Okresní soud v Jihlavě ve středu propustil na svobodu psychicky narušeného a nebezpečného muže, který trpí paranoidními bludy a je stále potenciálně nebezpečný.

Za rozhodnutím soudu je selhání Psychiatrické nemocnice v Jihlavě, kde je 69letý muž v ústavní léčbě. Tu mu před více než dvěma lety nařídil Okresní soud v Táboře za brutální napadení starosty Jistebnice.

„Dotyčného jsme museli z ústavní léčby propustit na svobodu, protože nemocnice podala žádost o prodloužení léčby o další dva roky pozdě. Je to pro mne vnitřně problém, protože vím, že by se měl ještě léčit. Ještě nikdy jsem takové rozhodnutí kvůli pouhé úřední chybě nemusela udělat, ale bohužel je v souladu se zákonem,“ zdůvodnila rozhodnutí jihlavská soudkyně Dagmar Koutníková Trnková.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupce Miroslav Novák podal stížnost. „Chtěl jsem dát čas státnímu zástupci, který má případ na starost, aby se rozhodl, jak bude postupovat,“ vysvětlil Novák. Podle něj je ale pravděpodobné, že jeho kolega stížnost vzhledem k jasným procesním okolnostem nepodá. Muž tak sice zatím zůstává za zdmi psychiatrie, ale zřejmě už za několik dní bude volný.

Dagmar Dvořáková, pověřená vedením jihlavské psychiatrické nemocnice, řekla, že prý podávali k soudu žádost o změnu z ústavní léčby na ambulantní. Pozdě podanou žádost nevysvětlila. „Pacient spolupracoval a ústavní léčba by mu už nic nového nepřinesla,“ uvedla Dvořáková.

Radnice, v níž M. K. napadl starostu Vladimíra Maška sekerou a nožem.
Příčinou útoku sekerou bylo nejspíš odpojení elektřiny

Jenže podle státního zástupce Nováka byla žádost podána primárně na prodloužení ústavní léčby, a až poté na ambulantní. „Problém je, že obě žádosti byly podány pozdě,“ dodal.

Místopředseda táborského soudu Martin Prokop navíc Deníku řekl, že nemocnice byla o nutnosti dodržet lhůtu informována. „V takových případech vždy posíláme přípisy, v nichž na lhůty upozorňujeme, bylo tomu tak i v tomto případě. Bohužel na to v nemocnici zapomněli. Teď už se to nedá nijak napravit a pacient, který může být stále nebezpečný, musí být propuštěn na svobodu,“ upozornil Prokop.

Vladimír Mašek, jenž je nyní místostarostou Jistebnice, se o propuštění muže, který ho napadl, dozvěděl od redaktora Deníku. „Domnívám se, že pokud není tento člověk stále vyléčen, nebude docházet ani na ambulantní léčbu a nebude brát prášky, pak je nebezpečný nejen pro mne, ale i pro ostatní,“ míní.

Na něj muž zaútočil se sekerou a nožem. Mašek vykryl máchnutí sekerou na hlavu, muž ho poté několikrát bodl do nohy a oblasti pánve.

Muž starostu napadl, protože se mu nelíbilo, že mu byla odpojena elektřina. „Myslím, že jsme pro něj udělali dost. Sehnali jsme mu nové bydlení, ale ani tam neplatil elektřinu. Pokud by se chtěl vrátit, měl by problém sehnat ubytování, protože byt, kde bydlel, už je pronajatý,“ uvedl Mašek.

Násilník po útoku skončil ve vazbě a hrozil mu až dvanáctiletý trest. Táborský soud ho nakonec na základě znaleckých posudků uznal nepříčetným a nařídil mu ústavní psychiatrické léčení. Kvůli pochybení mu ale soud nemohl léčbu prodloužit, ani ji změnit na ambulantní.

„Jediné řešení vidím v tom vysvětlit dotyčnému situaci a přesvědčit jej, aby v léčebně zůstal dobrovolně,“ navrhuje Martin Prokop.