsem volal, zapírali se nebo pokládali telefon. To považuji za skandální. V tu chvíli jsem pochopil, co znamená bezmoc občanů vůči molochu státu," netajil včera rozčílení.

Lékárník ve městě skončil ze zdravotních důvodů k prvnímu červnu. Starosta dodal, že kdyby za nimi nepřišel na radnici, ze strany ministerstva by se o tom nedozvěděli.

Lékárník Pavel Macourek objekt zprivatizoval v roce 2002 za necelý půlmilion. Fond národního majetku (FNM) si na něm nechal předkupní právo na dobu 25 let a smlouva majitele omezovala v tom, že musí po celou dobu provozovat lékárnu. Tu stát zařadil do kategorie B, což odpovídalo tomu, že si v lokalitě drží monopolní postavení. Obecně řečeno, majitel byl povinný v domě provozovat lékárnu a pokud by nastaly jiné okolnosti, musel ji nabídnout FND.

O zmíněné „béčko" lékárna v letos v lednu ale přišla a ministerstvo financí, na nějž přešly záležitosti po zrušení FNM, zrušilo i smluvní věcné předkupní právo.Tím se otevřela cesta, aby v domě fungovala například restaurace a nikoli už jediná lékárna.

„Zrušení kategorizace lékárny v Mladé Vožici, respektive její přeřazení do kategorizace A, což je bez omezení využití, bylo provedeno na žádost majitele budovy. Bylo tedy vyžádáno stanovisko Jihočeského kraje a Všeobecné zdravotní pojišťovny jako subjektů spoluodpovědných za konstrukci sítě poskytovatelů zdravotních služeb. Obě tato stanovisko byla kladná, tedy podporující zrušení omezující kategorizační podmínky," vysvětluje mluvčí rezortu zdravotnictví Štěpánka Čechová s tím, že neměli důvod stát žádosti v cestě.

Ministerstvo zdravotnictví běžně lékárny neprovozuje, a proto ani neřeší situace, kdy některá soukromá skončí.

„Pracovníci ministerstva včetně náměstka pro ekonomiku Davida Kotrise s panem starostou opakovaně jednali, osobně i telefonicky a snažili se mu celou situaci objasnit a nalézt akceptovatelné řešení. Jím požadované kroky však nejsou z právního ani ekonomického hlediska možné," dodává mluvčí s tím, že Vožičtí vyžadovali zpět kategorii B nebo úhradu odkupu budovy od lékárníka, který ji městu nabízel za více než dva miliony, a následně i úhradu nutné rekonstrukce.

Ano pro nemocnici

„Žádné, natož akceptovatelné řešení nám nenabídli. Jediné, co dělají, je, že hází vinu na všechny okolo a zrušili nám lékárnu," brání postup města Jaroslav Větrovský, kterého překvapila i mimořádná rychlost, jakou úředníci ministerstva financí předkupní právo nechali vymazat.

„Letos devatenáctého února právník lékárníka posílá žádost o výmaz a hned následující den ministerstvo vydává dokument, kterým katastru sděluje, aby výmaz provedl," diví se starosta.

Mladá Vožice za této situace vypsala výběrové řízení na provozovatele nové lékárny. Pro ni našla prostor ve své budově u nádraží. Ovšem za předpokladu, že musela vypovědět dvě nájemní smlouvy a pořídit lékárenské vybavení. Jak nám potvrdil ředitel táborské nemocnice Ivo Houška, město provoz svěří právě nemocnici. Starosta předpokládá, že otevřít by mohli k začátku července.