Obrovská maska ledního medvěda a bublinář mámili z turistů peníze. Obří bílý medvěd se pohyboval po hlavní turistické trase a lákal kolemjdoucí, aby se s ním vyfotografovali. "Obří maskoti narušují estetický vzhled města a bublináři znečišťují veřejné prostranství, fasády budov, výlohy i oděvy kolemjdoucích," říká mluvčí města Petra Nestávalová. Do Českého Krumlova se přesunuli z Prahy poté, kde byla tato pouliční vystoupení zakázána. Vyhláška Českého Krumlova definuje pouliční produkci jako umělecká, zejména hudební, divadelní a artistická vystoupení na veřejných prostranstvích. S bublináři a maskoty nepočítala, proto rada města hned v pondělí vyhlášku upravila.

První etapa nové cyklostezky v Černé v Pošumaví.
Cyklisty láká nová cesta vedle hráze v Černé, není ale hotová

Do vyhlášky přibyly odstavce, které zakazují pouliční vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her a v převlecích, které svými rozměry zjevně přesahují proporce dospělého člověka.

Zakážou se také vystoupení, která nad míru přiměřenou poměrům ruší práva jiných osob, například hlukem, pachem, znečišťováním. Za zjevně nepřiměřená se považují zejména hlasitá vystoupení, vystoupení zahrnující vytváření bublin nebo výtvarná vystoupení s použitím aerosolových rozprašovačů.

Spisovatel Robert Fulghum přijede i na jih Čech.
Přijíždí k nám Robert Fulghum

Konečnou podobu vyhlášky bude příští týden schvalovat zastupitelstvo. Vyhláška by pak byla účinná od 1. listopadu 2019.