Do plavek se letos na břehu řeky za saunou objevilo celkem osm plavců. Někteří již mrazivou vodou ošlehaní borci, kterým už jeden ponor nestačí, jiní si tu složili zkoušku odvahy poprvé. Tím byl Jakub Švec ze Slap. Tentokrát si však koupací prostor museli připravit: hladinu pokrývala ledová krusta.

„Tohle byla moje premiéra. Je to dobrý, ale voda byla studená, štípalo to. Jednou mi to teď stačilo," řekl po svém ponoru a při pohledu na kolegy, kterým jedna koupel nestačila, Jakub Švec. Pro pětadvacetiletého Jakuba byl inspirací jeho mladší bratr Vojta a také otec Milan, kteří si svůj křest odbyli na Nový rok v jistebnickém rybníku Chadimák. Teď už Jakub věří, že si vytvořili novou rodinnou tradici. Jen maminka zatím stála v bundě na břehu.
Milan Švec ji pravděpodobně dodržovat bude, protože již nyní na sobě pozoruje, jak mu ledová voda pomáhá zdravotně.
„Nemocný jsem po prvním namáčení vůbec nebyl, spíš naopak, zbavil jsem se rýmy. Mám ji celoročně a po Jistebnici byla menší, proto jsem řekl, že to toho jdu znovu a doporučuju to i ostatním," vzkazuje těm, kteří dosud v teple obývacího pokoje o zimní koupeli jen uvažují a sbírají k ní odvahu.
Již letos na Štědrý den se mohou přesvědčit, zda ji sebrali. Když přesně v poledne přijdou na břeh Jordánu pod botanickou zahradou, kde se vyznavači otužování scházejí již bezmála pětadvacet let. Dvacítku překročilo i novoroční koupání v Jistebnici a další borci se po Novém roce scházejí na Sokolské plovárně. Po Jordánu a rybníku se pak v roce 2017 počtvrté přihlásí Lužnice. Tady tradici založil Petr Kolář poté, co tu našli zázemí v době vypuštěného Jordánu.

V sobotu se spolu s muži koupala i jedna žena, redaktorka Táborského deníku Kateřina Šímová. Společnost jí dělali Švecovi, Petr Kolář, Vladimír Kos, Radim Mrkvica a Jiří Kříž.