Dva týmy činily nezištné skutky, jeden pro ZOO Tábor a druhý pro Domácí hospic Jordán.

DEN LASKAVOSTI
Světový den laskavosti připadá na 13. listopad. Jedná se o kampaň, jejímž smyslem je dělat laskavé nezištné skutky pro ostatní a uvědomit si, že je dobré nemyslet jen na sebe.

Není těžké se usmát, popřípadě připravit něco, co druhým udělá radost. Zapojit se může každý.

Osmičlenný tým ve složení Julie Caisová, Šárka Hroudová, Ema Lietnerová, Michaela Pivcová, Vojtěch Bláha, Pavel Šedivý, Adéla Koželuhová a Aneta Široká myslel na zvířata. „Děti nasbíraly během tří týdnů v Plané nad Lužnicí, Lomu i v Chabrovicích tři pytle kaštanů pro zvířata ze ZOO Tábor,“ informovala vychovatelka Iveta Staňková. Mysleli tak na prasata, zubry a daňky, aby měli dostatek potravy na zimu. „V zoologické zahradě měli z jejich daru velkou radost, chtěli dětem věnovat volné vstupenky, ty to však odmítly. Spolupracujeme s nimi delší dobu, dokonce jsme adoptovali klokana rudokrkého a kakadua moluckého,“ podotkla. Navíc děti přislíbily vyzdobit místnost, kde se pořádají besedy, obrázky.

Už po desáté se konala tradiční jízda po vzoru někdejších parforsních honů v zámeckém parku.
Cválající koně a tóny loveckých fanfár byly ozdobou zámeckého parku

Druhý devítičlenný tým přišel s dalším nápadem. Za své peníze pozvali sestry z Hospicu Jordán. „Rozhodli jsme se pozvat tým sester z Domácího hospicu Jordán na turnaj v bowlingu. Děti sportovní klání zaplatily z peněz, které samy vydělaly,“ doplnila Iveta Staňková. A tak se v pátek sešli zaměstnanci hospicu s Klárou Hroudová, Viktorií Lutsyk, Stěpánem Kobližkou, Adélou Koželuhovou, Anetou Širokou, Adélou Schacherlovou, Danielou Bohmovou a Bárou Hořejšovou v Sokolovně v Plané nad Lužnicí. Pro některé byla zábavná hra premiérou, nakonec vyhrál tým sester 450 ku 409. Na toto setkání nikdo nezapomena, protože účastníci dostali pamětní medaile a odznaky.

Iveta Staňková se snaží děti vést k tomu, aby nemyslely jen na sebe, ale také na druhé. Nedávno se školnímu klubu povedlo dobročinnou dražbou hospicu vydělat téměř 13 tisíc korun. A v záloze mají další dobrý skutek, ten se odehraje ve čtvrtek 22. listopadu ve 13 hodin v obřadní síni městského úřadu. „Pět žáků je nominováno na Mladého hrdinu a obdrží i finanční obnos, více však neprozradím, to by nebylo překvapení,“ doplnila na závěr.

Lenka Pospíšilová